Es Dimecres, fa fred i seguim tots refredats; des de Dilluns no he sortit al carrer ni per comprar, cosa que m’ha anat be per ser sincera, per fer una mica de neteja del congelador. Al calaix del peix he vist que tinc un parell de caps de lluç, un de rap, un de bacallà i espines tant de bacallà com de galls. Així que demà toca “Brou de peix vermell”.
Aquest brou de peix, el podem fer servir tant com fumet per una paella, un suquet o fer-lo servir per fer una magnifica sopa (bullim uns quants fideus, uns granets d’arròs o les dos coses juntes). A mi personalment m’agrada mes amb fideus, però això va a gustos. Podem menjar-la tal qual o be afegir una mica de peix bullit o unes gambes.
Aquesta es una recepta típicament d’aprofitament, ja que es pot fer amb les restes dels peixos que anem comprant, les congelem i després fem servir. També podem posar una mica de peix de roca.
Quant estic comprant a la peixateria i la peixatera pregunta a alguna clienta si vol el cap d’un lluç magnífic, i la clienta respon que no……….. en sembla horrorós, ho sento, però es el que penso, despreciem uns trossos de peix magnífics i desprès per fer un fumet de peix fem servir uns brics o unes pastilles industrials. No us sembla que val la pena perdre uns minuts a la cuina, fer un bon brou, deixar refredar, congelar i ja el tindrem llest per fer servir quan el necessitem, si no teniu temps ho podeu fer a la cassola rapida i estarà llest en 15 minuts, es tant ràpid com posar una pastilla l’aigua. Hem de pensar, que quan ens pesen i ens cobren el peix ho fan sencer, amb cap i espines.
Avui com he tingut temps, m’he dedicat a pesar els caps i espines que tenia guardats, i el resultat es aquest:
- 1 Cap de lluç d’uns dos quilos, el cap pesa 420 gr.
- 1 Cap de lluç d’un 1 quilo i mig, el cap i les cocotxes pesen 344 gr.
- 1 Cap i espina d’un bacallà Skrei 480 gr.
- 1 cap de rap petit, 280 gr.
Be, com podem veure en quatre compres de peix, les restes pesen 1 quilo i mig, deu ni do, no us sembla??? .
Ingredients.
- Caps de lluç, bacallà, rap i espines.
- 2 cebes de Figueres.
- 2 porros.
- 2 pastanagues.
- 2 tomàquets madurs.
- 5 dents d’alls.
- 1 cullereta de pebrot vermell.
- Oli d’oliva verge.
- Sal i pebre.
- 1 fulla de llorer.
- Julivert.
Temps d’elaboració.
60 minuts pel brou, i uns 15 minuts per bullir els fideus.
Elaboració.
-
Posem oli en una cassola que sigui una mica alta. Tallem la ceba en juliana, el porro, els alls i la pastanaga en rodanxes i el tomàquet a trossos.
-
Quan l’oli està calent posem els alls, la ceba i el porro, salpebrem i deixem uns minuts donant unes voltes. Afegim la pastanaga, baixem una mica el foc i deixem sofregir uns 15 minuts.
-
Passats els 15 minuts, afegim la cullereta de pebre vermell i ràpidament aboquem els tomàquets ben tallats, posem la fulla de llorer i deixem fer uns 10 minuts. Afegim tots els caps i espines del peix, salpebrem, posem el julivert i els dos litres i mig d’aigua.
-
Deixem que arranqui el vull i anem despumant amb un casó la bromera que anirà pujant a dalt de la cassola. Deixem bullir uns 30 minuts, deixem refredar una mica rectifiquem de sal i el colem.
- A partir d’aquí si volem fer una sopa posem el caldo en una cassola i la posem a bullir. Quan bull afegim el fideus al caldo i deixem fins que estiguin fets. La podem menjar tal qual o si la volem vestir mes, podem afegir unes gambes pelades, uns musclos ja oberts, unes petxines o algun filet de peix sense espines.
- La resta del brou la posem en carmanyoles, les etiquetem i les congelem.
Reblogged this on Celler-Adocse.
Retroenllaç: Turbot amb refregit. | Al Caliu de la Cuina
Retroenllaç: Rap amb salsa costa brava. | Al caliu de la cuina
solo decir que yo las espinas y cabezas del pescado primero las paso por harina las dejo freir hasta que queden doradas y con el aceite sobrante sofrio la acebolla,tomate ajo y finalmente echo el vino
Bona nit Teresa, primer de tot gracies per seguir el bloc. Hem sembla una bona idea el fet de fregir les espines i els caps, suposo que d’aquesta manera l’oli quedarà amb molt de gust del peix.
Un peto ben fort.
Emilia, nunca había hecho caldo de pescado y gracias a tu receta me salen unos buenísimos. Esto es cultura de cocina tradicional que no debe perderse nunca. Gracias por tu generosidad en compartir y enhorabuena por el blog, todo muy bien explicado, fotos… Un saludo
Gracias Gabriel, estoy feliz de que mi bloc te guste i te acompañe en la cocina. Un beso bien fuerte.
Retroenllaç: Brou de peix cassolà. | Celler-Adocse