Tataki de tonyina.

 

P1090795

La primera vegada que vaig anar a un restaurant japonés, va ser tot un repte, perque jo era de les que deia que no em feia gracia menjar peix cru. El restaurant estaba al carrer Aribau, es deia Yamadori  i crec que era l’unic a Barcelona o un dels unics, estic parlant de fa uns 30 anys mes o menys.

Em va convidar una clienta del despatx que  había viscut a Tokio durant 12 anys, aixi que era tota una experta amb el tema.

Quant vam portar la carta, suposo que la meva cara va ser tot un poema, aixi que la meva anfitriona d’una forma elegant amb fa oferir la possibilitat de demana per mi, …………… “si si gracies, vaig contestar inmediatament”.

A mida que ens portaven els plats, la meva cara seguía sent un poema, pero va cambia rapidament a mesura que els provava: un arròs amb gambes  i carn, uns fideus amb pollastre i soya, o una tempura de verdures. Pero el que mes recordó va ser un plat amb un salmo cru, acompanyats d’una salsa picant (wasabi), i sobre tot uns trossos de tonyina presentants gairabé crus, una mica fet per fora i cru per dintra, un tataky.  Encara recordó la sensació al posarme el tros de peix dintra de la boca, ostres va ser tot un descobriment, quina maravella………………de fet mai había provat res de tot el que ens portaven, va ser una experiencia única.

Desde les hores soc una forofa incondicional de la cuina nipona, en sembla magnifica. Es fresca, rápida i amb una cura única del producte fresc, sobre tot el peix.

Bé, avui us vull presentar un plat que m’agrada molt, i que he fet moltes vegades, desde que el vaig probar per primera vegada “Tataki de tonyina” .

Valor nutritiu.

La tonyina és un peix blau que es consumeix fresc o en conserva. La seva carn és ferma, agradable al paladar i nutritiva. Conté olis omega-3 molt importants per una nutrició equilibrada. La tonyina en llauna, conservada en diversos tipus d’olis vegetals o en salmorra, és ideal per preparar amanides i entrepans, en aquesta forma és molt apreciada als Estats Units, però s’ha estés arreu del planeta.

La seva carn té un 12% de greix, el que el converteix en un peix gras, però es tracta d’un greix ric en àcids grassos omega-3, que ajuda a disminuir els nivells de colesterol i de triglicèrids en sang ia fer la sang més fluida, la qual cosa disminueix el risc d’aterosclerosi i trombosi. Per aquest motiu, és recomanable el consum de tonyina i altres peixos blaus en cas de malalties cardiovasculars.

Si es compara amb la majoria de peixos, sobresurten de la seva composició nutritiva diverses vitamines i minerals. Entre les vitamines del grup B destaquen la B2, B3, B6, B9 i B12.

P1090786

Ingredients.

  • 600 gr tonyina vermella.
  • 1 cullerada d’oli de sèsam.
  • 2 cullarades de llavors de sèsam.
  • Sal Maldon.
  • Wasabi.

P1090788

Per la marinada.

  • 200 g mirin.
  • 1 tasseta de cafè de salsa ponzu.
  • 100 g salsa de soja.
  • 1/2 culleradeta sucre.
  • 15 g gingebre fresc pelat i picat.
  • 30 g de ceba tendra.
  • sal i pebre.

P1090790

Temps d’elaboració.

3 hores per el marinatge i 15 minuts per la preparació.

Elaboració.

  1. Primer de tot posarem la tonyina al congelador unes 48 hores, per allò del anisakis.
  2. Deixem descongelar a la nevera i tallem el llom de tonyina en tacs d’uns 3 dits d’amplada.
  3. Prepareu la marinada barrejant la salsa de soja, la salsa pozu, el mirin, el sucre, el gingebre, la sal, el pebre i les cebes tendres ben picades.
  4. Arrebossem la tonyina amb les llavors de sèsam i ho posem a marinar a la barreja que teníem reservada, ho posem a la nevera i deixem unes 2 o 3 hores. El líquid te que cobrir la tonyina, si no tenim que tenir la precaució d’anar girant el peix, perquè quedi tot impregnat.
  5. Una vegada han passat les 2 o 3 hores, escorrem la tonyina del líquid de la marinada, i la tornem a passar per les llavors de sèsam.
  6. Posem a escalfar una paella (millor de ferro colat) a foc ben viu. Arrebosseu la tonyina amb l’oli de sèsam i la daurem a la paella, uns 5 segons per cada cara. Heu de procurar que només es coguin els dos primers mil·límetres i que el centre quedi cru.
  7. Deixem reposar uns 5 minuts i amb un bon ganivet fent talls d’uns 5 mil·límetres.
  8. Posem els talls de tonyina una mica sobreposats, en una safata de pissarra o altre que us agradi, posem per sobre una mica de sal Maldon. En un costat podem posar una mica de variat d’enciams, que amanirem amb una mica de la salsa de marinar la tonyina. En un altre costat posem unes muntanyetes de wasabi i un petit bol amb salsa de soja.

P1090798

Quant a alcaliudelacuina

Tinc que confessar que m'agrada cuinar. I sobre tot fer-lo per la família i els amics. Es la manera que tinc per dir, us estimo.
Aquesta entrada ha esta publicada en Aperitius i entrants, Peix i Marisc. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

6 respostes a Tataki de tonyina.

  1. Pilar C. ha dit:

    A mi també m’agrada molt el tataki de tonyina, el faig quasi igual que tu, nomes hi afegeixo gingebre. T’ha quedat amb una presentació ben maca! un petó bonica

    Les receptes que m’agraden

  2. Retroenllaç: Idees per menú de cap d’any. | Al Caliu de la Cuina

  3. Retroenllaç: Resum de receptes pels dies de Nadal. | Al caliu de la cuina

  4. Retroenllaç: Tataki de tonyina. | Celler-Adocse

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.