Si, ja se que avui estem a 30 i no a 31, pero avui tambe farem panallets, pero en lloc de a casa els faré a la guardería al costat del meu net. Es el primer any i quan la meva jova m’ho va dir en va fer molta ilusio. Sempre que puc i tinc al meu net a casa cuinem junts i ho passem d’allo mes be. Aixi, que ja em veieu a les 10 del mati entrant a la “Guarderia el Molinet” de Terrassa, i alla estaba el Joel, amb la seva sonrisa, envoltat dels seus amiguets, i totes les avias ativiades amb el seu devantal.
Crec important que els nens, ja des de ben petits, aprenguin a alimentar-se bé i gaudeixin menjant i, per què no, cuinant. Una manera d’aconseguir-ho és fer-los participar, sempre que sigui possible, del ritual diari de preparar els àpats. El problema moltes vegades es que quan som pares i traballem resulta molt dificils compaginar el nostre treball, les activitats dels nostres fills i poder dedicar una estona a la cuina. Ara be, sempre podem dedicar una estoneta els caps de semana o l’hora de sopar.
Per cert l’altre dia parlant amb una veina que es mestre infantil, en comentava la precupació que tenen per els habits alimenticis dels nens (be no dels nens, mes be dels pares), ja que per esmorzar normalment portan pastes industrials, en lloc de entrepans o fruita, per dinar molts guarderies o escoles no tenen cuina i el dinar arriba ja preparat d’una empresa externa i per sopar, hi ha un numero important de nens, que sopan precuinats o be un entrepa. Per tant aquest nens deuen pensar que aixo de menjar es un acta automatic quasi magic, sense elaboració a la cuina.
A part dels menús tipics infantils, els apats dels nostres fills poden ser tant rics i variats com els dels adults. Pensem que la cuina es cultura, una forma d’enrriquir als nostres fills, educarem el seu paladar per ser un adult capaç de distinguir textures o sabors, i el mes important donar-lis una alimentació sana i sobre tot ensenyar-lis el valor d’alimentar-se bé és, de bon tros, el millor regal per al seu futur.
Per tant, crec maravellos poder aprofitar qualsavol excusa per cuinar amb els mes petits i si ho fan des de la guardeira, magnífic.
Ingredients.
- 1000 gr. ametlla molta
- 800 gr. sucre llustre
- 100 gr. aigua
- 1 llimona.
- 1 patata de 150gr.
Per els panellets de pinyons:
- 300 gr de pinyons europeus no asiàtics (la diferencia de gust es bestial).
- 1 ou batut.
- Un xic de colorant.
Per els de ametlla.
- 200 gr de ametlla laminada o granulada.
- 1 ou batut.
Aprofito per posar-vos la recepta dels panallets, d’adults, no de guardería…………..
Elaboració.
Primer fem la massa base:
-
En un bol barregem la farina de ametlla, el sucre, el aigua, la pell de una llimona ratllada i la patata bullida ben aixafada. Barregem amb una pastadora elèctrica o en les mans, fins que els ingredients estan totalment integrats i la massa compacta.
-
Jo sempre faig el massapà el dia abans, ja que queda molt mes bo, el deixo en un bol tapat amb paper film i guardat a la nevera.
-
Al dia següent, trec de la nevera el massapà perquè perdi el fred. Bato els dos ous en un plat. En un altre plat poso els pinyons i els barrejo amb una mica de ou, perquè d’aquesta manera s’enganxin millor.
-
Amb les mans baix agafant massapà del bol i vaig fent boletes:
De coco:
coco ratllat, a parts iguals amb el massapà, en reservem una part per arrebossar-lo després. Fem forma de muntanyeta, els suquem amb ou batut i el posem al forn 4 min a 220 º C.
De pinyons
-
Posem els pinyons amb un bol i barregem amb una mica de ou (es mes facil emganxa els pinyons) i el pessic de colorant, ho barregem be i fem les boletes una mica més petites del normal, ja que després quedaran mes grans amb els pinyons.
-
Amb les mans anem posant els pinyons a les boles, les anem posant en una safata coberta amb paper sulfuritzat , els suquem al l’ou batut amb un pinzell, posem la safata al forn, 5 min a 220 ºC.
- Quant els trèiem del forn els tornem a sucar amb el ou i deixem refredar.
De ametlla
- El mateix que el de pinyons però el rebosem de ametlla triturada.
De Codony
- Fen un rulo de pasta i enmig posem el codony i tanquem i tallen a trosos.
- Sucar els panellets amb ou batut.
Qu’e en queda algun?