Llenties estofades amb arròs.

P1060882

Avui us presento una recepta ràpida, de les de tota la vida. Un plat de cullera energètic, saludable i econòmic “Llenties estofades amb arròs”.  Ja les nostres avies i les nostres mares, ens feien menjar les llenties amb una grapadet d’arròs, sense saber perquè però era així.

Ara son els nutricionistes que ens aconsellen barrejar el llegum amb algun cereal per aprofitar millor els nutrients, i l’arròs hi combina de meravella, doncs té la qualitat d’absorbir com cap altre la resta de sabors, a la vegada que hi dona una mica de consistència al plat.

Soc partidària de que a les cases es mengin llegums, com mínim dos vegades a la setmana, com plat únic acompanyat amb una bona amanida. Ens aportaran les proteïnes necessàries. Crec que durant molt temps les llegums han estat apartades dels menús casolans, per considerar-les la germana pobre de la cuina, substituint-la per altres aliment que semblaven de mes categoria, però moltes vegades de mes vaig perfil nutricional i mes perjudicial per l’alimentació de la nostre família. Per als nens es pot presentar tal com indico amb aquesta recepta o be en puré.

A mi personalment m’agraden molt les llenties pardines. Una llentia més fosca i petita, però molt fina de gust i que no necessita remull. Aquestes les he comprat a una botiga que ha obert fa uns pocs mesos ha terrassa, tenen 3 varietats: Salamanca, verdina i la pardina.

Si tinc temps o tinc que anar a Barcelona, vaig a comprar els llegums a la botiga del Born, Jaume J. Renobell. Vaig conèixer la botiga quan treballava al carrer Comercial al any 72, tenen llegums, fruits secs, farines i últimament han afegit productes biològics. Si teniu oportunitat us recomano que visiteu la botiga.

P1060869

Valor nutritiu.

Les llenties son un dels llegums mes complets que podem menjar. Contenen moltes proteïnes, per això els vegetarians les mengen per suplir la carn. Contenen aminoàcids que ajuden a la digestió, ajuden a renovar les cèl·lules de la pell per evitar l’envelliment. Ajuden a mantenir equilibrats els nivells de sucre, per tant es un aliment molt recomanable per persones amb diabetis.

Contenen un 25% de fibres solubles, que disminueixen els nivells de colesterol. Son riques en vitamines C, B1, B3 i B6. Son riques amb ferro, fòsfor, coure zinc, seleni, magnesi, àcid fòlic i triptòfan. Al combinar-les amb l’arròs, es converteixen en proteïnes d’alt valor biològic. Per tot això es un aliment imprescindible per les persones que pateixen de anèmia.

En resum, es un aliment imprescindible per tots, però sobre manera per els infants i els joves, així que des de ben petits els hem de acostumar a gaudir d’aquest aliment.

P1060866

Ingredients per quatre persones:

  • 300 g. de llenties Pardines Bio (de producció ecològica).
  • 50 gr. d’arròs bomba.
  • 1/2 litre d’aigua filtrada o mineral.
  • 1/2 litre de brou.
  • 1 tomàquet.
  • 2 cebes de Figueres mitjanes.
  • 2 grans d’all.
  • 2 fulles de llorer.
  • Oli d’oliva verge extra d’arbequina.
  •  sal i pebre.

P1060872

Temps d’elaboració.

45 minuts.

P1060874

Elaboració.

  1. Primer de tot rentem les llenties i les escorreguem. Trinxem les dos cebes i tallem el tomàquet.
  2. Posem 4 cullerades d’oli en una cassola, posem la ceba trinxada i els dos dents d’alls a rodanxes, deixem sofregir uns 5 minuts i afegim el tomàquet, deixem 10 minuts mes.
  3. Passats els 10 minuts afegim a la cassola les llenties. Hi tirem el 1/2 litre d’aigua mineral tèbia  i el 1/2 de brou que també el tindrem tebi,
  4. salpebrem.
  5. Ho deixarem bullint a foc suau  uns 30 minuts, a continuació hi tirarem l’arròs i deixarem bullir un quart d’hora més. Retirem del foc i ja podem servir.
  6. Mes ràpid i senzill, impossible, ideal per tota la família i sobre tot per els petits de casa.

P1060880

 Com bullir les llenties….

  • Les llegums es poden comprar amb les parades que trobem als mercats de ” llegums cuites”, però jo recomano que us acostumeu a bullir-les a casa, sempre que podeu.
  • Concretament les llenties no necessiten remull, per tant la seva cocció és molt més ràpida que els altres tipus de llegums.
  • Per bullir-les comencem rentant-les amb aigua freda, les escorreguem i les posem en una cassola. Les cobrim amb aigua mineral o depurada i posem a bullir.
  • Quan trenqui el bull, posem a la cassola, una pastanaga tallada a rodanxes, una ceba, una fulla de llorer i un pessic generós de sal. Deixem bullir, si son pardines uns 20 minuts i si son Castellanes, uns 40 minuts.
  • Les llenties s’han de cobrir d’aigua però no s’ha de posar massa, es millor anar afegint aigua tèbia a mida que ho van necessitant. Si posem massa aigua d’entrada, es molt probable que perdin la pell. Una vegada bullides les colem i les refresquem amb aigua freda.
  • Així bullides les podem fer servir com amanida, i la resta les podem guardar en una carmanyola a la nevera, i fer-les servir quan les necessitem.   També les podem barrejar amb un bon sofregit i una mica de brou, tindrem un plat de cullera. Com veieu es molt i molt senzill.

P1060882

Quant a alcaliudelacuina

Tinc que confessar que m'agrada cuinar. I sobre tot fer-lo per la família i els amics. Es la manera que tinc per dir, us estimo.
Aquesta entrada ha esta publicada en Verdures i Llegums. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

6 respostes a Llenties estofades amb arròs.

  1. marina ha dit:

    Aquesta combinació em té enamorada, m’agrada fer-me’n sovint. Trobo que l’arròs millora la llentia i la llentia millora l’arròs, oi? amb l’estofadet encara han de ser més bones!

  2. Ricard ha dit:

    Que bones les llenties, un bon plat per aquest cap de setmana.

  3. Retroenllaç: 8 plats calentets per combatre el fred | SomDocents

  4. Retroenllaç: Llenties estofades amb arròs. | Celler-Adocse

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.