Paella de llamàntol.

P1140720

El Dissabte venen uns amics a dinar, menú: “Paella de llamàntol”, si, si ja se no es molt original, però es que a casa ens agrada moltíssim l’arròs i el marisc, així que el menú esta decidit.

Normalment l’arròs el faig a la catalana, en cassola de ferro i una mica caldos, però avui i en honor als convidats el faré en paellera. Per comprar el peix i sobre tot els llamàntols he anat al mercat, normalment compro 1 llamàntol nacional que son mes grans. Però avui la meva peixatera, en comenta que no ha rebut la comanda i els llamàntol que te son els de Canada, son una mica mes petits. Així que no hi ha problema, el que he fet es comprar 2 unitats i llestos.

P1140692

Com m’ha explicat la Mercè, de la peixateria,  depenent de la procedència dels llamàntols, podem distingir dos tipus de llamàntol: l’europeu i l’americà.

La principal diferència entre el llamàntol europeu i el llamàntol americà és que el llamàntol americà té un color més vermellós, tirant a verdós, i el nacional és més blavós. La carn del llamàntol nacional és molt apreciada: molt més compacta, més suau i amb més sabor. El llamàntol americà està molt bé de sabor, però no arriba a la qualitat del llamàntol nacional.

De llamàntol americà, en podem trobar de dos tipus: el que prové dels Estats Units i el que ve del Canadà. Normalment vénen amb avió i tenen un vol aproximadament de 8, 9 hores de Nova York fins a Madrid i després un camió frigorífic que el porta des de Madrid fins a Barcelona. Aproximadament la durada des de que ve d’Estats Units fins al mercat són unes 40 hores i arriben en perfecte estat. Ella quan els rep els col·loca a les piscines o peixeres.

P1140695

Aquest tipus d’arròs amb llamàntol, o be amb llagosta, o cabra, es molt típic tant de la costa brava com de Mallorca o Menorca. De fet la primera vegada que jo el vaig provar va ser en un viatja a Menorca per celebrar el meu aniversari, quant els nens eren petits, i vam a anar a dinar a un restaurant que la seva especialitat era la llagosta, vam demanar una caldereta de llagosta per dos i una paella de llagosta, per dos mes. Jo personalment no havia provat mai aquest crustaci i va estar tot una experiència, suposo que la caloreta, el solet, l’olor de mar, les vacances etc també van tindre alguna cosa que veure…………

P1140697

Ingredients per 6 persones.

  • 2 llamàntol vius, si no es bellugant, no els compreu.
  • 1 sèpia i la seva salsa.
  • 100 gr. de cloïsses.
  • 100 gr. de Escopinyes.
  • 6 lluentes.
  • 500 gr. d’arròs de Pals.
  • 1,500 litre de brou de peix.
  • 2 cebes de Figueres mitjanes.
  • 5 dents d’alls.
  • 1 pebrot verd.
  • 2 tomàquets madurs grossos i ratllats.
  • Sal.
  • Oli d’oliva.

P1140699

Temps d’elaboració.

60 minuts per prepara tot el sofregir i un 13 minuts per fer l’arròs.

P1140700

Elaboració.

  1. Primer de tot preparem un brou de peix, posant uns caps, unes espines de peix i si voleu una mica de peix de roca, en una cassola amb aigua, un tomàquet, una ceba, un porro, 1 fulla de llorer i una mica de sal i pebre. Ho deixarem bullir durant uns 40 minuts i reservem. Jo tenia brou congelat, així que nomes ho he tret del congelador la nit anterior i ja esta llest per fer servir al dia següent.
  2. Partim el llamàntol a rodelles, i el cap el tallarem per la meitat (aprofitant tot el suc que en surti). Ratllem les cebes, tallem dos dels alls a rodelles, ratllem els tomàquets i el pebrot verd a trossets.
  3. Posem la paellera al foc, posem un raig d’oli i saltegeu el llamàntol. Reserveu-lo per a més endavant.
  4. A la mateixa cassola on heu enrossit el llamàntol, sofregim la sèpia que tindrem tallada a trossos, salem al final de la cocció i reservem.
  5. Ara afegim a la paella la ceba, el pebrot i els 2 alls tallats a rodelles, deixem enrossir a foc lent. Salpebrem, afegim els trossos de cap del llamàntol i deixem uns 30 minuts. Aboquem el tomàquet ratllat, deixem uns 10 minuts i  afegim la sèpia que teníem reservada, la bossa de salsa i deixem 10 minuts mes.
  6. Quant ja veiem que el sofregir esta amb una textura de melmelada, afegim el arròs, i anem remenat perquè no es cremi, però deixant rossejar perquè s’impregni dels sabors del sofregit.
  7. Passats aquest minuts afegim el brou calent, quant torna a arrancar el bull, afegim la picada que tindrem feta amb els 3 dents d’alls i el julivert, i deixarem bullir uns 13 minuts.
  8.  Abans que acabi de coure’s l’arròs, afegiu els trossos de la cua del llamàntol, les cloïsses, les escopinyes i les lluentes, que ja tindrem obertes al vapor (Jo les obro apart perquè a vegades porten molta terra o pedretes i podent espatllar l’arròs).
  9. Després de deixar-ho, bullir els 13 minuts tanquem el foc i tapem la paellera amb un drap gran o be amb paper d’alumini. Deixem que reposi de 5 a 8 minuts.

P1140719

Quant a alcaliudelacuina

Tinc que confessar que m'agrada cuinar. I sobre tot fer-lo per la família i els amics. Es la manera que tinc per dir, us estimo.
Aquesta entrada ha esta publicada en Arrossos. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Paella de llamàntol.

  1. Retroenllaç: Paella de llamàntol. | Celler-Adocse

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.