Avui us presento una recepta feta amb un producte que és de temporada “el carbassó”. Es un plat molt mediterrani i es pot fer farçit d’allò que mes us agradi: carn, verdures, arròs o peix. Es poden gratinar amb pa rallat, formatge o beixamel.
Es un plat molt suau de gust i de fàcil digestió, que acompanyat amb una bona amanida pot ser un magnific plat unic……
Carbassons acabats d’agafar del hort.
Una mica d’história.
És una germana de les carbasses, originàries del centre i el sud d’Amèrica. Al seu lloc d’origen es cultiva des de fa milers d’anys.
És una cucurbitàcia i el seu nom llatí és Cucurbita pepo. També es coneix com a carbassa d’estiu ja que es cull el fruit immadur durant aquesta època. A diferència de les carbasses la planta té una tija de creixement limitat amb unes fulles molt grans, amb uns pecíols molt llargs. El fruit pot ser de verd fosc, verd mes clar o blancs.
El fruit es cull immadur ja que els fruits massa madurs i massa grans són molt fibrosos i poc apreciats. El creixement dels fruits és molt ràpid i cal estar molt atent ja que en dos o tres dies se’ns pot passar la collita.
Al mercat els trobem amb una mida massa petita, que dificulta a vegades el fet de farçir-los. Si teniu possibilitat de comprarlos a pagès molt millor ja que la mida encara que petita no us és tant i la seva tendresa es igual o millor aixi com la seva frescura, ja que de ben segur els carbasson han fet menys quilometres.
Valor nutritiu.
El carbassó té vitamina C, flavonoides, àcid fòlic i minerals i presenta propietats diürètiques.
Buidar de carn els mitjos carbassons. Han de quedar com barquetes.
Temps d’elaboració.
45 minuts mes o menys.
Ingredients per 4 persones:
-
4 Carabassons ben tendres. (Si son grans no passa res, els talleu per la meitat i en lloc de 2 trossos sortiran 4)
-
1 ceba grossa.
-
250 gr de car picada barrejada de vedella i de porc.
-
sal i pebre.
-
Formatge rallat ( jo he posat permesa i cheddar) .
-
2 cullerades d’oli.
Posem en una paella els trossos de carabassó que hem buidat amb la ceba.
Elaboració.
-
Rentarem els carabassons, els tallarem per la meitat i els buidarem, deixant mig centímetre de polpa enganxat a la pell. Picarem la polpa que hem buidat dels carabassons.
-
Els carabassons els posen en una safata de forn amb la part que hem buidat cara abaix. Posem al forn uns 10 minuts a 180º. Una vegada passats els 10 minuts retirem del forn i reservem.
-
En una paella amb una mica d’oli, courem la ceba i la polpa picada dels carabassons. Quant la ceba està ben transparent afegim la car picada, salpebrem i deixem fer.
-
Farcir els carabassons amb la carn picada i els anem posant en una safata del forn.
-
Els cobrirem amb el formatge ratllat i ho ficarem al forn, pres calfat, a una temperatura de 170º, on s’hi hauran d’estar uns 10 minuts.
-
Una vegada gratinats es retiren.
Afegim a la paella amb els trossos se carabassons, la ceba i la carn picada.
Omplim les barquetes de carabassó i posem el formatge ratllat.
Gratinem al forn.
Recordeu que……….
-
Aquesta recepta es pot fer amb el farcit que mes us agradi, carn, peix, gambetes, verdures o arròs.
-
En algunes receptes es recomana bullir els carabassons una mica abans de treure-lis la carn. Jo ho he provat però personalment m’agrada molt més, fets com ho he explicat.
-
També podeu afegir al farcit una mica de beixamel, si ho preferiu.
-
Es important no posar massa oli (2 cullerades) l’hora de sofregir la ceba i el carabassó, ja que deixa anar aigua i en quedaria el farcit massa liquid.
Retroenllaç: Carbassons farçits. | Celler-Adocse
Retroenllaç: Carbassons farcits. | Celler-Adocse