Ossobuco de vedella.

Avui farem un plat d’origen italià, concretament de Milà, farem un ossobuco, que vol dir mes o menys “os amb forat”, això ho he llegit en un llibre que tinc de receptes italianes, espero que sigui correcte. El ossobuco  es una peça de carn de la part de la pota, ja sigui de vedella o de porc, que es cuina amb el os del moll i la carn al voltant.

He volgut fer aquesta recepta en un moment com el que estem passant al nostre país i al mon sencer, envaïts per uns maleïts virus que ens estan atacant sense pietat. Virus que ens obliga a estar confinats a casa nostra sense els nostres contactes habituals, les nostres compres, les nostres sortides, els nostres amics, els nostres fills i com no el nostre net Joel que troben a faltar cada hora del dia.

Us confesso que estic preocupada i em preocupa més la falta d’actuació del nostres governats que el propi virus, em preocupa que des de la setmana passada se està demanant des de la Generalitat que es tanquin les entrades a Catalunya per mar, terra i aire, i no es faci, em preocupa que no es tanqui Madrid i es permeti desplaçar-se a la població a les segones residencies sense saber si estan contaminats o no, em preocupa veure les imatges del metro de Madrid i Barcelona ple de gent, em preocupa veure al president del Govern espanyol surtin als mitjans a parlar, rodejat de militars en lloc de científics, investigadors o representants metges, i per rematar avui veig unes imatges l’exèrcit, que s’ha desplaçat des de Saragossa a Barcelona, patrullant l’estació de Sants, Rambles i Plaça de Sant Jaume i sense protecció o Repartidors treballant també sense cap mida de protecció, no ho entenc, de veritat que no entenc.

I mentre tant  sento que els equips metges estan treballant sense equips de protecció suficients. Si us plau de veritat que no es pot fer millor??????

Be no vull parlar mes del tema perquè m’angoixa bastant i en deprimeix, només m’anima quan veig a tots els equips sanitaris que treballen sense descans, així com els nostres investigadors que estan intentant trobar medicaments i vacunes per combatre el virus, des d’aquest humil bloc gracies a tots vosaltres, en vosaltres si confio.

Be anem a la recepta,  aquest es un plat molt indicat per aquests dies de confinament, ja que tenim mes temps per entrar a la nostra cuina, posar una mica de musica, una copeta de vi blanc o el que mes ens agradi i començar a cuinar. Es una recepta que necessita el seu temps, podem aprofitar per fer-ne una mica mes i el que sobri el podem congelar per un altre dia. El ossobuco es una carn mes be dura però molt gelatinosa, factor que la fa idònia per fer brous o estofats, ens quedarà tendra i molt melosa, de veritat es que val la pena, deixar-la fer a foc lent, amb paciència.

Ingredients.

  • Per a 4 persones:
  • 1,5 quilo de carn de jarret de vedella en talls de 2 cm d’ample amb l’os.
  • 30 g de mantega.
  • 2 pastanagues mitjanes.
  • 1 porro.
  • 2 cebes de figueres.
  • 2 tomàquets madurs sense pell i tallats a trossos petits.
  • 300 ml de vi blanc sec.
  • 100 ml de brandi.
  • 500 ml de brou de carn.
  • una mica de farina.
  • sal.
  • oli d’oliva.
  • pebre negre.
  • 1 farcell d’herbes( 2 fulles de llorer, 1 branca de farigola, 1 branca de romaní, 2 fulles de sàlvia).
  • 1 branca de canyella.
  • 1 cabeça d’alls.
  • 0,500 g de rovellons.
  • Per a la picada:
  • 2 grans d’all
  • julivert.
  • un grapadet d’ametlles.
  • una llesca de pa fregit.

Temps d’elaboració.

2 hores.

Elaboració.

  1. Primer de tot preparem la carn, jo faig uns 3 o 4 petits talls al voltant de la carn per evitar que a l’hora de fregir-la no quedi caragolada. Ara la salpebrem i la enfarinem, espolsant amb les mans la farina que sobri. Posem oli en una cassola de ferro i quan està calenta posem la carn; una vegada està daurada la retirem i reservem.
  2. Mentre tant anem preparant les verdures, tallem la ceba ben trinxada, els dos alls i les pastanagues a rodanxes i el porro a trosses petits.
  3. Ara a la mateixa cassola que hem enrossit la carn posem la mantega i aboquem les verdures. Ho deixem caramel·litzar a foc mig, uns 15 minuts i afegim els tomàquets tallats a trossos i sense pell. Deixem 10 minuts mes.
  4. Passats els 20 minuts afegim a la cassola la carn, afegim la branca de canyella, el farcell d’herbes i la cabeça d’alls, posem el got de vi blanc i deixem evaporar. Afegim el brou tapem la cassola i deixem coure a foc lent amb la cassola tapada, deixarem fer 1 hora i mitja.
  5. Preparem la picada de julivert, alls, les ametlles i el pa torrat, ho barregem amb un bon raig de brandi i afegim a la carn, a mitja cocció, tastem de sal i corregim si es necessari, afegim els rovellons, sacsegem la cassola i acabem de fer la carn.
  6. A l’hora de servir podem fer-ho tal qual o be triturar la salsa si us agrada mes, això va al vostre gust.
  7. Es important no remenar massa la carn perquè el moll quedi dintre del os, si es possible, per mi es una part bàsica amb aquest plat.
  8. Ho servim a taula acompanyat de un bon vi negre i unes llesques de un bon pa…….

Quant a alcaliudelacuina

Tinc que confessar que m'agrada cuinar. I sobre tot fer-lo per la família i els amics. Es la manera que tinc per dir, us estimo.
Aquesta entrada ha esta publicada en Carns i Aus. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

5 respostes a Ossobuco de vedella.

  1. Ricard Olivella ha dit:

    Bona recepta i molt emotiva

    El dt., 17 de març 2020, 22:57, Al caliu de la cuina va escriure:

    > alcaliudelacuina posted: ” Avui farem un plat d’origen italià, > concretament de Milà, farem un ossobuco, que vol dir mes o menys “os amb > forat”, això ho he llegit en un llibre que tinc de receptes italianes, > espero que sigui correcte. El ossobuco es una peça de carn de la part ” >

  2. Feta a poca a poc. Demà per dinar veurem què tal ha quedat la carn. La salsa perfecta!

  3. Retroenllaç: Ossobuco de vedella. | Celler-Adocse

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.