Pollastre amb samfaina.

Samfaina o xamfaina es una base feta amb una barreja genial de pebrots, albergínies, cebes, alls i tomàquets madurs, que pot acompanyar tant peix, carn, ous o com en aquesta recepta pollastre.  La recepta de “Pollastre amb Samfaina” es antiga,  ja es descriu als receptaris del segle XVIII, al 1835 al llibre “la cunyera catalana” on apareix la recepta de samfaina però sola, com un plat únic, sense acompanyant.

Es un plat familiar, d’aquells que he vist fer a la meva mare, després ho servia a la taula amb força pa una amanida i a menjar.

Per que ens quedi una samfaina realment genial, les verdures han de quedar confitades no fregides, amb una salsa liquida però amorosa, diferencia bàsica que distancia la samfaina del Pisto castellà o d’altres receptes similars que trobem a la cuina mediterrània com la Ratatouille a França, el Tombet a Mallorca, o a Turquia i Malta on fan servir uns pebrots prims i llacs semblats al bitxos però dolços.

La mes famosa gracies al cine es sense dubte la Ratatouille, una pel·lícula d’animació amb el mateix nom de la recepta, que es va estrenar l’any 2007, protagonitzada per una rata cuinera que enamora a un critic gastronomic amb una ratatouille. El plat per la pel·lícula el va crear el cuiner Thomas Keller, inspirant-se amb una recepta turca, el Iman Bayaldi, els ingredients son similars, albergínia, carabassó, tomàquet i ceba, tot tallat a rodanxes fines  i cuinades al forn. Les verdures queden fetes per dintre i daurades per fora, per mi es mes un pastis de verdures que una samfaina com nosaltres la mengem.

La samfaina la podem fer i guardar a la nevera en una carmanyola, la podem menjar calenta o a temperatura ambient, acompanyant una carn, un bacallà o simplement a sobre d’una llesca de pa. També queda bona si la congelem, així que no tenim excusa per fer una bona cassola i menjar-la quan ens vingui de gust.

Ingredients per 4 persones.

  • 1 pollastre tallat a 1/8.
  • 1 pebrot vermell ben molsut.
  • 1 pebrot verd.
  • 1  albergínies grossa.
  • 2 cebes tendres.
  • 3 tomaques madurs.
  • 4 grans d’all.
  • 200 ml de vi blanc sec.
  • 1 got petit de Porto.
  • Oli.
  • Sal i pebre.
  • orenga.
  • 1 fulla de llorer.

Temps d’elaboració.

1 hora i 15 minuts.

Elaboració.

  1. Per començar, rentem els trossos de pollastre, els eixugam amb paper de cuina i salpebrem.
  2. Posem 4 cullerades d’oli en una cassola (no posem massa oli ja que el pollastre deixarà la ceba grassa) quan està l’oli calent anem posant els trossos de pollastre i deixem rostir a foc mig alt (Aquest pas es important, ja que si poseu el pollastre amb l’oli fred deixarà anar aigua i us quedarà com bullit).
  3. Quan veiem que el pollastre està amb un bonic color daurat, afegim la ceba tallada en juliana, la fulla de llorer i l’orenga.  Afegim el brandi i el got petit de porto.
  4. Deixem fer uns 30 minuts amb la cassola destapada, el pollastre ha de quedar quasi fet del tot.
  5. Mentrestant, anem tallant els pebrots, les alberginieres, els alls i els tomàquets a trossos petits i reservem.
  6. Quan veiem el pollastre ben rostit i la ceba transparent, afegim totes les verdures . Salpebrem donem unes voltes, i deixem fer a foc vaig uns 15 minuts mes.
  7. Una vegada que el pollastre està fet, i la nostra samfaina ha quedat ben confitada i melosa, apaguem el foc i ja podem servir.

Nota: Si voleu fer mes quantitat de samfaina per guardar-la o congelar-la, en lloc de fer-la juntament amb el pollastre, la farem en una cassola apart. Una vegada feta, la barrejarem un parell de minuts amb el pollastre i la resta la podem reservar per fer-la servir un altre dia.

Quant a alcaliudelacuina

Tinc que confessar que m'agrada cuinar. I sobre tot fer-lo per la família i els amics. Es la manera que tinc per dir, us estimo.
Aquesta entrada ha esta publicada en Carns i Aus, Verdures i Llegums. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Pollastre amb samfaina.

  1. Ricard ha dit:

    Un gran plat, molt saboròs i com sempre molt ben explicat. Salut!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.