Com us he explicat altres vegades a casa tenim hort, a on el meu marit cultiva verdures que desprès ens mengem i repartim entre els nostres amics. Ara tenim les verdures d’hivern com: Cols, Bròquils, Coliflor, Cols de Brussel·les, porros, escaroles i com no bledes.
El altre dia comentant amb la Mercè, la meva “tocinera” de confiança, la quantitat de bledes que tenim i que sempre les faig de la mateixa manera, bullides amb patates, hem va donar en dos minuts 2 receptes de bledes: Bledes amb mongetes i botifarra i Bledes am cansalada, panses i pinyons ………. Tinc que dir, que jo ràpidament me les vaig apuntar, la Mercè es una gran cuinera i també una molt bona comerciant……..
Així que avui he pujat l’hort aprofitant que no plou , he agafat unes quantes bledes i aquí esta el resultat, espero que us agradi………..
Una mica d’historia.
La bleda és una hortalissa d’origen mediterrani. Se sap del cert que els grecs la utilitzaven des del segle V a.C.
A l’edat mitjana i durant molts segles va ser un aliment bàsic de les societats europees.
Valor nutritiu.
- Conté vitamines A, C i K. És rica en minerals, especialment el potasi, el calci i el magnesi, la qual cosa fa que sigui útil per la prevenció de la osteoporosis.
- Aporta àcid fòlic i flavonoids útils per a la prevenció del càncer.
- La bleda te propietats laxants, digestives degut al seu elevat contingut en fibra.
Ingredients per 4 persones.
- 1 quilo de bledes del nostre hort.
- 250 gr. de mongetes del ganxet(ja bullides).
- 3 grans d’all.
- 2 talls de cansalada viada del coll.
- 2 talls de cansalada viada.
- un tros de botifarra negra (per fer les cones)
- oli d’oliva.
Temps d’elaboració.
20 minuts.
Elaboració.
-
Rentem les bledes, les tallem a trossos i les fem bullir amb aigua i sal, quan estiguin cuites les treiem de la cassola i les escorrem.
-
En una paella, hi posem una mica d’oli i hi sofregim els alls tallats a làmines, una vegada que estan dauradets el retirem de la paella. A la mateixa paella, hi afegim la cansalada tallada a trossets i quan estiguin ben rossos, tirem les mongetes, els alls que abans hem fregit (les mongetes ja les tindrem bullides tal com explico aqui)
-
Donem unes voltes a les mongetes i tirem la botifarra negra tallada a rodanxes, deixem fer uns 2 o 3 minuts.
-
Finalment hi tirem les bledes. Deixem coure junt uns 3 minuts mes.
-
En un altre paella amb una mica d’oli fregim la cansalada viada, fins que quedi ben cruixent.
-
Servim en una plat, posant en el centre les bledes amb mongetes i a sobre adornem el tros de cansalada.
Recordeu que……..
- Els alls els retiro de la paella una vegada dauradets, perquè si no al posar la cansalada quedarien cremats.
- La botifarra ha de ser de bona qualitat, la que mes os agradi.
Quina pinta!! Això es menja amb la vista!!!
a mi em passava igual les feia bullides amb patata. He probat la recepta es genial
Gracies Pilar, si té alguna utilitat el bloc, apart de passar-m’ho d’allò mes be escrivint-lo, es el fet de que proveu les receptes i en digueu la vostre opinió. Si a sobre us agraden, ja es la pera.
Un peto ben fort.
Aquestes bledes han de estar boníssimes!! gracies per compartir-ho.
Una abraçada.
Tinc un bloc que es diu cuina per tots m’àgradaria compartir-lo també
Hola Montse, primer de tot gracies per entra al bloc, estic encantada i no dubtes que estarem en contacta a traves dels blocs. No coneixia el teu bloc però a partir d’ara no dubtis que tindràs una seguidora mes.
Un peto
Hola! No soc gaire fan de bledes, però així han d’estar bonissíssimes!!! Tinc un dubte abans de posar-les en marxa… Quina diferència hi ha entre les cansalades que indiques? Una entenc que és la que anomenen segons ón papada, però i l’altre? Es la panxeta? Gràcies mil
Bon dia Elisenda, si tens tota la raó es la que s’anomena panxeta. Encara que no te massa importància, pots fer servir la que t’agradi mes a tu. Ja em comentaràs si t’agradat el plat.
Un peto ben fort
Aiiiiii que be que vam sopar ahir nit!!! Tant de bo me les haguessin donat així de petita perquè mira que me les van fer avorrir. M’estic reconciliant amb les bledes gràcies a receptes com les teves. Lo millor de tot és que encara en tenim per avui 🙂 Gràcies i petons
Gracies Elisenda per dir-me com t’ha quedat la recepta, estic feliç de que te hagin agradat.
Un peto i molt bones festes.
Ostres si ens van agradar… Continuaré tafanejant receptes per aquí. Ja te’n diré com queda la cosa. Bones festes a tu també i que siguin dies ben simpàtics.