Aquest es un d’aquells plats mítics de la cuina catalana i familiar, no conec ningú que no trobi a faltar el macarrons de la seva avia o de la seva mare.
Jo sempre tinc el record dels macarrons del dia de festa amb l’avia del meu marit. Uns macarrons melosos, amorosits amb una mica de llet i amb poc tomàquet.
Una mica d’història.
Ja en el segle XVIII es coneixen receptes amb macarrons en brou o escudella, de fet en alguns punts de Girona fins fa poc es preferien els macarrons en brou en lloc dels galets.
Al llibre de La Cunyera catalana (1833), hi ha diverses receptes amb macarrons, com “Macarrons amb caldo d’olla”, “Altres macarrons”, “Macarrons a la Cardinal”…………
Al llibre de La Cuina Catalana (1907) es parla d’uns “Macarrons amb suc (semblants als macarrons actuals amb carn rostida”, “Macarrons a la Napolitana (igual que els anteriors però amb mes tomàquet”, “Macarrons gratinats (amb capes de formatge i gratinats al forn”………………..
Ingredients per 4 persones.
- 400 gr de macarrons.
- 250 gr de carn de vedella i porc a trossos per rostir.
- 1 pit desusat de pollastre.
- 2 cebes.
- 2 tomàquets ben madurs.
- Oli d’oliva verge.
- 1 cap d’alls.
- 1 branca de canyella.
- Sal i pebre.
- 1 got de llet.
- Formatge ratllat.
Temps d’elaboració.
1 hora.
Elaboració.
-
Posem força aigua en una cassola amb sal i quant bull afegim els macarrons. Els deixem uns 12 o 15 minuts i els escorrem, els hi passem una mica d’aigua de l’aixeta i els reservem.
-
En una cassola de ferro posem l’oli i hi afegim els trossos de carn, el pit de pollastre, la ceba, la cabeça d’alls, els tomàquets, la branca de canyella, salpebrem i deixem enrossir a foc mig.
-
Quan la carn estigui rossa la traiem de la cassola i la piquem juntament amb la ceba, el tomàquet i la cabeça d’alls a la que li haurem tret la pell.
-
Tornem a posar la carn picada a la cassola i diluïm una mica amb un cullerot d’aigua de bullir els macarrons, ho remenem i deixem confitar uns minuts. Afegim els macarrons remenem perquè quedi tot ben conjuntat i amorosim una mica amb el got de llet. Barregem i servim amb una mica de formatge ratllat per sobre. També el podeu gratinar si us agrada mes.
Per llepar-si els bigotis. T’ho diu un amb molt de bogoti. Petons!
Com ho diu un del morro fi, li dono mes valor…… Gracies
Un peto
Reblogged this on Celler-Adocse.
Retroenllaç: Macarrons a la catalana | Celler-Adocse
Awsome site! I am loving it!! Will come back again. I am taking your feeds also.
thanks