Aquest es un plat d’aquells basics que sempre hem vist cuinar a les nostres mares, “Cigrons a la Catalana”, encara que la meva mare en deia Cigrons amb ou dur, mes senzill i potser mes explícit……..
A mi personalment m’agraden molt els cigrons petits de Mura, els trobo boníssims ……….
Quan era petita, a casa menjàvem molts llegums, llenties, mongetes, cigrons etc , la mama les feia amb suc. Després vam començar a menjar-les al cole, ens fèiem unes llenties amb patates horribles, les patates les podies llançar al terra i rebotaven, però era llegum i quan ho explicava a casa queixant-me, la mama amb deia: “si son dures les aixafes amb la forquilla i a dintre…..” això es el que havia.
Ja de gran, quan van arribar els meus fills, vaig incorporar el llegum dintre dels menús dels nens, amb la recomanació del meu pediatra el Dr. Bruna, un metge magnífic del que guardo molts bons records. Ell sempre em recomanava bullir el llegum a casa i anar-la introduint al menú dels nens, amb puré, ja que es mes digestiva. Sempre acompanyada de verdures o de arròs, no de carn, ja que la llegum aporta força proteïnes.
Crec important tornar als hàbits alimentaris que tenien les nostres àvies i les nostres mares i introduir les llegums dintre de les nostres dietes, 2 o 3 vegades a la setmana, la nostra salut ho agrairà.
Una mica d’història.
Els cigrons a la catalana, amb una bona picada es un plat totalment barroc tal com explica un llibre de receptes de les carmelites descalçes. En 1857 Felip Cirera al llibre “Avisos o sien regles senzilles a un principiant cuiner o cuinera“, ja parlen d’un potatge de cigrons amb una picada d’avellanes, alls, julivert i pa torrat.
Els romans ja coneixien els cigrons, encara que el consideraven un menjar d’esclaus. Es troben a Espanya, Provença, en algun lloc d’Itàlia i sobretot al Pròxim Orient.
Valor nutricional.
El cigrons contenen un 19% de proteïnes, mes que la carn que en té un 18%, aporta aminoàcids essencials com la lisina, ferro i greixos no saturats, que són fonamentals pel nostre organisme. Són especialment bones per a les persones que pateixen problemes cardiovasculars, colesterol i diabetis.
Contenen molta quantitat de ferro, que es imprescindible per combatre l’anèmia, en especial si els combineu amb verdures riques en vitamina C. També estimulen el creixement i van bé per a la hipertensió, i com que són molt nutritius, són un gran reconstituent. El magnesi dels cigrons protegeix l’organisme contra malalties cardiovasculars i l’estrès.
Ingredients per 4 persones.
- 600 gr cigrons bullits (com bullir els cigrons).
- 3 tomàquets madurs ratllats.
- 2 ous durs.
- 2 ceba trinxades.
- 4 rondanxes de xoriço (picant o dolç depent del vostre gust)
- 1 got de vi blanc.
- brou de bullir els cigrons.
Per la picada:
2 llesques de pa fregit.
4 dents d’all.
un grapat d’ametlles torrades.
julivert.
oli d’oliva.
sal.
Temps d’elaboració.
45 minuts.
Elaboració.
-
El primer pas es bullir els cigrons (clicar aquí). Una vegada bullits els colem i reservem un got de l’aigua de bullir-los.
-
Mentre bullen, ratllem la ceba juntament amb els alls tallats a rodanxes, i ho posem a sofregir en una cassola posada al foc, amb tres cullerades d’oli. Deixem sofregir a foc mig, durant uns 15 minuts.
- Mentre es fa la ceba posarem un cassó amb aigua, una mica de sal i posem els ous a bullir, quan comença a bullir l’aigua deixem els ous uns 10 minuts. Una vegada fets els refresquem amb aigua freda, els pelem, els tallem per la meitat i reservem.
-
Quant ja està sofregida la ceba, posem a la cassola el xoriç tallat a rodanxes, donem unes voltes i afegim el tomàquet ratllat, salpebrem. Deixem fer uns 10 minuts.
- Arribat aquest moment afegim els cigrons que ja els tindrem bullits i escorreguts a la cassola amb el sofregit, aboquem el got de vi blanc deixem que s’evapori l’alcohol i afegim la picada, el got de l’aigua de bullir els cigrons que teniem reservat, baixem el foc i deixem al foc fer xup-xup uns 10 minuts.
- Passats els 10 minuts adornem la cassola amb els ous durs, tirem per sobre una mica de julivert picadet i deixem 5 minuts al foc.
- Quan ja estan fets, ja podem servir.
Em sembla que demà serà el meu plat per sopar. Un plat senzill i boníssim. Una petita recomanació, en català llegum és masculí. Petons!
Tens raó ho corregeixo. Un peto.
Avui m’he fet els cigrons, i m’han quedat forca bé. Petons!
Felicitats, al final et veig de cuiner profesional……… molts petons.
Retroenllaç: Cigrons a la Catalana. | Celler-Adocse