Amics ja s’han acabat les festes………. han estat genials i aquest any han estat encara mes intenses si cap, hem gaudit cada dia amb el nostre net, hem fet cagar el tió dos dies, per la nit de nadal i per any nou, hem cantat nadales, hem anat a la fira de Santa Llúcia a Terrassa, hem menjat torrons, polvorons, neules, el garrí, el pollastre rostit i els genials galets i la carn d’olla.
També hem celebrat la marxa de l’any 2014 i hem rebut el 2015, amb el raïm i el cava, també hem anat a la cavalcada de reis i com hem estat uns bons minyons, al dia següent vam rebre un munt de regals.
Veure la cara del nostre net quan va sortir al porxo i va veure tots els regals, ha estat el millor, corria d’una banda l’altra cridant: han vingut els reis, han vingut els reis…. i els seus ulls blaus expressaven tota la il·lusió que solament els nens poden tenir.
Avui comença un dia que no m’agrada massa, la veritat, ja acabades les festes, comencem a recollir el pessebre, les figuretes, les guirlandes etc, i em crea un sentiment una mica trist d’un any que ha acabat i comença la rutina.
Be, acabades les festes i els àpats potents, avui comencem a recuperar els menjars mes equilibrats, amb verdures, llegums, fruites i peix, be, per ser sincera encara avui m’he menjat un tros de tortell de reis sucat amb el cafè amb llet, però be…. ja s’ha acabat. Així que avui per dinar aprofitant que tinc el meu net, he fet uns “Cigrons estofats amb bledes”. Es una recepta molt equilibrada i realment bona, l’he fet amb uns cigronets menuts de Mura i unes bledes magnifiques del nostre hort.
Valor nutricional.
El cigrons contenen un 19% de proteïnes, mes que la carn que en té un 18%, aporta aminoàcids essencials com la lisina, ferro i greixos no saturats, que són fonamentals pel nostre organisme. Són especialment bones per a les persones que pateixen problemes cardiovasculars, colesterol i diabetis.
Contenen molta quantitat de ferro, que es imprescindible per combatre l’anèmia, en especial si els combineu amb verdures riques en vitamina C. També estimulen el creixement i van bé per a la hipertensió, i com que són molt nutritius, són un gran reconstituent. El magnesi dels cigrons protegeix l’organisme contra malalties cardiovasculars i l’estrès.
Les bledes tenen vitamina C, 24 gr per cada 100 gr de bledes, una vitamina antioxidant que intervé en moltes reaccions metabòliques i que ajuda a l’absorció del ferro. També tenen una quantitat important de vitamina A, que ajuda a combatre infeccions i, entre d’altres coses, és essencial per a la pell, els cabells, les mucoses i els ulls.
100 gr. de bledes també cobreixen el 25% de les necessitats diàries de potassi, el 30% de les de calci, la meitat del ferro, gairebé la meitat del magnesi i el 20% de de la vitamina E, a més d’aportar iode i àcid fòlic.
Ingredients per 4 persones.
- 0,500 quilo de cigrons menuts del Vallès Occidental.
- Un grapat de bledes.
- Aigua depurada.
- 2 fulles de llorer.
- 4 dents d’alls.
- sal i pebre.
- Una mica de comi.
- 1 ceba grossa.
- 3 dents d’alls.
- 2 tomàquets madurs.
- Un raig de brandi.
- oli d’oliva verge extra.
Per la picada.
- 2 dents d’alls.
- 2 llesquetes de pa fregit.
- Unes branques de julivert.
- un grapadet d’avellanes.
- un grapadet d’ametlles.
Elaboració.
- El primer pas es bullir els cigrons (clicar aquí per veure com fer-ho). Una vegada bullits els colem i reservem un got de l’aigua de bullir-los.
- Mentre estan bullint els cigrons, començarem a fer el sofregit. Posarem unes quatre cullerades d’oli en un cassola i quan està calent aboquem la ceba trinxada i els alls tallats a rodanxes. Salpebrem i deixem fer a foc lent, fins que veiem que la ceba està ben rosa.
- Una vegada feta afegim els tomàquets ratllats, posem el raig de brandi afegim la picada, donem unes voltes i per últim aboquem el got de brou de bullir els cigrons que teníem reservada.
- Mentre es fa el sofregit les netegem sota l’aixeta del aigua i les tallem a trossos. Posarem aigua amb sal en una cassola i quan bulli aboquem les bledes deixem fer uns 10 minuts i les escorrem.
- Quan el sofregit ja estigui fet i tingui la textura d’una melmelada, afegim els cigrons i les bledes. Ho deixeu tot plegat fent xup xup uns 5 minuts més.
- Es serveix ben calent i amb una bona barra de pa.
Et desitjo un molt Bon Any a nivell personal i també Nacional.
Una bona proposta gastronòmica que penso copiar-te, segurament no em quedaran tan bons, doncs no tinc bledes del vostre hort ni els cigronets de Mura, però miraré de fer el fet. Una abraçada. Ricard
Hola Ricard, nosaltres també us desitgem un bon any, tant a tu com a la teva família. Estic segura que et quedarà un plat genial i ja sap que nomes tens que passar per casa i ja tens les bledes.
Un peto ben fort.
Reblogged this on Celler-Adocse.
els alls no tenen dents, s’en diu grans d’all
Gracies Marieta, per la correcció, de fet tindria que dir grills d’alls. Intentaré corregir .
Un peto
Jo sempre he sentit dir grill aplicat a les taronges, llimones, etc., però no als grans d’all. Ah! i també a les patates que amb una mica de temps es grillen, això de grillar-se també he vist que els passa a les cebes i els alls.
Ho provaré, introduí algun camvi, com afegir quinoa, i substituir ametlles i avellanes, per pinyons.
Bon dia Maria LLuisa, el fet d’afegir quinoa es una molt bona idea, si ho proves m’encantaria que hem hem diguessis com t’ha quedat.
Un peto
Bon dia… ja som al febrer de 2019! Els vull fer també amb bacallà… és un plat que m’encanta!
Hola Carme, si amb bacalla queda bonissim, jo el faig igual i a sobre poso un llom de bacalla que abans he confitat a uns 80º, ha de quedar una mica cruet per dintre.
Haviam si tinc ganes de fer-ho un dia d’aquest i penjo l’entrada.
Un peto
Merci!!!! Un petonàs!!!!!
Retroenllaç: Cigrons estofats amb bledes. | Celler-Adocse