La castanyada i Menú de tardor.

DSCN0077

Com cada any arriba el 31 d’octubre, vigília de Tots els sants, encara que ara amb la força de la cultura anglosaxona i amb l’ajuda dels centres comercials també es celebra “Halloween”. De fet les dos celebracions tenen les mateixes arrels, encara que es celebren de forma diferent, mentre en halloween, la gent es disfressa de mort, de bruixa, etc,  a casa nostra la tradició reuneixen les famílies o els amics, es torren castanyes, boniatos al foc i es menjant panellets.

DSCN0029

Nosaltres a casa nostra seguim celebrant la nit de tots sants, “Menjant”, ademes com coincideix amb els nostra aniversari de bodes (si ja se que us preguntareu, “us vau casar el dia abans  de tots els sants???”, pues si, som així d’originals, ens vam casar el dia de la castanyada………..i el dia no va portar cap mal presagi, ja que aquest any celebrem el 38 aniversari, això si que es màgia, en juntem amb la familia i amics i fem la castanyada tots junts.

DSCN0030

Una mica d’història.

Segons he llegit el nom de Halloween, fa referència a la festivitat  heretada de les celebracions d’origen celta, que s’ha estès ràpidament arreu del món i, en especial, pels països anglosaxons.

Els celtes, el dia 31 d’octubre celebraven la festivitat de “Samhain”, que coincidia amb el últim dia del any amb el seu calendari. En aquella època, s’encenien grans fogueres sobre les muntanyes per foragitar els esperits malignes. També es creia que les ànimes dels morts visitaven les seves antigues cases per intentar trobar un cos on habitar, i anaven acompanyades de bruixes i esperits. Per això no s’encenia cap llum a les cases, i la gent es vestia com a bruixes o dimonis per tal que cap ànima volgués habitar el seu cos.

DSCN0053

Amb l’arribada del Cristianisme s’establí el primer dia de novembre com a Dia de Tots Sants. En aquell moment, el 31 d’octubre es convertí en All Hallows Eve (anglès antic per All Saints Eve, és a dir: “vigília del Dia de Tots Sants”.

Moltes d’aquestes tradicions es varen convertir en jocs infantils que els immigrants irlandesos portaren als Estats Units en el segle XIX. A partir d’aquí, la tradició, per la colonització cultural dels Estats Units d’Amèrica, es va començar a estendre per la resta del món, i fins i tot ha arribat a absorbir els costums que portava associats el Dia de Tots Sants, passant alguna de les seves tradicions a la vigília.

DSCN0034

Menú per 18 persones, les receptes que no están al bloc, les anire posant els propers dies.

El menú ha estat dedicat integrament a la tardor, amb productes tipics de l’estació:

  • Amanida, amb mengrana, nous, poma i figues.
  • Botifarres amb rovellons sobre un llit de una barreja de bolets.
  • Remenat amb botifarres, ceps i monguetes del ganxet.

Un plat fort:

I com postres:

  • castanyes, boniatos i els típics panellets.

Bé ja veieu un sopar amb totes les paraules.

DSCN0033

Aperitiu.

  • Amanida d’hivern.

DSCN0017

  • Botifarra de porc i bolets.

DSCN0048

  • Remenat de ceps, botifarres i mongetes del ganxet.

DSCN0049

Plat principal tòfona.

  • Canelons de bolets amb beixamel de ceps ( cliqueu per veure la recepta  aquí).

DSCN0073

Postres.

  • Panellets ( cliqueu aquí per veure la recepta).

DSCN0067

  • Castanyes i boniatos (cliqueu aquí per veure la recepta).
  • P1120824.-1jpg

DSCN0069

Quant a alcaliudelacuina

Tinc que confessar que m'agrada cuinar. I sobre tot fer-lo per la família i els amics. Es la manera que tinc per dir, us estimo.
Aquesta entrada ha esta publicada en Aperitius i entrants, Bolets, Pasta, Tradicions. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.