Aquesta nit venen els meus fills a sopar després de les vacances, com suposo que hauran menjat mes carn que peix, els faré un plat que a casa ens agrada molt, de fet per la revetlla de Sant Joan, el vaig fer però presentat com pinxo, o sigui posat a sobre de una llesqueta de pa torrat, “Bacallà gratinat amb muselina d’alls”.
Es senzill de fer i queda realment espectacular. Es pot servir tal com us explico aquí o be podem posar un llit de rodanxes de patata bullida o be confitades, a sobre de la salsa de tomàquet i sobre el bacallà. També podeu posar per sobre del all i oli un grapadet de pinyons.
Ingredients per 4 persones.
Per el bacallà.
- 4 lloms de bacallà ja dessalats, de una mica maca.
- Oli d’oliva verge.
- 5 grills d’alls.
- Una branqueta de romaní.
Per la salsa de tomàquet.
- 1 ceba de Figueres.
- 3 grills d’alls.
- 5 tomàquets.
- oli d’oliva.
- sal.
- 1 cullereta de sucre.
Per la muselina d’alls.
- 1 ou sencer.
- 1 clara d’ou.
- l’oli de confitar el bacallà.
- Els alls confitats.
- sal.
Temps d’elaboració.
20 minuts.
Elaboració.
Per fer el bacallà.
Posem en un cassó l’oli amb els grills d’alls pelats i ho posem a confitar al foc molt lent, no ha de arribar a bullir. Passats 10 minuts introduïm els lloms de bacallà, que ja tenim dessalats, escorreguts i ben secs. Els deixem uns 4 minuts, més o menys i reservem en un plat.
Per la salsa de tomàquet.
En una cassola posem l’oli, quan està calent afegim la ceba trinxada i els alls tallats rodanxes, ho deixem fer a foc mig, quan està ben transparent salem i afegim els tomàquets ratllats, salem i posem la cullereta de sucre. Deixem fer fins que tingui una textura de melmelada.
Per fer la muselina d’alls.
Deixem temperar l’oli de confitar el bacallà. En el got de la batedora posarem el ou sencer, una mica de sal, els alls confitats sense pell, una mica d’oli de confitar el bacallà i les cullerades de llet. Comencem a batre i anem afegint la resta d’oli fins aconseguir una maionesa lleugera. Al final afegim la clara d’ou que tindrem muntada a punt de neu, barregem en compte, per no abaixar-les i reservem a la nevera.
Posem els lloms de bacallà en una safata de forn i per sobre distribuïm un parell de cullerades de muselina. Introduïm la safata al forn que tindrem preescalfat a 180º amb el gratinador nomes i deixem uns minuts perquè es gratini.
Finalment emplatem: posem una mica de salsa de tomàquet al centre del plat i a sobre posarem el llom de bacallà i al voltant del plat una mica de julivert picat o de cibulet.
Reblogged this on Celler-Adocse.
En l’apartat de la elaboració, quan fa la muselina diu que si posa llet? element que no consta en l’apartat dels ingredients.
Boníssim! Però no he pogut trobar alls amb dents. He hagut d’improvisar,
Bona aquesta!
Retroenllaç: Bacallà gratinat amb muselina d’all. | Celler-Adocse