Per Setmana Santa vaig tenir a casa als meus nebots i un dels dies pensant que fer per dinar vaig decidir preparar uns espaguetis amb salsa de tomàquet, pensant que farien salts d’alegria, sobre tot recordant com li agradaven als meus fills. Però la cara dels nens quan van veure el plat va ser tot un poema:
- -Tieta no ens agraden aquests espaguetis-
- -Però que dieu no us agraden els espaguetis???-
- -Els espaguetis si, però no amb aquesta salsa-
- -Però si es salsa de tomàquet!!!-
- -Si però a nosaltres ens agrada el tomàquet fregit de bric, d’aquest que es compra al super-
Quan va arribar el meu cunyat en va faltar temps per explicar-li el tema i la seva explicació va ser que és mes senzill, bullir la pasta i posar un raig de tomàquet fregit i llestos…………..
Ostres com pot ser!! fer servir el tomàquet fregit un dia no passa res, però de veritat que costa tant, posar oli en una cassola, ratllar les cebes, posar els alls tallats, deixar fer a foc lent, mentre anem fen altres coses. Afegir els tomàquets que tindrem preparats, ja siguin frescos o de llauna triturats, salpebrem, una mica de sucre, les herbes que mes ens agradin i mentre juguem amb els nens o fem deures deixem fer a foc fluix i llestos…….. ja tenim una salsa de tomàquet boníssima. Si tenim poc temps podem preparar mes quantitat i congelar-la en tapers, d’aquesta manera quan necessitem nomes tenim que treure-la i ja tenim una magnifica salsa de tomàquet per uns espaguetis, macarrons, mandonguilles o per una multitud de plats…………..
Si hi ha un ingredient que ha quedat plasmat a la gran pantalla es sense dubte, la pasta i sobre tot “els espaguetis”, pel·lícules com “l’apartament” de Billy Wilder, on el genial Jack Lemon, s’alimenta bàsicament amb pasta i els escorre amb una raqueta de tenis, “la dama i el rodamón”, una parella de gossos enamorats que comparteixen un plat de espaguetis a la llum de la lluna, ” La quimera del oro”, on descobrim a un magnífic Charles Chaplin, gaudint d’un dinar menjant-se els cordons de les seves botes com si fossin realment espaguetis i com no, si hi ha una pel·lícula que no solament parla dels espaguetis, si no que en una escena explica com fer-los, es com no “El padrino” de Ford Coppola, com no podria ser d’altra manera ja que la pasta va viatjar a Americà de la ma de l’emigració italiana. Aquet fet es palpa en directa si visiteu New York, crec que i ha mes restaurant italians que a la pròpia Itàlia.
Així que ja veieu, avui us vull presentar una recepta molt cinematogràfica i molt bàsica, he volgut fer un plat que feia a casa quan els nens eren petits i els encantava. Uns simples espaguetis amb un sofregit de tomàquet i acompanyats d’unes mandonguilles petites i ben meloses………….. Un plat boníssim i molt adient per un àpat ja sigui al migdia acompanyat amb una bona amanida o per un sopar.
Ingredients per 4 persones.
- 400 g de espaguetis.
- 0,300 g de carn de vedella.
- 0,100 g de carn de porc.
- 2 ous ecològics.
- Pa del dia anterior.
- Una mica de llet.
- 2 dents d’alls.
- Julivert.
- Sal i pebre.
- Formatge parmesà.
Per la salsa de tomàquet.
- 400 g de tomàquet.
- 1 ceba grossa.
- 4 dents d’alls.
- Unes fulles de alfàbrega.
- 1 fulla de llorer.
- Un pessic d’orenga.
- oli d’oliva verge extra.
- sal i pebre.
- Parmesà ratllat.
- Cibulet.
Temps d’elaboració.
60 minuts
Elaboració.
-
Primer comencem a preparar la salsa de tomàquet, si fem servir tomàquets frescos els ratllem, jo he fet servir tomàquet que vaig fer en conserva aquest estiu.
-
Piquem l’all i la ceba, ben menut perquè si han de menjar nens no trobin els trossos, aboquem en una cassola de ferro amb unes 3 cullerades d’oli i salem. Deixem que agafi color i afegim el tomàquet.
-
Deixem que doni tot un bull, els posem a punt de sal i afegim la culleradeta de sucre. Deixem fer a foc lent amb la cassola tapada durant uns 30 minuts. Quan està quasi feta la salsa afegim les dos fulles de alfàbrega.
- Mentre es va fent la salsa, comencem a fer les mandonguilles. Posem les dos carns en un bol, posem sal i pebre (si han de menjar nens no posarem pebre), els dos ous sencers, els alls (si son nens petits podem eliminar l’all), el julivert i les llesques de pa (que haurem tingut en remull amb la llet) les escorrem amb les mans i les afegim al bol. Ho barregem be tot i anem agafant petites boles de carn, les anem passant per farina i les fregim en una paella amb oli.
- A mida que estan fregides les anem reservant en un plat cobert amb paper de cuina.
-
Ara comencem a coure la pasta en aigua bullint amb sal i una mica d’oli durant 10 minuts.
-
Escorrem i refresquem la pasta sota l’aigua freda.
- Aboquem els espaguetis en una safata, posem per sobre la salsa de tomàquet, una mica de parmesà i per sobre col·loquem les mandonguilles. Podem guarnir una mica el plat amb una mica de cibulet.
QUÈ DIR DELS SPAGUETTIS O DELS MACARRONS, PLATS SENZILLS I SUBLIMS…….
Quants àpats ens ha solucionat un bon plat de pasta………………. molt petons.
Reblogged this on Celler-Adocse.
Retroenllaç: Espaguetis amb salsa de tomàquet i mandonguilles. | Celler-Adocse