Dema es divendres i seguint la tradició familiar de fa molts anys, venen a dinar els tiets del meu marit, he pensat fer “Galtes amb cargols”, però com diu la dita “el hombre propone y Dios dispone”. Bé, en aquest cas, ha disposat la Elena, que es a on compro els cargols i per sorpresa m’he trobat que avui no tenia. Així que canvi de menú, com ja tinc les galtes, les faré igualment però rostides a la catalana amb unes prunes i llestos. Queda pendent per un altre dia la recepta inicial……..
Es una recepta d’allò mes tradicional a casa nostre, es d’aquells plats populars de tota la vida, que no se per quina raó a molta gent li fa una mica d’aprensió menjar-la, potser es perquè es relaciona amb els menuts. Però per mi res mes lluny de la realitat, ja que les galtes ja siguin de porc o de vedella, es una peça de carn magra amb un os pla enmig i gens greixosa.
Potser el seu punt negatiu, es el fet de que es una carn que requereix una cocció llarga. Però us puc assegurar que si fem la cocció correcta ens quedarà una carn tendra, molt melosa i saborosa.
Es un plat que podem acompanyar simplement amb una bona amanida o be amb unes patates, bullides senceres en pell. Tallades per la meitat, salpebrades i daurades al forn.
Ingredients per 6 persones.
- 6 Galtes de porc.
- 2 Cebes de Figueres.
- 3 Tomàquets madurs.
- 1 cap d’alls.
- 12 prunes amb pinyol.
- 1 got petit de Porto.
- 2 branques de Farigola, una mica de marduix i un parell de fulles de llorer.
- 1 got de brandi.
- 1 got de vi ranci o negre.
- 6 cullerades d’oli d’oliva.
- Sal i pebre.
- 2 gots d’aigua.
Per la picada.
- 1 grapat d’ametlles.
- 3 dents d’alls.
- Unes branques de julivert.
- 1 llesca de pa fregit.
Temps d’elaboració.
2 hores i mitja.
Elaboració.
Primer de tot posarem les prunes amb un bol petit, amb el Porto i reservem.
Tallem les 2 cebes i els 3 tomàquets a trossos regulars, el cap d’alls el tallem per la meitat. Preparem les herbes.
Fem unes incisions a les galtes perquè es facin mes fàcilment, les salpebrem.
Les posem en una safata de forn i tirem per sobre un bon raig d’oli d’oliva.
Posem la safata al forn que tindrem preescalfat a 250º. Deixem a aquesta temperatura durant uns 15 minuts, perquè la carn quedi daurada per fora i d’aquesta manera segellar-la.
Passats els 15 minuts baixarem el foc a 180º, traurem la safata i anirem posant totes les verdures, que tenim tallades, posem també les herbes, el cap d’alls i el got de vi. Ho tornem a posar al forn i deixem que l’alcohol s’evapori.
Passats uns 30 minuts, girem la carn, posem el got de brandi, la picada, i deixem uns 45 minuts mes, veurem com la carn i les verdures van deixen els seus sucs i les seves flaires.
Passats aquest 45 minuts, tornem a girar la carn, afegim els 2 gots d’aigua i deixem fer uns 45 minuts mes. Durant aquest procés es important veure el grau de cocció de les galtes, per saber-ho, els punxem per veure si la carn esta tendra. Encara que quan estan fetes, la carn de la part mes prima tocant al os, es desprèn amb molta facilitat, com es veu a la fotografia de sota.
Quan ja estiguin quasi fetes, afegim les prunes amb el porto que han estan marinades, ho deixem uns 15 minuts i traiem la safata del forn.
Traiem les galtes i les prunes. Les posem en un altre safata o en una cassola de ferro. Passem les verdures i els sucs per un passapurés o be un colador.
Aboquem el suc resultant per sobre de les galtes.
Ho tornem a posar al forn, rectifiquem de sal si es necessari i deixem fer uns 5 minuts. Apaguem i ja podem servir. Tinc que dir que han quedant unes galtes boníssimes…….
Ho intentaré ! m’agradaria poder cuinar per la meva familia …! (GRACIES)
Retroenllaç: Galtes de porc a la catalana. | Celler-Adocse