Pollastre amb gambes.

P1080909

Avui us presento un “Mar i Muntanya” tradicional a casa nostra, “El pollastre amb gambes”. El mar i muntanya, es la barreja de productes del mar, amb productes de terra en dins.

Segons Jaume Fàbrega, es un plat que va néixer a Tossa de Mar i es feia amb llagosta. En aquell temps el producte de luxe era el pollastre i el de cada dia la llagosta; ara es ben be al inrevés. Es feia en dies de festa i a les nostres cuineres, que se les pensaben totes, van trobar la manera de allargar el pollastre, afegint els productes que tenien els pescadors a ma, amb aquest cas la llagosta, però poden ser gambes, cigales, sèpia etc………

Josep Pla, va escriure un llibre (1952) amb el títol ” Llagosta i pollastre”, prova del impacte d’aquest plat, que no trobem a cap cuina europea i que es una senyal d’ identitat inequívoca de la cuina catalana.

P1080879

Ingredients per 6 persones.

  • 1 pollastre de pagès tallat a octaus.
  • 12 gambes.
  • 2 ceba de Figueres.
  • 4 tomàquets ben madurs.
  • 1 got petit de brandi.
  • 1/2 litre de brou de pollastre.
  • oli d’oliva
  • sal i pebre.

P1080881

Per la picada.

  • 2 llesques de pa.
  • 50 gr de avellanes.
  • 50 gr de ametlles.
  • Un grapadet de pinyons (estan caríssims)
  • 4 dents d’alls.
  • julivert.
  • 10 gr de xocolata sense llet.

P1080884

Elaboració.

  1. Salpebrem el pollastre, trinxem la ceba i ratllem el tomàquet. Posem al foc una cassola de ferro amb oli i quan està calent sofregim les gambes, els hi donem la volta i les reservem.
  2. A la mateixa cassola posem el pollastre a rostir, quan el veiem ben ros el retirem i reservem.
  3. Ara posem la ceba ben trinxada,  baixem el foc i deixem sofregir uns 20 minuts. Una vegada ben daurada, afegim el tomàquet trinxat i deixem fer uns 20 minuts mes.
  4. Mentres tant preparem la picada: En una paella amb oli daurem les dos llesques de pa i els alls. En la picadora posem les avellanes, les ametlles, el pa fregit, els alls fregits, el julivert, els pinyons i la xocolata. Ho piquem i reservem.
  5. Ara mirem si el sofregit de ceba i tomàquet està fet (ha de quedar com una melmelada). Quan està fet afegim el pollastre que tenim reservat, donem unes voltes i tirem el brandi. Deixem evaporar i afegim el brou i la picada. Deixem a foc baix 1 hora mes o menys.
  6. Quan falten uns 5 minuts afegim a la cassola les gambes, deixem que facin una mica de xup-xup  i apaguem el foc.
  7. Aquest es un plat que per mi es mes bo menjar-lo de un dia per altre.

P1080902

Recordeu que…….

  • Es molt importat el pas de sofregir el pollastre i que quedi ben ros.
  • Es un plat que queda mes bo fet de un dia per altre.
  • Se ha de fer a foc fluix, perquè la salsa quedi ben espessa.

P1080905

Quant a alcaliudelacuina

Tinc que confessar que m'agrada cuinar. I sobre tot fer-lo per la família i els amics. Es la manera que tinc per dir, us estimo.
Aquesta entrada ha esta publicada en Carns i Aus. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

12 respostes a Pollastre amb gambes.

  1. Sussi ha dit:

    Quina bona pinta Emilia, la meva mare el bordava aquest plat, i ara penso que fa temps que no el faig. M’hi hauré de posar!! felicitats!!

    • Bones tardes Sussi, estic encantada que la recepta t’hagi portar records del plat que feia la teva mare. Gracies per mirar el meu bloc, per la meva part m’ha encantat el teu conill amb xocolata.
      Gracies i un peto molt fort.

  2. Montse ha dit:

    Quins records!!!. Una pregunta, els gambes en quin moment les tenim que incorporar al pollastre?
    Gracies

  3. Rosa ha dit:

    El provare de fer nocosta gaira

  4. van ha dit:

    LArecepta està molt be però t’as descuidad les gambes!!!
    aquestes han d’afegir cinc minuts abans d’apagar el foc.

  5. Retroenllaç: Rap amb salsa costa brava. | Al caliu de la cuina

  6. Retroenllaç: Pollastre amb gambes. | Celler-Adocse

  7. Retroenllaç: Cuetes de Rap, cloïsses i gambes amb salsa – DEGUSTACIONS GINA SERRA

  8. Nuria ha dit:

    Fare aquets pollastre per Nadal, crec que deu estar molt bo !!!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.