Amics per fi arriba Nadal ¡¡¡¡¡, son unes festes que m’encanten, m’agraden les nadales, les llums, el pessebre i fins i tot el fred…..Penso que això en ve de família, a casa meva, el meu pare i jo eren els que feiem mes xerinola, muntàvem el pessebre a sobre d’una tauleta al rebedor, adornàvem tot el pis amb garlandes i boles daurades, el pare posava al tocadiscs uns vinils de nadales, que a les hores eren “villancicos” perquè eren en castellà………
Son aquest records els que any rera any ens mou a celebrar el Nadal amb molta alegria i sempre pensant que el meu pare, encara que ja no estigui físicament amb mi, també participa amb la preparació del pessebre i sento encara la seva veu dient-me on posa cada figureta …..Aquest son els meus record però segur que cadascú de vosaltres te els seus i això es potser el mes meravellós d’aquestes festes, que desperten records i sentiments que durant la resta del any a vegades tenim oblidats.
Una mica d’història.
El dia 25 de Desembre es celebra una de les commemoracions mes importants al nostre país “Nadal”, es un dia per estar-se a casa amb la família. Abans, els ramats transhumants a l’hivern baixaven a les terres baixes. Però per Nadal els pastors tornaven cap a casa seva per estar amb la família, tancaven el ramat a les corts i d’aquí ve la dita de:
“ Per nadal cada ovella al seu corral”
El dia de Nadal te el seu origen en les festes paganes dedicades al solstici d’hivern. Quan va arribar el cristianisme va transformar totes les festes de l’any i els hi va donar un caire religiós, així la festa del solstici d’estiu es va convertir en la Festa de Sant Joan, el Carnestoltes com un període compensat amb la Quaresma, etc.
Als Països Catalans el dia de Nadal te les seves tradicions pròpies. Un exemple és la realització del pessebre i una altra el tió de Nadal . També ho és el fet de celebrar Sant Esteve, el dia després de Nadal, per a poder-se reunir així amb l’altra part de la família amb qui no s’havia pogut estar per Nadal. En aquest dia especial els nens diuen un vers i a canvi els pares i els padrins els donen alguns diners.
Una mica d’organització i unes idees de plats per aquest dies.
Per organitzar l’elaboració dels àpats d’aquest dies, que sortir rodó i no “morir en el intent”, hauríem de tenir en compte primer, la quantitat de comensals que serem i el temps que tenim per elaborar el menú. Si som mes de 10 persones serà interessant que busquem entrants que es puguin preparar amb antelació, si en fem 4, com a mínim seria bo tenir-ne preparats 2 o 3 d’ells amb anticipació, per evitar preses al últim moment. Si us agrada preparar algun còctel de benvinguda, el podem fer i guardar en una gerra tapada a la nevera. El plat principal es mes àgil tenir-lo ja preparat i escalfar-lo l’hora de servir, o be escollir una recepta per fer-la al forn, ja que d’aquesta manera es va fent mentre nosaltres podem gaudir dels nostres convidats.
Perquè els menús d’aquest dies surtin rodóns, començarem per organitzar el nostre calendari, de manera que tinguem clar que necessitarem per cada dia i cada plat, així quan arribi el dia 24 tot estarà lligat. Una vegada ja saben que volem fer per cada àpat, organitzarem el nostre rebost i ja podem avançar les compres de tot allò que no caduca i necessitarem (begudes, torrons, neules, polvorons, aperitius etc….. Podem preparar tot el que siguin sofregits, brous etc, i els guardem a la nevera o alcongelador. Si voleu fer servir marisc o carns congelades, no cal que espereu a comprar-los al últim moment, d’aquesta manera aneu avançant feina.
Son dies en que ens podem lluir decorant la nostra casa i sobre tot la nostra taula, es important que tots els elements que la conformin segueixin una idea cromàtica, si ens agrada que predomini el color vermell, el platejat, el daurat o be els tons naturals, tot ha de combinar. Les estovalles han arribar fins a terra, trobo que amb aquest detall donem un toc d’elegància. Son dies que hem de treure la nostra millor vaixella, el coberts, unes bones copes, podem fer servir els platerets pel pa, sempre tovallons de roba, els de paper els deixem pel dia a dia, i al centre o al llarg de la taula, posarem la decoració que mes ens agradi, això si, no poden faltar unes espelmes, això ens donarà una llum i una calidesa genial.
Be després d’aquest petits consell us deixo algunes idees de plats que podem fer al llarg de aquest dies, si voleu en podeu trobar molts mes al bloc. Es important pensar amb els possibles gustos dels nostres convidats a l’hora de preparar el menú, en funció de si els agrada el peix o potser mes la carn etc.
Còctels.
Pisco Sour.
Podem començar oferint als nostres convidats un còctel per fer boca, acompanyat amb unes patates, unes olives o allò que mes us agradi. (per veure la recepta clicar aquí)
Còctel mimosa.
El còctel mimosa rep el seu nom pel color groc de les flors de la mimosa (per veure la recepta clicar aquí)
Entrants.
Crema de carbassa amb ceba caramel·litzada i foie.
El podem servir en gots petits com entrant o be com primer plat, el podem deixar preparat i passar el foie per la paella al últim moment (clicar aqui per veure la recepta).
Tataki de tonyina.
Es senzill de fer i servit amb uns palets i una mica de wasabi agrada i es divertit ( clicar aquí per veure la recepta).
Timbal d’albergínia amb humus.
Aquest plat el podeu servir com un primer si voleu, us permet deixar-lo preparat amb antelació i es original ( clicar aquí per veure la recepta).
Vieires sobre ceba caramel·litzada.
Es pot deixar preparat i gratinar uns minuts al últim moment.(clicar aquí per veure la recepta)
Primers plats.
Escudella i carn d’olla.
Aquí el plat estrella el dia de Nadal, escudella i carn d’olla, genial. Ens dona feina amb la preparació, però després ho podem deixar preparar i escalfar a l’hora de servir. (per veure la recepta clicar aquí)
Crema de llamàntol.
Una crema de luxe per uns dies especials, la podeu servir en gots petits com he fet jo o be en plat fons o en bols. Es genial ja que la podem tenir preparada i escalfar a l’hora de servir .(clicar aquí per veure la recepta)
Canelons a la catalana.
El plat estrella de Sant Esteve, sense dubte, aquí us he posat els tradicionals de carn, però si voleu podeu fer-los de bolets, son originals i boníssims. (Per veure la recepta clicar aquí)
Pastis fred de salmó.
Es una recepta molt senzilla de fer i que resulta pràctica ja que la podem preparar amb antelació (per veure la recepta clicar aquí).
Sopa de peix.
Una sopeta de peix, que podeu enriquir amb el peix que mes us vingui de gust. Un plat de cullera que podem tenir preparat. Si voleu vestir mes de festa el vostre plat podem preparar una bullabesa, es molt senzilla de fer i queda molt i molt de festa (per veure la recepta clicar aquí)
Com plats forts, us proposo cinc receptes de carn per tots els gustos i quatre de peix……….
Xai al forn.
Es un plat deliciós i fàcil de fer al forn, que ens permetrà anar fent els aperitius.(clicar aquí per veure la recepta)
Magret d’ànec amb salsa de Porto.
Un plat original i ideal per la nit de fi d’any (clicar aquí per veure la recepta)
Pollastre rostit a la catalana.
Aquest es un plat genial per fer-ho si sou mes de 10 comensals, ja que es repartidor, ens permet tenir-lo fet i escalfar-lo al últim moment, es un èxit, i segur. (cliqueu aquí per veure la recepta)
Llaminera amb pasta de full.
Una recepta d’allò mes senzilla, econòmica i a la vegada molt bona i vistosa, un plat fàcil de fer però totalment de festa ( per veure recepta clicar aquí)
Roast Beef.
Aquesta es una recepta còmoda de fer que podrem deixar preparada fins l’hora de servir. Ideal per un sopar com pot ser la nit de nadal o la nit de fi d’any. ( per veure recepta clicar aquí)
Rap al forn amb gambes de Palamós.
Aquest es un “guisadet” tradicional molt saborós, que ens permet afegir o treure alguns ingredients fent-lo al nostre gust ( cliqueu aquí per veure recepta)
Lluç amb salsa verda.
Aquest plat es un dels mes típics al País Basc, és un plat d’allò mes senzill i ràpid de fer, es poden afegir cloïsses, gambes, espàrrecs i ou dur (per veure la recepta cliqueu aquí)
Pastis de peix Gran Xef.
Avui us vull presentar un plat, fàcil de fer però que requereix una mica de temps, això si, es exquisit i segur que agrada als vostres convidats (cliqueu aquí per veure la recepta)
Sarsuela de peix i llamàntol.
Per últim però no menys important, un plat de peix per grans celebracions i de tota la vida, que podem enriquir com vulguem, amb gambes, amb llamàntol o amb llagosta. (per veure la recepta clicar aquí)
I per acabar prepararem una safata amb turrons variats, polvorons i neules. Un bon cava i a gaudir d’aquest dies.
No sé que dir, he quedat superat, de pedra, amb tantes de propostes, i totes tan bones……!
Salut Emi, i que per molts anys puguis obsequiar a tots els teus parents i amics de la forma tan plaent com ens ho has fet fins ara. Ets un tresor de persona, i no cal dir…., de cuinera!
Bon Nadal!
Gracies Ricard per el teu comentari, ets un amic.
Un peto ben fort.
L’enllaç del pollastres rostit està malament ja que et porta a la llaminera.
Ostres, gracies Sara no m’havia fixat, ja ho he corregit. Gracies i un bon nadal.
Gràcies per corregir-ho tant ràpid. Que passis bones festes!
Gracies maca, a tu també et desitjo el millor i si cuines aquest dies ja hem diràs que tal. Bones festes.
Un peto
Gràcies per les moltes propostes que feu, que tenen continuïtat per altres festius o diades especials.
Una petita observació sobre els comentaris de “nit bona” i “nit vella”, expressions foranes, pertanyents a altres cultures i dissortadament traduïdes en forma literal. Les nostres són, evidentment, “Nit de Nadal” i ” Nit de Cap d’Any”..
Disculpeu la intrusió però crec que s’ha de fer.
Afectuosament
Gracies per la teva correcció tens tota la raó, si he fet servir aquestes expressions les buscaré i les corregiré. Un peto ben fort.