Tomàquets secs amb oli d’alfabrega.

Aquests tomàquets assecats i confitats en oli d’oliva per a mi son excelents; Es poden prendre com aperitiu amb una mica de sal maldon o amb un oli d’alfabrega, amb pasta, en amanida, formatge fresc, amb llegums o be per enrriquir qualsavol plat que porta tomàquet.

Potser l’únic inconvenient es que el seu assecat es una mica lent. Es podem assecar o be al sol 5 o 6 dies o al forn a una temperatura de 50ºa 70º durant 6 hores.

Jo aquesta vegada aprofitant la calor i el sol que ha fet, els he assecats al exterior durant 5 dies.

Una mica d’história.

És originari d’Itàlia malgrat que a Mallorca també s’el·labora. Són tomàquets secats al sol amb una mica de sal perquè es conservin.

Es una manera de conservació de un producte fresc per poder consumir-lo durant tot l’ any. De la mateixa manera que es fa amb els pebros, el raim, etc.

Ingredients.

  • Tomàquets ben madurs.
  • Oli d’oliva verge.
  • Unes branques d’orenga.
  • Alls.
  • Pots de vidre.

Temps d’elaboració.

5 hores.

Elaboració.

Cal que els tomàquets siguin madurs, jo he fet servir la varietat de pometa.  Els he partit longitudinalment per la meitat i els hi afegit una mica de sal. Després els he col·locat a sobre de unes safates foradades per sota per tal d’afavorir la seva ventilació i les he cobert per sobre amb una roba tipo mosquitera.

Despres els he posat al sol durant el dia i per la nit els he entrat a la cuina, per evitar la humitat nocturna. I aixi durant sis dies.

Si voleu fer els assecat al forn, talleu els tomàquets en grills, i disposar-los a la safata del forn a sobre de un paper sulfuritzat. El punt més important és que el forn no estigui massa calent, si no que es vagin deshidratant poc a poc. La temperatura ha de opcilar entre 50 a 70 graus i es deixaran durant 6 hores.

El punt dels tomàquets dependrà del gust de cadascu, a mi personalment m’agradan una mica sucosos no massa secs.

Un cop secs, els posem en pots de vidre esterilitzats en aigua bullint. Anem omplint els pots amb els tomàquets, els cobrim amb oli d’oliva i afegir una branqueta d’orenga o unes llesquetes d’alls.

Recordeu que……..

Es molt important esterilitzar els pots de vidra si els volem guardar durant un temps sense posar-los a la nevera.

Jo he utilitzat els tomàquets que tenia a ma a l’hort, però potser els de pera son els mes adecuats, ja que son molt carnosos i tenen poques llavors.

Si els voleu consumir relativament rapid, els podeu escaldar per poder pelar-los amb facilitat, es tallan per la meitat i es posen a secar tal com he explicat al forn. Es seveixen com aperitiu amb un oli d’alfabrega i una mica de sal maldon.

Quant a alcaliudelacuina

Tinc que confessar que m'agrada cuinar. I sobre tot fer-lo per la família i els amics. Es la manera que tinc per dir, us estimo.
Aquesta entrada ha esta publicada en Amanides, Aperitius i entrants, Conserves, Cuina vegetaria. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

3 respostes a Tomàquets secs amb oli d’alfabrega.

  1. Retroenllaç: Focaccia amb tomaquets confitats i ceba tendra | Al Caliu de la Cuina

  2. Retroenllaç: Conserves casolanes: una tradició amb encant | Condislife

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.