Avui us vull presentar un pastís de Tiramisú, una mica diferent. Normalment el tiramisú tradicional està fet amb la base de pa de pessic (melindros, sobaos etc) sucats amb cafè, en dos capes, intercalades amb una crema feta amb ous, formatge mascarpone i xocolata per sobre.
La recepta la vaig llegir a la revista Cuines, manté la mateixa base, però amb una sola capa, el cafè amb una mica de licor i com crema, nomes he fet servir clares i nata muntades. Queda molt i molt bo, i a mi que no soc massa de dolços, el trobo mes suau que el tradicional i es d’allò mes fàcil de fer.
Així que animeu-vos a fer-lo aquest cap de setmana, un bon dinar, trosset de pastis, una copeta de cava i a gaudir els petits moments.
Una mica d’història.
Segons una d’elles, el Tiramisú es va crear a finals de la XVI per homenatjar el Duc de Toscana, Cosme III de Médicis, a l’arribar a Siena per tal que guardés un bon record de la ciutat. Els rebosters de Siena van preparar per a l’ocasió uns postres amb els ingredients més nobles, és a dir: el formatge mascarpone, la xocolata i el cafè.
Una altra de les llegendes explica que durant el Renaixement es considerava al Tiramisú com un potent afrodisíac, de manera que les venecianes s’ho preparaven als seus amants a boca de nit per proporcionar més energia. Be potser val la pena provar-ho, no us sembla??
Ingredients per 6 persones.
- 24 sobaos o melindros.
- cafè.
- 250 g de nata per muntar.
- 4 clares d’ou ecològics i ben frescos.
- 2 cullerades de sucre.
- Cacau en pols sense sucre.
- 3 cullerades Bailey’s o rom, el que us agradi mes.
Temps d’elaboració.
30 minuts.
Elaboració.
- Primer de tot comencem per preparar el cafè i el posem en una safata o en un bol, barregem el licor que mes us agradi i deixeu refredar.
- Preparem un motllo desmuntable i anem sucant els sobaos en el cafè i els anem col·locant al motllo fins cobrir tota la base i repetim l’operació fins acabar les pastes.
- Ara posem la crema de llet en un bol i les clares d’ou en un altre. Amb una batedora de barilles comencem a muntar primer la nata, quan ja la veiem quasi muntada afegim 1 cullerada de sucre. Repetim la mateixa operació amb les clares. Tant la nata i les clares han de quedar ben muntades.
- Barregem la nata amb les clares amb una llengua amb moviments de baix a dalt, amb suavitat.
- Per muntar el pastís aboquem la barreja de nata i clares a sobre de la base de pa de pessic i anivellem.
- Ho posem a la nevera durant unes hores, un hora mes o menys abans de servir-lo, el posem al congelador, perquè agafi una mica de cos.
- Passada l’hora del congelador el traiem i escampem amb l’ajuda d’un colador, una bona capa de cacau per sobre, ha de quedar una bona capa.
- Desemmotllem el cercle del motllo i posem la base a sobre de una safata de servei que mes us agradin.
- Hem de tenir en compte que la base del sobaos, al estar sucats amb cafè queda tou, per això us recomano posar-lo en un motllo que pugueu desemmotllar, i deixar la base sense treure, així es mes fàcil poder tallar-lo.
La darrera foto, tot un detall.
I el “tiramisu”, bonÃssim, tot i que no em veig fent-lo. Petons!
Si tens raó l’ampolla de cava va ser tot un detall, la va comprar el Tavi…….
Es molt senzill de fer, però si el fas tel faré el proper dia que vinguis a dinar.
un peto
Retroenllaç: Resum de receptes pels dies de Nadal. | Al caliu de la cuina
Retroenllaç: Pastís de Tiramisú. | Celler-Adocse