32º i només son les 11 del mati, i el termòmetre pujant implacable. Estic pensant que fer per dinar i la veritat és que només tinc ganes d’estar a la piscina i menjar coses fresquetes així que avui farem un “piscolabis” com el que preparava el meu pare, un barrejat tipus el que preníem a Guissona, unes patates fregides, unes olivetes i com no, un vermut negre amb una rodanxes de taronja i força gel.
Després, de plat principal, una amanida russa, això si una mica especial. Es una recepta del Xef català Carles Abellán, un geni amb les tapes o platets de tota la vida, pero que ha sabut pujar a un nivell superior; les bombes de la Barceloneta, els seitons arrebossats, les favetes a la catalana i com no aquesta amanida russa que es genial…
Té una base de patates, pastanagues, tonyina, olives i anxoves, pero el punt que fa d’aquest plat sublim, es sense dubte la maonesa, una maonesa molt especial que li dona un punt lleuger i molt suau, totalment diferenciador de la resta d’ensalades russes que podem trobar altres restaurants.
Com diferenciador s’afegeixen els cogombrets i les piparres, que son bitxos verds, carnosos, de una mida que va entre els 12 cm als 5 cm i que a diferencia d’altres no piquen. Es consumeixen a Euskadi sobre tot a Guipuzcoa, encara que es cultiven sobre tot a Navarra o la Rioja.
Les condicions geogràfiques i climàtiques més apropiades per al seu cultiu són una baixa altitud, temperatures suaus i pluviositat elevades. La plantació es realitza entre abril i maig. La planta no requereix cap cura especial, ja que és forta, de creixement molt ràpid i dóna abundants fruits. Segons m’han explicat en un mercat de Sant Sebastià, les millors son les que tenen una llargària d’uns 8 cm, ja que si son mes llargues vol dir que han estat mes temps a la planta exposades al sol i es tornen mes bastes, amb una pell mes gruixuda.
Bé després de la petita informació a la cuina i a gaudir¡¡¡¡¡
Ingredients.
- 6 patates Monalisa.
- 4 pastanagues.
- 200 g de tonyina amb oli.
- 1 llauna d’anxoves amb oli.
- 2 cogombrets en conserva.
- 1 “piparra” en conserva.
- Olives gordal.
Per la maionesa.
- 2 ous ecològics.
- 1/2 grill d’all.
- oli d’oliva suau.
- l’oli de la llauna de la tonyina.
- l’oli de les anxoves.
- 2 filets d’anxoves.
- 2 cullerades del suc de les olives.
Elaboració.
- Primer de tot posarem a bullir les patates amb pell, ben netes, amb aigua freda i sal.
- En una altra cassola bullirem les pastanagues sense pell i senceres.
- Quan tenim les verdures tendres, les retirem de la cassola i les escorreguem.
- Ara les tallem a trossets i posem en un bol. Tallem les olives, els cogombres i les “piparras”. Reservem.
- Per fer la maionesa, posem els ous i el grill d’all en una gerra per la batedora. Anem afegim els diferents ingredients, posarem l’oli de la tonyina, l’oli de les anxoves, l’aigua de les olives, una mica d’oli d’oliva suau. Comencem a muntar la maionesa amb la batedora i anem afegint oli a mida que el necessitem. Afegim els filets que tindrem tallats a trossets. Seguim muntant fins que tinguem suficient.
- Ara barrejarem unes cullerades de maionesa amb les patates i pastanagues que teniem reservades en el bol, ho farem mentre les verdures estan calentes. Ho barregem amb una cullera perquè la maionesa i les verdures s’integrin.
- Afegim al bol les olives, els cogombres, les piparres que tenim reservades. Ho barregem en compte per no trencar les patates, posem l’amanida en un plat de servir, tirem per sobre una mica mes de maonesa, ho guarnim amb una anxova.
- Es una recepta fàcil de fer que podem deixar preparada amb antelació, això si com porta maonesa, sempre deixant-la a la nevera.
- Bon profit!!!!
Que bona
Bonissima i gresca. Molt adient per aquests dies.Bon profit i salut!
Vull dir: fresca!
gracies Ricard
Un peto