La Castanyada.

P1120824.-1jpg

Avui 31 d’octubre es celebra la castanyada, a totes les cases es reuneixen les famílies o els amics i es torren castanyes i boniatos al foc i es menjant panellets. El any passat ja vaig fer una entrada de aquest dia, explicant com es fan els panellets . Així que avui parlaré de les castanyes i els moniatos.

La millor forma de fer les castanyes es al foc directament en una paella especial per aquesta tasca, si no tenir-ho barbacoa o foc de gas amb flames, es podem fer al forn, però tinc que reconèixer que no queden igual de bones……. En canvi els moniatos els trobo molt bons fets al forn.

P1120809

Una mica d’història.

Aquesta planta es va originar a la selva del Perú, a Centreamericà i a Mèxic. Els conqueridors espanyols la van conèixer al Carib abans que la patata (pròpia de climes més freds i muntanyencs). El nom de batata indígena va originar després el de la patata per similitud de la part comestible.

Els moniatos a Catalunya és consumeix típicament el dia 31 d’octubre  la Castanyada, acompanyant els panellets i el típic cava o vi dolç.

Al País Valencià es fa servir per als pastissos de moniato típics de Nadal.

El moniato és molt popular a tota Amèrica del Sud, el Carib, Estats Units, la Xina, i les illes del Pacífic.

P1120807

Ingredients per 4 persones.

  • 4 moniatos.
  • 1/2 quilo de castanyes.

P1120813

Temps d’elaboració.

1 hora i 30 minuts.

P1120815

Elaboració.

  1. Primer de tot rentem sota l’aixeta els moniatos, els eixuguem i els posem a una safata de forn a sobre de paper de forn. Posem la safata al forn preescalfat a 200º i els deixarem fer 1 hora 30 minuts mes o menys, ja que depèn de la seva mida, han de queda tubets.
  2. Mentrestant fem un tall pel costat abombat de la castanya, i que vaja del cap a la punta, això és perquè no rebentin, i les posem en remull en un bol amb aigua. Les deixem uns 30 minuts.
  3. Les escorreguem i les posem en la paella especial per aquesta tasca(te la base foradada) i la posem directament a la flama, han de quedar ben torradetes i una mica negres per fora, es treuen de la paella i s’emboliquen en un paper de diari.
  4. Si les feu al forn es preparen igual, es posen en una safata al forn a uns 180º i es deixen uns 30 minuts, es retiren i s’emboliquen en un drap.
  5. Quant veiem que els moniatos ja estan tous, els trèiem del forn i els emboliquem en un drap o amb paper de diari i reservem.
  6. Es serveixen els moniatos presentats en una safata tallats per la meitat i les castanyes ben calentes al costat. Acompanyant de una copa de bon cava o be una copeta de vi dolç.
  7. Bona castanyada……………..

P1120817

P1120825.-1jpg

Advertisements

Quant a alcaliudelacuina

Tinc que confessar que m'agrada cuinar. I sobre tot fer-lo per la família i els amics. Es la manera que tinc per dir, us estimo.
Aquesta entrada ha esta publicada en Postres, Tradicions. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

4 respostes a La Castanyada.

  1. Marina ha dit:

    El que m’agrada més de la castanyada són les castanyes!! Bona festa!

  2. Ricard Olivella ha dit:

    Nosaltres, tots plegats ho celebarem aquest vespre-nit; quan arribi La Carme. Petons!

  3. Marina estic amb tu, m’encanten les castanyes.
    Un peto

  4. Ricard ens veiem aquesta nit, petons.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s