Com bullir els cigrons.

P1140955

Avui vull parlar-vos d’una recepta bàsica, d’aquelles de tota la vida, de fet no tinc massa clar que sigui una recepta en si, sino potser el primer pas per cuinar els cigrons, això si un  pas basic, perquè després la recepta que vulguem fer quedi be, ja que no hi ha res pitjor que uns cigrons durs, espessos o sense gust.

Us puc assegurar que  comprar els cigrons secs i bullir-los a casa, es d’allò mes fàcil i queden boníssims. Potser la majoria de vosaltres sabeu bullir la llegum, però per aquells que encara no s’hagin atrevit a coure’ls a casa, aquesta entrada us ajudarà i segur que a partir d’ara ho fareu vosaltres i deixareu de comprar llegum en pots o ja cuita. Es veritat que necessitarem una mica de previsió i una mica de temps per la cocció, però si ho feu amb l’olla a pressió, nomes trigarem 20 minuts i ja estaran.

Hi ha cinc classes de cigrons però els més coneguts són: el de mida mitjana, de pell fina anomenat Pedrosillano, el petit de l’Alta Anoia o de Mura i el gros i lletós d’Andalusia.

Ingrediens per 4 persones:

  • 500 g de cigronets de Mura o la varietat que mes us agradi.
  • 3 dents d’alls.
  • 1 fulla de llorer.
  • Aigua mineral per remullar.
  • Aigua mineral per bullir els cigrons.
  • una culleradeta de comí.
  • sal.

Temps d’elaboracio.

Una nit en remull i 2,30 hores bullint, si ho feu de forma tradicional i  90 minuts si feu servir una olla rapida.

Elaboracio.

  1. Posem els cigrons en remull amb aigua mineral o depurada, la nit abans de coure’ls. L’aigua els ha cobrir (heu de tenir amb compte que s’aniran hidratant i augmentaran de tamany).
  2. Al hora de coure els cigrons, els escorrem de l’aigua i els posem en una cassola. Els cobrim amb aigua neta (l’aigua ha de quedar uns 3 dits per sobre dels cigrons), posem la fulla de llorer, el comí i els dents d’all amb pell. (el comí i el llorer son uns carminatius que ens ajudarà a digerí mes fàcilment les llegums).
  3. Es important no posar sal ja que si ho fem els cigrons ens quedaran durs.
  4. Posem al foc la cassola i en quant comencin a bullir, baixem el foc i deixem bullir lentament durant unes 2 hores i mitja (es basic que els cigrons no parin mai de bullir, i si tenim que afegir mes aigua, aquesta ha d’estar bullint per evitar que trenqui el bull, ja que quedarían durs). Al principi de la cocció anirem eliminant l’escuma que deixen anar.
  5. La sal l’afegim cinc minuts abans de treure l’olla del foc.
  6. Si els bulliu d’questa manera comprovareu que quedan perfectes.

P1090081

Recordeu que……

Per mi els quatre punts basics per aconseguir uns cigrons cuits excel·lents son:

  1. Comprar un bons cigrons secs.
  2. Posar-los en remull amb aigua baixa en cals, la nit anterior.
  3. Bullir-los amb foc baix, aconseguir no trencar mai el seu bull.
  4. Per últim posar la sal en els últims 5 minuts, mai abans.

Quant a alcaliudelacuina

Tinc que confessar que m'agrada cuinar. I sobre tot fer-lo per la família i els amics. Es la manera que tinc per dir, us estimo.
Aquesta entrada ha esta publicada en Consells de cuina, Noticies i Suggeriments., Verdures i Llegums. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

13 respostes a Com bullir els cigrons.

  1. Retroenllaç: Cigrons amb gambes. | Al Caliu de la Cuina

  2. Retroenllaç: Amanida freda de cigrons. | Al Caliu de la Cuina

  3. Retroenllaç: Timbal d’albergínia amb hummus. | Al Caliu de la Cuina

  4. Retroenllaç: Cigrons amb peus de porc i gambes. | Al Caliu de la Cuina

  5. Retroenllaç: Cigrons estofats amb bledes. | Al Caliu de la Cuina

  6. Retroenllaç: Pa de Pita i Hummus. | Al caliu de la cuina

  7. Maria Elvira ha dit:

    Mira ,si os agraden els cigrons cuits com dius ….els que faig jo os encantaran:
    POSAR ELS CIGRONS A ESTOBAR LA NIT ABANS AMB AIGUA I UNA CULLERADA SOPERA RASA DE BICARBONAT PER KG DE CIGRONS .L’endema escorre ls rentarlos sota el raig de l’aigua i posarlos a ,l olla a presió amb aigua freda ,un raig d’oli una fulla de llorer i una cabeça d’alls .Quan bull 1/2 hora al foc i ja estan cuits i BONISSIMS !!

  8. Retroenllaç: Cigrons amb bolets i tres botifarres. | Al caliu de la cuina

  9. Carmelafuente ha dit:

    Moltes gràcies! Sempre tinc dubtes… Bones Festes!

  10. Retroenllaç: Cigrons amb espinacs. | Al caliu de la cuina

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s