Sèpia amb pèsols.

P1150229

Seguint amb un producte de temporada, avui farem un plat amb una llarga tradicio a casa nostra “Sèpia amb pèsols”. Es una combinació d’allò mes clàssica i que es realment excel·lent, si fem servir uns productes frescos i de qualitat.

Tant la sèpia com els pèsols, son dos ingredients protagonistes en multituds de plats catalans: sèpia amb pèsols i patates, sèpia amb mandonguilles, amb suquet, amb carxofes, i com no, soles a la planxa amb all i julivert o el magnífic congre amb pèsols.

Els pèsols els cuinem: estofats, amb faves, amb carxofes, ofegats, amb patates, acompanyant carn, amb conill, amb pollastre o amb peix i marisc.

Josep Pla, al seu llibre El que hem menjat (1972), diu sobre el plat de congre amb pèsols: “Els pèsols milloren el congre, cosa que demostra la força d’adaptació que te aquesta lleguminosa”.

P1150213

Valor nutritiu.

Els pèsols pertanyen a la família de les lleguminoses, però des del punt de vista nutricional els que són frescos, s’assemblen més a una verdura. Per tant, podríem dir que són les dues coses alhora. Els pèsols frescos de temporada (de març a maig) són una autèntica meravella per al paladar que val la pena aprofitar també, perquè són molt rics nutritivament. Els pèsols destaquen per un contingut alt en vitamines del grup B, vitamina C, proteïnes fàcilment digeribles, hidrats de carboni d’assimilació lenta i minerals com el calci, el ferro, el potassi.

Al mercat trobarem els pèsols frescos amb la tavella o bé desgranats. Hem de tenir en compte que per poder aconseguir un quilo de pèsols desgranats, se n’han de comprar entre dos i tres amb tavella. La tavella ha de ser ferma i, quan l’obrim, ha de ser humida per dins. Desgranar els pèsols és una activitat senzilla que es pot fer amb els petits de casa, que, així, es familiaritzen amb aquest aliment tan sa i s’ho passen bé.

Els pèsols frescos, els podem bullir, però molts pocs minuts, quasi només escaldar. Si els volem afegir a les sopes, als estofats, o fer-los saltats, el més convenient és posar-los quan apaguem el foc. Així mantindran tots els nutrients intactes.

Finalment, cal dir que els pèsols congelats, encara que aportin sabor al plat, contenen unes tres vegades menys vitamines que els frescos.

P1150215

 Ingredients per 4 persones.

  • 1 quilo de sèpia de la que es pela.
  • 0,500 quilo de pèsols.
  • 4 dents d’alls.
  • 1 ceba de Figueres.
  • 2 tomàquets madurs.
  • julivert.
  • oli d’oliva.
  • sal i pebre.

Per la picada.

  • 2 dents d’all.
  • 1 galeta maria.
  • un grapat d’ametlles.

P1150216

Temps d’elaboració.

50 minuts.

P1150228

Elaboració.

  1. Al hora de comprar la sèpia demanarem al nostre peixater que la peli, la tinta la rebutjarem i ens portarem la bossa de salsa, que podem congelar i servir per fer un magnífic arròs o qualsevol plat de peix.
  2. Tallem les sèpies a quadrats regulars i reservem.
  3. Posem una cassola amb 3 cullerades d’oli, al foc i quant esta calent aboquem la ceba i els alls trinxats, salpebrem i deixem sofregir a foc mig durant uns 10 minuts.
  4. Afegim al sofregit els tomàquets ratllats, deixem coure uns 15 minuts i hi tirem la sèpia. Ha de coure uns 10 minuts, afegim la picada i els pèsols.
  5. Cobrim amb aigua, rectifiquem de sal, posem el julivert picat i deixem coure uns 15 minuts mes o menys i ja podem servir.

P1150221

Recordeu que……..

  • Aquest plat es molt i molt senzill de fer, i el seu secret es fer servir uns pèsols frescos de temporada i una sèpia fresca.
  • En lloc de posar aigua podeu fer servir un brou de peix, encara que a mi personalment m’agrada mes simplement amb aigua.
  • Al moment de posar l’aigua a la cassola, posem la justa per cobrir els pèsols. Si es necessari afegirem mes quantitat durant la cocció.

P1150230

 

Quant a alcaliudelacuina

Tinc que confessar que m'agrada cuinar. I sobre tot fer-lo per la família i els amics. Es la manera que tinc per dir, us estimo.
Aquesta entrada ha esta publicada en Peix i Marisc, Verdures i Llegums. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

4 respostes a Sèpia amb pèsols.

  1. Ricard ha dit:

    Un dels meus plats preferits. M’ha agradat el comentari que fas del llibre d’En Pla. Un llibre magnífic que et dona la sensació de flairar i tastar mentre llegeixes. Un llibre que m’he llegit molte vegades. Us el recomano!. Petons!

  2. A mi també m’agrada molt aquest plat i aprofito a fer-ho a la temporada dels pèsols. El llibre de Pla el tinc sempre a ma i el vaig fullejant, te la capacitat de fer-te assaborir els plats llegint les seves pagines.
    Un peto.

  3. Retroenllaç: Sèpia amb pèsols. | Celler-Adocse

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.