Galtes de porc a la catalana.

P1070241

Dema es divendres i seguint la tradició familiar de fa molts anys, venen a dinar els tiets del meu marit, he pensat fer “Galtes amb cargols”, però com diu la dita “el hombre propone y Dios dispone”. Bé, en aquest cas, ha disposat la Elena, que es a on compro els cargols i per sorpresa m’he trobat que avui no tenia. Així que canvi de menú, com ja tinc les galtes, les faré igualment però rostides a la catalana amb unes prunes i llestos. Queda pendent per un altre dia la recepta inicial……..

Es una recepta d’allò mes tradicional a casa nostre, es d’aquells plats populars de tota la vida, que no se per quina raó a molta gent li fa una mica d’aprensió menjar-la, potser es perquè es relaciona amb els menuts. Però per mi res mes lluny de la realitat, ja que les galtes ja siguin de porc o de vedella, es una peça de carn magra amb un os pla enmig i gens greixosa.

Potser el seu punt negatiu, es el fet de que es una carn que requereix una cocció llarga. Però us puc assegurar que si fem la cocció correcta ens quedarà una carn tendra, molt melosa i saborosa.

Es un plat que podem acompanyar simplement amb una bona amanida o be amb unes patates, bullides senceres en pell. Tallades per la meitat, salpebrades i daurades al forn.

P1070215

 Ingredients per 6 persones.

  • 6  Galtes de porc.
  • 2 Cebes de Figueres.
  • 3 Tomàquets madurs.
  • 1 cap d’alls.
  • 12 prunes amb pinyol.
  • 1 got petit de Porto.
  • 2 branques de Farigola, una mica de marduix i un parell de fulles de llorer.
  • 1 got de brandi.
  • 1 got de vi ranci o negre.
  • 6 cullerades d’oli d’oliva.
  • Sal i pebre.
  • 2 gots d’aigua.

Per la picada.

  • 1 grapat  d’ametlles.
  • 3 dents d’alls.
  • Unes branques de julivert.
  • 1 llesca de pa fregit.

Temps d’elaboració.

2 hores i mitja.

Elaboració.

Primer de tot posarem les prunes amb un bol petit, amb el Porto i reservem.

Tallem les 2 cebes i els 3 tomàquets a trossos regulars, el cap d’alls el tallem per la meitat. Preparem les herbes.

P1070196

Fem unes incisions a les galtes perquè es facin mes fàcilment, les salpebrem.

P1070186

Les posem en una safata de forn i tirem per sobre un bon raig d’oli d’oliva.

P1070188

Posem la safata al forn que tindrem preescalfat a 250º. Deixem a aquesta temperatura durant uns 15 minuts, perquè la carn quedi daurada per fora i d’aquesta manera segellar-la.

P1070198

Passats els 15 minuts baixarem el foc a 180º, traurem la safata i anirem posant totes les verdures, que tenim tallades, posem també les herbes, el cap d’alls i el got de vi. Ho tornem a posar al forn i deixem que l’alcohol s’evapori.

P1070200

Passats uns 30 minuts, girem la carn, posem el got de brandi, la picada, i deixem uns 45 minuts mes, veurem com la carn i les verdures van deixen els seus sucs i les seves flaires.

P1070203

Passats aquest 45 minuts, tornem a girar la carn, afegim els 2 gots d’aigua  i deixem fer uns 45 minuts mes. Durant aquest procés es important veure el grau de cocció de les galtes, per saber-ho, els punxem per veure si la carn esta tendra. Encara que quan estan fetes, la carn de la part mes prima tocant al os, es desprèn amb molta facilitat, com es veu a la fotografia de sota.

P1070204

Quan ja estiguin quasi fetes, afegim les prunes amb el porto que han estan marinades, ho deixem uns 15 minuts i traiem la safata del forn.

P1070214

Traiem les galtes i les prunes. Les posem en un altre safata o en una cassola de ferro. Passem les verdures i els sucs per un passapurés o be un colador.

P1070209

Aboquem el suc resultant per sobre de les galtes.

P1070212

Ho tornem a posar al forn, rectifiquem de sal si es necessari i deixem fer uns 5 minuts. Apaguem i ja podem servir. Tinc que dir que han quedant unes galtes boníssimes…….

P1070240

Quant a alcaliudelacuina

Tinc que confessar que m'agrada cuinar. I sobre tot fer-lo per la família i els amics. Es la manera que tinc per dir, us estimo.
Aquesta entrada ha esta publicada en Carns i Aus. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Galtes de porc a la catalana.

  1. Tresa ha dit:

    Ho intentaré ! m’agradaria poder cuinar per la meva familia …! (GRACIES)

  2. Retroenllaç: Galtes de porc a la catalana. | Celler-Adocse

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.