Com bullir Mongetes del Ganxet.

P1080200

Com ja vaig escriure en un altre entrada, particularment soc una entusiasta de la mongeta del ganxet. Trobo que es la mes sua de gust a demes de tindrà una paladar cremós així com una pell prima.

Antigament el seu nom es coneixia com “Filaira”, ja que els seus fils se han de emparrar. Es creu que van ser portades per el “indians” que tornaven a Catalunya sobre tot al Maresme. Es cultiva dins la zona geogràfica de la DOP . La zona geogràfica dins de la Denominació d’origen comprèn el Vallès occidental i Oriental, Blanes, Fogars de Tordera, Maçanet de la selva i Hostalric de la comarca de la Selva. Malgrat de Mar, Palafolls, Tordera, Sant Cebrià de Vallalta, Arenys de Munt, Argentona de la zona del Maresme.

Es un plat que ara degustem quan sortim a dinar a alguna masia o restaurant de muntanya però antigament ja es menjava a pagès, amb botifarra o col. Sobre tot per la seva facilitat de magatzematge.

Avui us explico quina es la millor forma de bullir les mongetes, perquè quedin senceres i meloses……….

Ingredients.

  • 300 grs. de “mongetes del ganxet”.
  • 1 cap d’alls.
  • 1 ceba.
  • 4 claus d’espècie.
  • 2 pastanagues.
  • 1 fulla de llorer.
  • Sal.

P1080198

Temps d’elaboració.

1 hora 30 minuts.

P1080194

Elaboració.

  1. La nit anterior posem en remull les “mongetes del ganxet” en aigua depurada freda. Posem suficient aigua perquè les cobreixi, en de pensar que les mongetes creixen la seva mida.
  2. L’endemà posem aigua nova a la cassola, un grapat de sal i es posen al foc baix. El fet de fer servir un foc baix i la sal, es per evitar que es separi la pell de la mongeta.
  3. Quan trenquin a bullir, veurem que es fa una mica de bromera per sobre del aigua, que anirem treien amb una cullera.
  4. Afegim la fulla de llorer, una ceba sencera a on haurem clavat 4 claus d’espècie, 2 pastanagues senceres i un cap d’alls.
  5. Deixem coure durant 1 hora 30 minuts aproximadament a foc lent, intentant evitar que bullin a foc fort, perquè no es trenquin les mongetes.
  6. Es important no remena la cassola, sinó sacsejar-la. Ja que les mongetes del ganxet son fràgils i hem d’intentar no trancar-les. Reservem.
  7. Les podem menjar tal com queden després de bullir amb una raig de bon oli, o be acompanyades amb una botifarra feta a la planxa.

P1080202

Quant a alcaliudelacuina

Tinc que confessar que m'agrada cuinar. I sobre tot fer-lo per la família i els amics. Es la manera que tinc per dir, us estimo.
Aquesta entrada ha esta publicada en Consells de cuina, Noticies i Suggeriments., Verdures i Llegums. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

34 respostes a Com bullir Mongetes del Ganxet.

  1. Retroenllaç: Bledes amb mongetes i botifarra. | Al Caliu de la Cuina

  2. Joan P. ha dit:

    Moltes gracies per la recepta, al que tenim poca idea de les coses mes basiques de la cuina
    ens va molt bé aquest cop de ma de les vostres pagines.

  3. helena ha dit:

    Si no vull ,menjar les mongetes el mateix dia si no el dia seguent, com les tinc que desar, amb l’aigua de bulli o li tinc que treure l’aigua?

  4. Mar ha dit:

    Avui he cuit les meves primeres mongetes del ganxet i ho he fet amb la vostra recepta. Han quedat espectaculars! Moltes gràcies!

    • Gracies a tu, per confiar amb el meu bloc, estic feliç que t’hagin agradat. A mi personalment m’encanten les mongetes del ganxet, les trobo fines i molt cremoses.
      Rep un peto molt fort i espero torna a tindre noticies teves.
      Emilia

      • Mar ha dit:

        Demà provaré de fer els cigrons. Ja m’he mirat la recepta de cigrons amb bacallà i all-i-oli. Crec que he fet un bon descobriment amb aquest bloc. Gràcies i enhorabona!

  5. Retroenllaç: Mongeta del ganxet: La judía más cremosa | The Local Taste

  6. pere de la gossera ha dit:

    Soc un enamorat de las mongetes del ganxet

  7. Montse junquera ha dit:

    Hola , bon dia! Ara mateix vaig a fer mongetes del ganxet , seguint les teves instruccions , pero tinc un dubte :
    La olla a d’ estar tapada o per el contrari s ‘ ha de fer tota la ebullicio sense tapa ?
    Moltes gracies

    • Bona tarda Montse, perdona per no contestar-te abans, però aquest dematí he estat fora sense connexió. Encara que tard, et diré que tan se val si tapes la cossola o no, jo personalment la tapo. El que si es important es que el bull sigui lent perquè no es trenquin les mongetes.
      Ja hem diràs com t’han quedat.
      Una abraçada molt forta.
      Emilia

      • Montse junquera ha dit:

        Hola Emilia, graciaser la teva resposta.
        Les he fet i m’ han quedat espectaculars , exit absolut.
        La pell no ha marxat gens i super meloses , les he tingut gairebe 3 hores , perque han cuit a foc super lentissim .
        Gracies per els teus consells
        Una abraçada

  8. Estic feliç de saber que t’han quedat genials. Rep un peto i estem en contacte.

  9. M ha dit:

    A mi no em surt això de coure llegums… al paquet t’hi posa un temps però avui m’han tornat a quedar dures (amb olla a pressió). L’altre dia amb olla normal, 3 hores i continuaven més dures que una roca…
    què puc fer? miraré de provar la teva recepta. I aviam si trobo mongetes del ganxet…

    • Hola Marta, miraré si puc ajudar-te perquè no tinguis problemes a l’hora de bullir les mongetes. El fet de que siguin del ganxet o no es essencial, a mi personalment m’agraden mes, però això va a gustos. Si segueixes la meva recepta per força t’han de quedar be.
      Es important posar-les en remull en un bol amb aigua mineral, jo vaig servir la de l’aixeta però depurada, l’important es que l’aigua sigui tova o sigui sense massa clor, pot fer servir aigua mineral. Les has de deixar en remull tota la nit fins l’hora de cuinar-les. Hi ha gent que posa una culleradeta de bicarbonat al aigua del remull. Jo no ho faig, però si vols ho pots fer.
      Quan vagis a cuinar-les, s’escorren, les poses a la cassola i cobrim amb l’aigua mineral uns tres dits per sobre de les mongetes, salem i posem a bullir a foc baix, seguint la recepta.
      Si ho fas amb la cassola rapida, fas el mateix, poses l’aigua, la sal i posem a bullir amb la cassola oberta. Quan arranqui el bull en una espàtula trèiem la bromera que queda per sobre. Posem la fulla de llorer etc i tapem la cassola. Deixarem que torni a arrancar el bull i baixem el foc, deixem bullir uns 20 minuts i trèiem del foc. El temps dependrà una mica de la frescor de la mongeta, si veus que li falta una mica la deixes uns 5 o 10 minuts mes.
      Espero que et quedin be, ja hem diràs que tal.
      Emilia

  10. TRINI MAYA ha dit:

    Hola emilia !! Jo ara posso a bullir les montgetes del ganxet pro son d’ ara de la temporada i man dit que no cal posarles en remull un dia avans, tu que amb penses !!! Grasies

    • Bon dia Trini, jo sempre les poso en remull, ara be, si t’han dit a la botiga que no fa falta perquè son fresques, deu ser veritat, en aquest cas no et puc ajudar ja que no he provat mai de fer-les sense remull.
      Ja hem diràs com t’han quedat, perquè es interesant saber-ho i posar-lo al bloc.
      Un peto

  11. Galderic ha dit:

    Ahir vaig comprar mongetes del ganxet i un dia d’aquests les faré seguint la teva recepta.
    Només un tinc un dubte: Els alls s’hi han de posar sense pelar? Suposo que sí, però m’agradaria que m’ho confirmessis.
    No coneixia el teu bloc, però ara que l’he vist el visitaré sovint.
    Gràcies.

    • Bona nit, primer de tot donar-te les gracies per compartir el bloc amb mi. Jo sempre poso els alls sencers i amb pell, ja que trobo que es desfan menys, i va millor per retirar-los. Però els pots posar com vulguis ja que no te massa importància.
      Espero que et sortir la recepta ben bona, ja m’ho comentaràs.
      Un peto ben fort.

  12. Eugeni ha dit:

    Hola. Gracies per la sencilla recepta. És com més m’agrada disfrutar-les.
    Només una cosa: a mi m’ha bastat amb bullir-les una hora i escaig. Potser era pq eren més noves.

  13. Benji ha dit:

    Hola, bon dia a tothom, per una banda m’agradaria coneixer les proporcions d’aigua per 250 grs. de mongeta del ganxet en sec. Tant de l’aigua en remull com la de la cocció i per l’altre la conservació de la mongeta del ganxet a les llars. Jo les tinc en un lloc sec i sense llum, però tot i això, hi han aparegut els “jaumets”. Es poden conservar en un congelador frigorific o hi han altres opcions? Gràcies per endavant i felicitacions pel seu blog.

    • Bona tarda Benjami, jo l’aigua no la mesuro ho faig una mica a ull, per remullar-les jo poso quasi el doble d’aigua que de mongetes i per bullir-les, una vegada escorregudes i posades a la cassola les cobreixo amb l’aigua i poso uns 4 dits mes d’aigua.
      El temps de cocció depen bàsicament del temps que faci que les mongetes estiguin recol·lectades, quan mes tendres siguin menys temps de cocció necessitem.

      Un peto.

  14. La hago siempre siguiendo tu receta. Moltes gràcies!!!!

  15. Assumpta ha dit:

    Hola bon dia ara he posar les mongetes a coure, una pregunta, com que sempre en faig mes de les que necessito les puc congelar les sobrants, amb el mateix suc de coure les, o bé les congelo
    Escorregudes.
    Gràcies
    Assumpta

  16. marale1111 ha dit:

    Hola, bon día, ara vaig a posar les mongetes a bullir. N’hi han 2 coses que m’agradaria comentar. La primera es que he hi llegit qu’es millor cuinar-les amb l’aigua del remull. Es veu qu’aqueste aigua té moltes vitamines i li doná encara millor gust. Jo sempre la canviava peró des-de que vaig llegir aquest truc que faig els cigrons i altres amb l’aigua del remull. Es el meu primer cop amb mongetes del ganxet així qu’et diré si hi ha alguna diferencia. La segona cosa es que la recepte diu una fulla de llorer però la foto mostre dues. Li posaré dues que m’agrada molt! Moltes gràcies per posar aqueste recepte!

  17. Frank ha dit:

    M’ han quedat molt bones…!!

  18. Josep ha dit:

    UN 10

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.