No us passa que hi ha plat que al fer-los et porten records, olors i sabors, que guardem a la nostra ment irremeiablement. Això es el que me ha passat avui al preparar aquest entrant amb aires peruans, “Ceviche de salmó i pop”. Es pot fer amb peix blanc, tipus lluç o corball, pop, gambes, tonyina, salmó o de bacallà.
La primera vegada que vaig menjar un ceviche, va ser amb el nostre viatge a Perú, per celebrar els 50 anys del meu marit, va estar un ceviche de corball, amb blat de moro fresc i moniato bullit, servit com entrant acompanyat amb un pisco sour, i va estar tot un descobriment, des de les hores ho he fet moltes vegades normalment com entrant, però també com plat únic per sopar.
El ceviche, cebiche, o sebiche esta considerat un dels plats principals de Perú, te les seves arrels a la cultura Moche, una civilització precolombina que s’estengué al llarg de la costa nord peruana, entre els anys 100 i 700. Es preparava amb peix fresc i s’adobava amb el suc fermentat de la fruita de la Passi-flora mollissima. Durant el imperi inca el peix es macerava amb chicha.
Al 1532, les llimones van arribar a Perú amb la colonització espanyola, es feien servir per combatre el escorbut, una infermetat que patien els mariners després de mesos sense menjar fruites i verdures fresques, el que provocava una falta de vitamina C. Es van sembrar per primera vegada a San Miguel de Piura, creant una varietat nova de llimona, la anomenada Pica, amb una acidesa especial, una pell molt prima i molt suc, passant a ser un ingredient basic a la cuina peruana, per multituds de plats i sobre tot per el popular ceviche. A Xile el vam menjar de salmó amb advocat, bitxo i blat de moro, i de Reineta (un peix blanc amb molt sabor) amb pebrot, coriandre i tomàquet tallat petit.
Be, anem a la cuina per preparar aquesta recepta que es fàcil, rapida i sobre tot molt divertida de fer……….
Ingredients.
- 1 quilo de salmó sense pell i sense espines.
- 0,500 de pop ja bullit.
- 3 cebes morades.
- 2 dents d’alls.
- 1/2 pebrot vermell.
- 1 xile vermell o verd, picant.
- 1 aguacat.
- 6 llimones.
- julivert.
- Sal i pebre.
Temps d’elaboració.
40 minuts.
Elaboració.
- Abans de començar la nostra recepta, hem de tenir en compta que es un plat a on tots els ingredients van en cru, i que treballem amb peix, així que encara hem de ser mes curosos amb el tractament i la neteja.
- Com el peix no el cuinen a temperatura alta, es importat que el congelem abans de consumir, per evitar el tema del Anisakis.
- Una vega tenim el salmó descongelat, el tallem a daus de uns 2 cm, juntament amb el pop i ho posem en un bol per macerar. Tirem per sobre el suc de les llimones remenem be i deixem macerar a la nevera uns 20 minuts. El suc de llimona ha de cobrir el peix.
- Mentre tallem les cebes amb juliana, els pebrots a trosses o tiretes fines, els alls a rodanxes, el xili a trossets, l’advocat a daus en el ultim moment i el julivert ben picadet.
- Passats els 20 minuts treìem el bol de la nevera, i veurem que la maceració de la llimona i el peix, ha deixat anar un suc blanquinos que a Perú el denominen “Llet de tigre” salpebrem, i anem posant els alls, les cebes, el pebrot, el xili i un bon raig d’oli d’oliva. Remenem perquè tots els sabors es barregin, afegim l’advocat i posem el bol a la nevera uns 10 minuts. L’advocat el poseu amb compta de manera que no el trenquem al remenar, si no es desfaria i quedaria com una papilla.
- Passats el 10 minuts ho treiem de la nevera posem per sobre el julivert picadet i ja podem servir.
Emilia; Un plat el ceviche, molt i molt bo. Jo he estat el Perú i també l`he provat.
Les explicacions del tot meravellós i documentat.
Quant vaig està el Perú vaig conèixer a la Carmen de Ica i si vols veure el resultat del ceviche peruà, fet a “quatre mans”, et deixo l’enllaç.
http://menjadebacalla.blogspot.com/2010/02/cebiche-hemc-41-en-catala-i-castella.html
Moltes gràcies Emilia per compartir aquets plats¡¡
Salutacions Emilia¡¡ :O)
Bon dia Josep, gracies per enviar-me el enllaç del teu ceviche fet a dos mans, m’ha semblat genial. La veritat que es una recepta fàcil de fer i molt interessant.
Un peto ben fort i que per molts anys la cuina ens faci feliços.
Emilia
Retroenllaç: Ceviche de pop i salmó. | Celler-Adocse