Ànec amb peres.

 

Si hi ha un plat emblematic de la cuina catalana, es sense dubte el que fem avui, ” Ànec amb peres”, de fet la recepta original es feia amb naps o be amb salsafins, una arrel molt similar al nap, amb una textura suau i dolça. El salsafí és un tubercle molt similar al nap, molt típic de les comarques gironines. És una arrel allargada d’una mida semblant a la pastanaga, de color marronós a l’exterior, amb una textura tova i un gust exquisit. El podem trobar de Juliol a Febrer, jo he intentar trobar-los a Terrassa i ha estat impossible.

L’ànec es menja a França, Anglaterra, paisos escandinaus, així com als països del Est. A Catalunya es molt popular tant a Girona, a la Cerdanya, al Penedès o al Maresma. Normalment consumim l’ànec mut, que te menys grassa que el xerraire. Al Penedès trobarem una recepta genial que es un rostit d’ànec amb prunes i pinyons.

Es una carn que combina meravellosament amb fruits dolços com la taronja, el préssec, les prunes, cireres, panses, dàtils o peres.

Trobem referències del seu consum als papirs egipcis, el gastrònom romà Marc Gavi Apici, deixa escrita una recepta d’ànec amb una mena de rel semblant al nap, en el seu llibre De re coquinaria .

L’ànec es una aviram que no agrada a tothom, bàsicament perquè si no es cuina be, ens pot quedar la carn una mica estellosa o massa greixosa.

Es una recepta que requereix 1 hora i mitja mes o menys de cocció, perquè la carn quedi melosa i molt tendra. Però us asseguro que val la pena……

Ingredients.

  • 1 ànec sencer, tallat a octaus.
  • 5 peres de Puigcerdà o la varietat que mes us agradi.
  • 2 cebes.
  • 1 cap d’alls sencer.
  • 1 tomàquet madur.
  • 3/4 de brou de carn.
  • una mica de farina.
  • 1 got petit de brandy o whisky.
  • 1 branca de canyella.
  • un manat d’herbes (llorer, farigola i romaní)
  • Sal i pebre.

Ingredients per la picada.

  • Un grapat de ametlles, pinyons, julivert i avellanes.
  • 2 grills d’alls.
  • 3 carquinyolis.
  • Una presa de xocolata 70%.

Elaboració.

  1. Començarem la nostra recepta rentant l’ànec sota l’aixeta del aigua, ho deixem escorre be, ho eixuguem amb paper de cuina, salpebrem i enfarinem els trossos d’ànec.
  2. Posem al foc una cassola de ferro amb 4 cullerades d’oli, quan està calent anem fregint l’ànec, deixant-los ben rossos. Quan ja els veiem daurats afegim a la cassola el cap d’alls tallats per la meitat, les cebes trinxades, el tomàquet tallat a daus i pelat, la canyella, el lligat d’herbes (llorer, una branca de romaní, de farigola) salpebrem i deixem fer a foc lent. Deixem uns 20 minuts.
  3. Passats els 20 minuts afegim el got de brandi, deixem evaporar, tirem a la cassola el brou, tapem la cassola i deixem fer a foc suau mes o menys uns 40 minuts.
  4. Mentrestant farem la picada: posem en un morter o a la picadora, els alls, els fruits secs, els carquinyolis i el xocolate. Ho piquem i afegim a la cassola, juntament amb les peres tallades a quars i amb la pela.
  5. Deixem 20 minuts fent xup-xup i ja tindrem un plat per sucar pa……

Quant a alcaliudelacuina

Tinc que confessar que m'agrada cuinar. I sobre tot fer-lo per la família i els amics. Es la manera que tinc per dir, us estimo.
Aquesta entrada ha esta publicada en Carns i Aus. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

3 respostes a Ànec amb peres.

  1. Ricar ha dit:

    Només cal veure la picadeta.
    Un plat inconmensurable. Salut!

  2. Ricard ha dit:

    T’Agafo la paraula

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.