Cigrons estofats amb bledes.

DSCN1106

Amics ja s’han acabat les festes………. han estat genials i aquest any han estat encara mes intenses si cap, hem gaudit cada dia amb el nostre net, hem fet cagar el tió dos dies, per la nit de nadal i per any nou, hem cantat nadales, hem anat a la fira de Santa Llúcia a Terrassa, hem menjat torrons, polvorons, neules, el garrí, el pollastre rostit i els genials galets i la carn d’olla.

També hem celebrat la marxa de l’any 2014 i hem rebut el 2015, amb el raïm i el cava, també hem anat a la cavalcada de reis i com hem estat uns bons minyons, al dia següent vam rebre un munt de regals.

P1140955

Veure la cara del nostre net quan va sortir al porxo i va veure tots els regals, ha estat el millor, corria d’una banda l’altra cridant: han vingut els reis, han vingut els reis…. i els seus ulls blaus expressaven tota la il·lusió que solament els nens poden tenir.

Avui comença un dia que no m’agrada massa, la veritat, ja acabades les festes, comencem a recollir el pessebre, les figuretes, les guirlandes etc, i em crea un sentiment una mica trist d’un any que ha acabat i comença la rutina.

Be, acabades les festes i els àpats potents, avui comencem a recuperar els menjars mes equilibrats, amb verdures, llegums, fruites i peix, be, per ser sincera encara avui m’he menjat un tros de tortell de reis sucat amb el cafè amb llet, però be…. ja s’ha acabat.  Així que avui  per dinar aprofitant que tinc el meu net, he fet uns “Cigrons estofats amb bledes”. Es una recepta molt equilibrada i realment bona, l’he fet amb uns cigronets menuts de Mura i unes bledes magnifiques del nostre hort.

DSCN1102

Valor nutricional.

El cigrons contenen un 19%  de proteïnes, mes que la carn que  en té un 18%, aporta aminoàcids essencials com la lisina, ferro i greixos no saturats, que són fonamentals pel nostre organisme. Són especialment bones per a les persones que pateixen problemes cardiovasculars, colesterol i diabetis.

Contenen molta quantitat de ferro, que es imprescindible per combatre l’anèmia, en especial si els combineu amb verdures riques en vitamina C. També estimulen el creixement i van bé per a la hipertensió, i com que són molt nutritius, són un gran reconstituent. El magnesi dels cigrons protegeix l’organisme contra malalties cardiovasculars i l’estrès.

Les bledes tenen vitamina C, 24 gr per cada 100 gr de bledes, una vitamina antioxidant que intervé en moltes reaccions metabòliques i que ajuda a l’absorció del ferro. També tenen una quantitat important de vitamina A, que ajuda a combatre infeccions i, entre d’altres coses, és essencial per a la pell, els cabells, les mucoses i els ulls.

100 gr. de bledes també cobreixen el 25% de les necessitats diàries de potassi, el 30% de les de calci, la meitat del ferro, gairebé la meitat del magnesi i el 20% de de la vitamina E, a més d’aportar iode i àcid fòlic.

DSCN1105

Ingredients per 4 persones.

  • 0,500 quilo de cigrons menuts del Vallès Occidental.
  • Un grapat de bledes.
  • Aigua depurada.
  • 2 fulles de llorer.
  • 4 dents d’alls.
  • sal i pebre.
  • Una mica de comi.
  • 1 ceba grossa.
  • 3 dents d’alls.
  • 2 tomàquets madurs.
  • Un raig de brandi.
  • oli d’oliva verge extra.

Per la picada.

  • 2 dents d’alls.
  • 2 llesquetes de pa fregit.
  • Unes branques de julivert.
  • un grapadet d’avellanes.
  • un grapadet d’ametlles.

DSCN1108

Elaboració.

  1. El primer pas es bullir els cigrons (clicar aquí per veure com fer-ho). Una vegada bullits els colem i reservem un got de l’aigua de bullir-los.
  2. Mentre estan bullint els cigrons, començarem a fer el sofregit. Posarem unes quatre cullerades d’oli en un cassola i quan està calent aboquem la ceba trinxada i els alls tallats a rodanxes. Salpebrem i deixem fer a foc lent, fins que veiem que la ceba està ben rosa.
  3. Una vegada feta afegim els tomàquets ratllats, posem el raig de brandi afegim la picada, donem unes voltes i per últim aboquem el got de brou de bullir els cigrons que teníem reservada.
  4. Mentre es fa el sofregit les netegem sota l’aixeta del aigua i les tallem a trossos. Posarem aigua amb sal en una cassola i quan bulli aboquem les bledes deixem fer uns 10 minuts i les escorrem.
  5. Quan el sofregit ja estigui fet i tingui la textura d’una melmelada,  afegim els cigrons i les bledes. Ho deixeu tot plegat fent xup xup uns 5 minuts més.
  6. Es serveix ben calent i amb una bona barra de pa.

DSCN1110

Quant a alcaliudelacuina

Tinc que confessar que m'agrada cuinar. I sobre tot fer-lo per la família i els amics. Es la manera que tinc per dir, us estimo.
Aquesta entrada ha esta publicada en Cuina vegetaria, Verdures i Llegums. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

8 respostes a Cigrons estofats amb bledes.

  1. Ricard ha dit:

    Et desitjo un molt Bon Any a nivell personal i també Nacional.
    Una bona proposta gastronòmica que penso copiar-te, segurament no em quedaran tan bons, doncs no tinc bledes del vostre hort ni els cigronets de Mura, però miraré de fer el fet. Una abraçada. Ricard

  2. Hola Ricard, nosaltres també us desitgem un bon any, tant a tu com a la teva família. Estic segura que et quedarà un plat genial i ja sap que nomes tens que passar per casa i ja tens les bledes.
    Un peto ben fort.

  3. Administrador ha dit:

    Jo sempre he sentit dir grill aplicat a les taronges, llimones, etc., però no als grans d’all. Ah! i també a les patates que amb una mica de temps es grillen, això de grillar-se també he vist que els passa a les cebes i els alls.

  4. Lulu ha dit:

    Ho provaré, introduí algun camvi, com afegir quinoa, i substituir ametlles i avellanes, per pinyons.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s