Mona de pastís Sara.

P1120837

Un altre any arriba la Pasqua i amb ella  la “Mona” i també com cap any aquí estic fent la mona del meu net Joel i del meu nebot Xavier, les tradicions son les tradicions.

Aquest any he decidit, per fer la base de la mona, un pastis Sara i a sobre una figura de la patrulla canina, amb les plomes, pollets, ou de xocolata i tota la pesca……….

Avui diumenge he fet el pa de pessic, amb la crema de mantega i l’he deixat a la nevera llesta per demà, posar la figura i llestos. D’aquesta manera demà en podré dedicar a fer el dinar amb tranquil·litat.

Aquets es un pastis tradicional dels de tota la vida, que ara no se perquè, ja no es tant fàcil trobar a les nostres pastisseries, suposo que degut als canvis de gustos i de modes, així que avui en honor a temps passats farem un pastís Sara per muntar la nostra mona.

Per la base farem una pa de pessic genovès, que queda mes flonjo que el tradicional, la diferencia es que es munten per separat, els rovells i les clares.

Be, anem capa la cuina, val la pena la feina nomes pensant amb la cara del nens quan dema descobreixen la seva mona, es genial de veritat…………

 Per el pa de pessic (Genovesa) per un motllo de  uns 20-23 cm:

  • 150 g de farina.
  • 10 g de mido de blat de moro.
  • 1 culleradeta de llevat.
  • 6 ous grossos.
  • 150 g de sucre.
  • una mica de suc de llimona.
  • 1 culleradeta d’extracte de vainilla.

P1120836

Per la crema de mantega:

  • 400 g de sucre.
  • 250 g d’aigua mineral.
  • 3 rovells d’ou.
  • 400 g de mantega a temperatura ambient.

Per l’almívar.

  • suc de mitja llimona.
  • 150 g de sucre.
  • 150 g d’aigua mineral.

Per la decoració.

  • ametlles filetejades o a trossets.

DSCN1985

Elaboració.

  1. Primer de tot preparem el motllo desmuntable, cobrirem el fondo amb un cercle de paper de forn i les parets les sucarem be amb oli i després les espolsem amb farina, per evitar que s’ens enganxi el pa de pessic.
  2. Ara  separem els rovells de les clares i les posem en dos bols. En un posem les clares amb unes gotes de llimona i en l’altre els rovells amb el sucre.
  3. Batem les clares fins tenir-les ben muntades. Fem el mateix amb els rovells i el sucre fins que creixi i agafi un color blanquinós, mes o menys uns 8 minuts.
  4. Ara tamisem la farina, el midó i la cullereta de llevat. Les aboquem poc a poc amb el vol dels rovells i fem que es barregi be, jo ho he fet amb una llengua de cuina. Ara aboquem al bol les clares en dos o tres vegades, i ho barregem sense remenar, amb moviments envolvents per evitar que es desinflin les clares.
  5. Posarem la barreja amb al motllo que tenim preparat, anivellant la massa i el posem al forn, que tindrem preescalfat  a 170º. Ho deixem uns 30 minuts, ho anem controlant punxant amb una broqueta per comprovar que surt ben seca.  Deixar refredar i després desemmotllar, amb compte de no trencar-lo.
  6. Mentre es refreda començarem a preparar el farcit i la cobertura del pastis.

DSCN1987

Per la crema de mantega.

  1. Posem en un cassó l’aigua juntament amb el sucre durant 4 minuts, ens ha de quedar com un xarop espès.
  2. En un bol debatem els rovells d’ou i poc a poc anem tirant un rajolí del xarop, sense deixar de remenar amb la batedora elèctrica. Després incorporem la mantega que tindrem a punt de pomada i barregem fins que quedi ben incorporada a la barreja.

Per la crema de xocolata per el farcit.

  1. Separem en un petit bol unes cullerades de la crema de mantega i afegim xocolata negra en pols (sense sucre), la quantitat es al vostre gust, poseu mes o menys depenent del gust de xocolata que vulgueu. De fet la Sara pot porta melmelada però a mi personalment m’agrada mes amb una mica de crema de xocolata. La crema la podeu fer tal com explico aquí o be podeu posar en un bol una mica de nata muntada, una mica de sucre en pols i xocolata sense sucre en pols, barregem i llestos.

Per l’almívar.

  1. Posar a bullir en un cassó l’aigua amb el sucre i unes gotes de llimona. Deixem bullir uns 5 minuts i retirem del foc. Quan estigui fred podem barrejar una mica de licor si voleu, i reservem.

Per muntar la mona:

  1.  Tallarem el pa de pessic en tres capes de la mateixa mida mes o menys i anem tirant l’almívar que tenim reservat, anem sucant cada capa de pa de pessic amb  de l’almívar que tenien reservat.
  2. Ara repartim per sobre de cada capa, excepte la capa del damunt que es recobreix amb la sara,  la crema de xocolata reservant una mica per si volem fer algun adornament al final.
  3. Muntem el pastis, posant les tres capes una sobre de l’altre, i per anar be, posarem el pastis a sobre d’una reixeta i a sota posem un tros de paper de forn, d’aquesta manera no embrutarem el marbre.
  4. Recobrim tot el pastís, inclosos els laterals amb la crema de mantega i ho anem allisant be, amb una pala o amb un ganivet pastisser. Enganxem amb les mans l’ametlla filetejada o a trossets, al voltant dels laterals, que abans haurem torrat una mica al forn (amb compte de que no es cremi). Si voleu podeu posar l’ametlla per tot el pastis tant als laterals com a sobre, jo només l’he posat als laterals.
  5. Podem fer una mica de filigrana amb la crema de xocolata, fen servir una màniga pastissera, per sobre del pastís.  Ara l’agafarem en compte de sobre de la reixeta i el posarem a la nevera, perquè es refredi i el puguem manipular millor el dia següent.
  6. Al dia següent el traurem de la nevera i posarem a sobre la figura de xocolata que escolliu, les plomes, els pollets o allò que vulgueu i ja tenim una magnifica mona per obsequiar als mes petits; be i als grans també………..

P1120838

Anuncis

Quant a alcaliudelacuina

Tinc que confessar que m'agrada cuinar. I sobre tot fer-lo per la família i els amics. Es la manera que tinc per dir, us estimo.
Aquesta entrada ha esta publicada en Postres. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s