Bomba de la Barceloneta.

 

P1110264

Quan algú ens diu que alguna cosa es la bomba, vol dir que es fort de gust, molt bo o be que es força picant. Això es el que va passar quan fa uns 60 anys la cuinera del restaurant “la cova fumada” de la Barceloneta, va fer unes de les seves croquetes amb patata, carn picada i com no, bastant picants. Un dels seus clients que la estava menjant va cridar: Ostres aquesta croqueta es la bomba!!!! això va donar la idea del nom del plat, que des de les hores es va anomenar ” La bomba de la Barceloneta”.

P1110241

En poc temps aquest recepta es va fer famosa a tota la Barceloneta i cada bar tenia la seva adaptació. A la cova fumada es servien tres tipus de bombes,  la que es servia només amb maonesa sense picant,  la que portava all i oli i salsa picant i la que només portava la salsa picant.

Com la seva elaboració es una mica laboriosa, jo he fet bastants bombes, les preparo i les congelo, llestes per fregir. D’aquesta manera quan vull fer-les nomes les deixo descongelar el dia anterior, les fregeixo i ja tenim una tapa magnifica.

P1110246

Una mica d’història.

On avui en dia hi ha el barri de la Barceloneta, en ple segle XVI només hi havia mar. A partir de la construcció del port, i per efecte de l’espigó, es van començar a retenir terres entre aquest punt i el riu Besòs. El 1715 un decret reial adjudicava 321 solars de la platja als habitants de les cases que havien estat enderrocades, al barri de la Ribera. Un càstig per part borbònica brutal, com escarment a la població barcelonina per evitar futures revoltes a la ciutat. Del barri de la Ribera, un dels més capdavanters de Barcelona, no va quedar res, alguns dels seus habitants es van reubicar als terrenys de la Barceloneta, altres van haver de fugir i altres van tindre que viure rellogats a altres pisos.

Fortificacion de la Ciudadela

La Ciutadella dintre de les muralles de la ciutat.

Poc a poc el barri es comença a omplir de barraques de pescadors i alguns magatzems. Això dura fins l’any 1753, que el marquès de la Mina  com general de Catalunya, va encarregar al enginyers militars que s’enderroquessin les barraques existents i  s’inicia un procés de planificació total de l’espai de la Barceloneta, fora de les muralles. Els enginyers van dissenyar un conjunt urbà ortogonal on es repeteixen les simetries, amb cases unifamiliars amb planta baixa i pis, del mateix nombre de metres quadrats i la mateixa distribució. En la construcció del barri es van tenir en compte qüestions militars, com el fet de controlar l’alçada de les cases perquè no fossin obstacle per les bateries de canons de la ciutadella.

Així el barri va dependre de la jurisdicció  militar fins al any 1857 que va passar a la jurisdicció municipal. A partir d’aquest any es dona via lliure pels permisos d’obres sense massa control, el que va provocar que els veïns comencéssim a aixecar pisos sobre les cases originals, canviant totalment la fisonomia del barri.

La Barceloneta es per antonomàsia la sortida de Barcelona al mar, ha estat la platja i les piscines on els barcelonins anàvem a banyar-se, sense tenir que agafar trens o cotxe, així al 1928 van néixer els banys Sant Sebastià, que van ser uns dels banys més emblemàtics de la ciutat i els primers en acceptar persones dels dos sexes al mateix recinte. Pensem que era una època que la gent no tenia les facilitats de transport que gaudim avui dia, així que van ser una sortida d’oci en plena ciutat.

foto extreta del bloc de “Barcelona Vintage”

Era una època en que els diumenges era d’allò mes típic anar a la platja i després fer el vermut en una taberna o un “xiringuito”, o be menjar una paella o un bon plat de peix acabat de pescar i com no el típic recorregut amb les  “golondrines“.

Ingredients.

  • 0,500 g de carn de botifarra.
  • 0,500 g de patates del bufet o kennebec.
  • 2 cebes.
  • 2 grills d’alls.
  • 1 caiena.
  • 1 culleradeta de pebre vermell picant.
  • 1 culleradeta de pebre vermell dolç.
  • sal i pebre.

P1110280

Per arrebossar.

  • 3 ous.
  • pa rallat.
  • Oli d’oliva suau per fregir.

P1110257

Per acompanyar les bombes.

Salsa Brava: 

  1. En un casso posem 2 cullerades d’oli i afegim un parell d’alls laminats, la fulla de llorer, deixem un 2 minuts i afegim una cullerada de pebre vermell picant i una cullerada de pebre vermell dolç.
  2. Ràpidament aboquem al casso el brandi, deixem evaporar una mica.
  3. Ara afegim tres quartes part del brou que tindrem calent.
  4. Amb l’altre quart de brou que tenim reservat sense escalfar, diluïm la maizena i ho afegim al casso. Deixem uns minuts fins la salsa agafa un textura típica de salsa i ja podem retirar del foc i reservem.

Salsa all i oli:  

  1. Posem un grill d’all al got de la batedora, l’ou sencer, sal i una mica d’0li.
  2. Batem amb la batedora sense moure-la, deixant-la al fons del got, i poc a poc anem afegim mes oli, movent la batedora de baix a dalt, fins aconseguir la quantitat que volem.

P1110258

Temps d’elaboració.

35 minuts per fer el farcit.

P1110248

Elaboració.

  1. Posem a bullir en una cassola l’aigua i sal, afegim les patates amb pell i deixem fer fins que estiguin tendres. Quan estan bullides les escorrem, les deixem a temperar, les pelem, les posem en un bol i les aixafem amb una forquilla, fins que quedi amb la textura d’un puré ( es important bullir-les amb pell per evitar que agafin massa aigua).
  2. Ara farem el sofregit, posem les quatre cullerades d’oli en una cassola i quan està calent posem la ceba trinxada i els alls tallats a rodanxes, salpebrem, afegim la caiena i deixem fer a foc lent fins que la ceba estigui ben transparent.
  3. Afegim la carn de botifarra al sofregit de ceba donem unes voltes i afegim la culleradeta de pebre vermell dolç i la culleradeta de pebre vermell picant, deixem fer una minuts perquè la carn quedi feta. Si no us agraden picants podeu substituir la culleradeta de pebre vermell picant per dolç.
  4. Una vegada fet el sofregit de ceba i carn ho passem tot per la picadora i l’afegim al bol on tenim reservat el puré de patates.
  5. Barregem be perquè s’integri el puré i el sofregit. Ara anem formant boles d’uns 80 gr mes o menys i les anem posant en una safata o plat, una vegada fetes totes les boles les reservem dintre del congelador uns 15 0 20 minuts. No han de quedar congelades simplement han de quedar consistents per poder arrebossar-les.
  6. Una vegada passats els 15 minuts, traiem les boles del congelador, les tornem a arrodonir amb les mans i les anem passant per ou debatut i pa rallat, aquesta operació la repetirem dos vegades, per aconseguir un arrebossat mes cruixent i evitar que se’ns obri al fregir-les.
  7. Posem oli en un cassó i quan està ben calent posem les boles d’una en una o de dos en dos, i anem girant perquè es dauren per totes les bandes.
  8. Una vegada ben daurades les anem col·locant en un plat cobert amb paper de cuina, perquè absorbeixi l’excés d’oli.
  9. Quan ja les tenim fetes totes les servim en una safata de ceràmica o de pissarra i les acompanyem d’un all i oli i una mica de salsa brava.
  10. Es pot posar la salsa per sobre de la bomba o be com faig jo servir-les apart perquè cada comensal es posi la que vulgui.

P1110269

Quant a alcaliudelacuina

Tinc que confessar que m'agrada cuinar. I sobre tot fer-lo per la família i els amics. Es la manera que tinc per dir, us estimo.
Aquesta entrada ha esta publicada en Aperitius i entrants. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

4 respostes a Bomba de la Barceloneta.

  1. RICARD ha dit:

    m,agraden les bombes, i m,agrada tota la historia que expliques de la Barceloneta. Salut!

  2. gracies, avia’m si quedem un dia i quedem per fer un aperitiu a la cova fumada.
    Un peto

  3. Retroenllaç: Espatlla de porc al forn amb patates fondant. | Al caliu de la cuina

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.