El bacallà es un peix que es consumeix des de molt antic, es pot menjar salat, fumat o fresc, factor que li dona molta versivilidad a l’hora de cuinar-lo. El fet de poder conservar-lo salat, permet consumir-lo durant tot l’any, sense problemes.
A Catalunya l’ofici de bacallaner es tota una institució, no existeix en lloc més. L’artesà bacallaner el talla, el desespina, el remulla i el dessala. Les bacallaneries havien estat una part bàsica dels nostres mercats, hereves del mercat romà on ja es venien les conserves de peix. Encara ara al nostres mercats mantenen l’art de tallar el bacallà salat, en les diferents peces que el conformen: el morro o llom, es la part central de la part de dalt, la part mes gruixuda, ideal per fer-lo al pil-pil o un exquisit bacallà amb panses i pinyons. Tenim la penca, la part prima que manté una petita pell mes fosca, ideal per fer bullida. El filet es la part del llom que esta cap a la cua, es ideal per fer arrebossat o amb salsa. Les cocotxes, les tripes o la cua.
Per la recepta d’avui “Bunyols de bacallà” farem servir bacallà esqueixat dessalat, es un plat típics de quaresma, on històricament la religió prohibia menjar carn i per això el peix, prenia especial rellevància en l’alimentació. La recepta dels bunyols pot variar, depenent de la cuinera, es pot afegir patata bullida o be es poden fer amb la mateixa recepta que fem els bunyols de quaresma dolços.
Ingredients.
- 300 g de bacallà dessalat.
- 140 ml de llet sencera.
- 150 g de farina.
- 1/2 sobre de llevat.
- 2 ous.
- 3 grills d’alls.
- un grapat de julivert.
- un pessic de sal.
- Oli suau per fregir els bunyols.
Temps d’elaboració.
20 minuts.
Elaboració.
- Posem una olla amb aigua, quan comença a bullir, aboquem el bacallà i deixem un minut. Ho colem i reservem. Es important respectar el temps i no bullir massa el bacallà, perquè quedaria massa sec.
- Posem el julivert i els alls en un morter i ho aixafem. Esmicolem el bacallà, ho afegim al morter i ho aixafem. Ens ha de quedar una pasta.
- Aboquem la barreja en un bol i anem afegint els ous, ho barregem, posem la llet, la farina tamisada amb el llevat i un pessic de sal. Ho barregem tot, amb un batedor manual per lligar tot, deixant un textura cremosa.
- Posarem una paella al foc amb oli d’oliva suau, quan estigui ben calent, amb l’ajuda de una cullera anirem fregint els bunyols.
- Quan els veient rossos els anem traiem a un plat, que tindrem cobert amb paper de cuina, perquè absorbeixi l’excés d’oli.
- Els posem en una safata i ja els podem servir ben calents.
+