Avui és un d’aquells dies que no tenia ganes de fer res, està plovent, el dia esta gris i per arrodonir fa un vent espectacular. Be primer de tot cap a esmorzar, a veure si en puja l’ànim. Mentre estem esmorzant parlem amb el meu marit com aquest confinament ens esta fent valorar petites coses que a vegades no les valorem prou, veure als nostres fills, als nostres nets, les trobades amb els amics, els petons, les abraçades i sobre tot la llibertat, la llibertat per poder anar on volem, sense restriccions, sense por. En resum aquesta pandèmia ha posat al descobert la nostra fragilitat.
Avui tinc previst fer per dinar un plat amb aires asiàtics, “Gambes amb llet de coco”, un plat ideal per fer avui, perquè és una recepta senzilla de fer i ràpida, així que per un dia sense massa ganes de fer res, es ideal.
Com manen els canons de la cuina asiàtica, ho acompanyarem amb arròs, res de patates. L’arròs ideal per aquesta recepta és un arròs llarg, con el Thai, però com no en tinc al rebost, faré servir el que tinc, un arròs bomba. Aquesta recepta és ràpida de fer, complerta i molt fàcil. Jo la he fet en un wok, però si no en teniu ho podeu fer en una paella.
Seguint la tradició de la cuina asiàtica aquesta recepta porta diferents espècies, entre elles la cúrcuma, que li dona un bonic color groc molt intens. Es consumeix en pols, en pastilles o l’arrel directament. És un dels ingredients bàsics de la cuina índia, que la fa servir tant en arrosos, com en carns, vegetals i com no per fer la seva salsa més famosa, el curri. La cúrcuma es baixa en greixos i calories; bàsicament de carbohidrats, també es rica en minerals com el potassi, el fòsfor, que regula el trànsit intestinal o el magnesi, necessari per regular la funció nerviosa, l’activitat cardíaca i essencial per la salut òssia.
Ara parlem del arròs Thai també conegut com arròs gessamí, és un arròs de gra llarg i delicat. Està considerat com un dels arrosos més exquisits i aromàtics. Complementa perfectament qualsevol plat com a guarnició, és ideal per a preparar amanides i plats orientals. Té menys midó que l’arròs bomba, per això és ideal per fer-lo bullit tal com fem en aquesta recepta.
Ingredients
- Arròs Thai.
- 500 g de gambes.
- 180 ml de llet de coco.
- 2 cullerades de gingebre fresc ratllat.
- 4 grills d’all picats.
- 2 culleretes de cúrcuma en pols.
- 1 bitxo petit i picat.
- 2 cullerades de vinagre de poma.
- 2 cullerades d’oli de sèsam.
- 2 cullerades d’oli d’oliva.
- 2 cebes tallades en juliana.
- 2 tomàquets pelats i tallats a trossets petits.
- Sal i pebre negre mòlt.
- Julivert .
Elaboració.
- Començarem per preparar l’arròs, primer de tot el rentem amb aigua freda, per retirar-li l’excés de midó. Encara que com he dit abans, no té tant midó com el nostre arròs rodó, és convenient realitzar aquesta operació.
- Posem al foc una cassola que tingui el fons gruixut per evitar que es cremi l’arròs, posem 4 tasses d’arròs i la mateixa quantitat d’aigua. Quan comenci a bullir afegim la sal, baixem el foc i tapem la cassola. Deixem bullir uns 10 minuts. Apaguem el foc i deixem reposar uns 10 minuts sense destapar la cassola.
- Mentre reposa l’arròs preparem les gambes, els hi traiem els caps i deixem les cues amb closca. Reservem.
- Amb un morter posem les espècies, el gingebre ratllat, la cúrcuma en pols, els alls i el bitxo tallat a trossos. Ho aixafem be i afegim el vinagre, ho barregem fins tenir una salsa densa amb un bonic color groc. Reservem.
- Ara tallem les cebes amb juliana, els tomàquets pelats i tallats a trossets i reservem.
- Posem el nostre Wok al foc amb les dos cullerades d’oli de sèsam i les dos d’oli d’oliva, quan està calent posem les cebes al Wok i les sofregim sense deixar de remenar, quan la veiem transparent, afegim a la paella la salsa que tenim preparada i les gambes, donem unes voltes perquè les gambes s’impregnin de la salsa, deixem 2 minuts i afegim els tomàquets i sofregim 2 minuts més.
- Ara posarem al Wok la llet de coco i una mica de pebre. Provem la nostra salsa, rectifiquem de sal si fos necessari, tapem la paella i deixem fer un 5 minuts.
- Passats els 5 minuts i ja podem apagar el foc.
- Ara agafarem la cassola a on tenim l’arròs, separem els grans una mica amb una forquilla.
- Per servir posarem un parell de cullerades d’arròs al plat i al costat les gambes i una mica de salsa. Per sobre repartim una mica de julivert picat i llestos.
Ha de ser bo!!
Retroenllaç: Gambes amb llet de coco i arròs. | Celler-Adocse