Truita cremosa de carxofes i alls tendres.

 

Hola amics, avui vinc amb una recepta molt simple de fer, però us puc assegurar que es una delícia, “Truita de carxofa amb alls tendres”, per mi es la truita que mes m’agrada sense dubte, es fàcil de fer però realment exquisite, el secret??? confitar les carxofes en lloc de fregir-les i per donar-li una cremositat extra, afegir als ous unes cullerades de crema de llet. Les carxofes confitades amb oli i fetes a foc lent, queden suaus i molt tendres.

La carxofera és una planta parenta del card comú. Té unes tiges gruixudes i unes fulles
molt llargues, de color verd al seu anvers i cobertes d’una fibra blanquinosa al revers.
La carxofa és la flor, encara no madura, de la carxofera.

Per mi la carxofa mes bona que trobem als nostres mercats es la del Prat, amb indicació geogràfica protegida (IGP), la podem comprar des de principis de novembre fins al mes d’abril.

Es una carxofa que es va començar a cultivar al Prat a principi del segle  XX, els primers anys primers anys es va destinar, bàsicament, al mercat local i al barceloní. Però en uns anys el seu creixement va estar espectacular. Les primeres exportacions de carxofes
del Delta estan registrades l’any 1919. Els volums més alts es van aconseguir els anys
30. L’any 1936 sortien 40 vagons diaris de carxofes i enciams cap als mercats de França, la Gran Bretanya, Alemanya i Suïssa.

Amb la Guerra Civil i els anys del franquisme el comerç va patir una aturada important. Als anys 60 el creixement industrial es va produir una pèrdua de sol agrícola. Avui dia la superfície es dedica al conreu de la carxofa son uns 500 Ha.

La carxofa del Prat es de la varietat Blanca de Tudela, de gran qualitat donat el tipus de terreny a on es cultiva, la seva producció va destinada quasi en la seva totalitat a mercat central de Mercabarna. Es una carxofa que ofereix la màxima qualitat quan es consumeix poques hores després d’haver estat collita.

És per això que la Carxofa del Prat es comercialitza seguint les determinacions del distintiu Producte “FRESC” del Parc Agrari del Baix Llobregat, el qual garanteix un temps i una distància mínims entre la collita i el seu trasllat fins al consumidor. La proximitat i la frescor són la garantia d’un producte que manté totes les seves propietats organolèptiques i nutritives.

Per triar-les bé, ens hem de fitxa que tinguin un color verd brillant, sense zones marrons i ben fermes. Per assegurar-nos que estan ben tendres i sense pels al centra del cor, observem que les nostres carxofes tenen una mica d’obertura a la boca del fruit, un petit forat en direcció al cor, normalment les carxofes que son punxegudes acaben amb les fulles juntes i tancades, son mes dures i segurament amb força pelussa al cor.

Es una verdura ideal si volem perdre pes, gracies a que conté molt poques calories i té propietats diürètiques.  Es una magnifica cura per mantenir el fetge saludable. Ajuda a disminuir els nivells de sucre en sang i es un antioxidant genial.

Les podem preparar de moltes maneres, ja sigui a la brasa, arrebossades amb tempura, bullides, confitades acompanyant una amanida amb pernil, farcides,  amb crema, amb xips, amb truita o be acompanyant altres productes, com cloïsses, pollastre, mandonguilles, calamars etc……….

Ingredients per 4 persones.

  • 8 carxofes del Prat.
  • 2 manats d’alls tendres.
  • 8 ous.
  • 3 cullerades de crema de llet.
  • oli d’oliva verge.
  • sal i pebre.
  • un xic de sal en escates.

Temps d’elaboració.

50 minuts.

Elaboració.

  1. Netegem les carxofes, treien les fulles de fora, tallem les tiges i les pelem. Tallem les puntes de les carxofes deixant els cors, els tallem per la meitat, els netegem de les barbes i reservem.
  2. Posem en un casso els cors de les carxofes, les tiges i les cobrim d’oli, ho posem a confitar a foc molt lent, uns 30 minuts. Quan estan confitades les colem i deixem escorre. Per confitar necessitem que l’oli mantingui un bull quasi imperceptible, amb unes bombolles molt i molt suaus. No hem de fregir les carxofes, només les ha d’anar confitant.  Quedaran tan tendres com si les haguéssim bullit, però molt més gustoses.
  3. Deixem temperar les carxofes i les tallem a lamines (menys 4 mitges carxofes que reservem per posar sobre la truita), tallem a rodanxes les tiges i reservem.
  4. Posem en una paella unes 6 cullerades del oli de confitar les carxofes, i afegim els alls tendres tallats a rodanxes. Deixem confitar a foc baix, fins que els alls estan tous salpebrem i deixem escorre en un colador.
  5. Barregem els alls confitats amb el bol que tenim reservats les carxofes tallades a lamines.
  6. Ara posem els ous en un bol, salpebrem i amb una batedora de varetes, ho batem uns minuts. Afegim 3 cullerades de crema de llet, seguim batem un minut i ja estarà llest.
  7. Alhora de fer les truites, podem fer una gran rodona o be presentar-les de forma individual en forma de truita caragolada, tipus a la francesa, això es al vostre gust.
  8. Posem una paella al foc amb una mica d’oli de confitar les carxofes i quan esta calent aboquem els ous, a sobre tirem les carxofes i tiges que teniem reservades. Deixem fer a foc moderat i quan veiem que començar a quallar l’ou, amb l’ajuda de un plat girem la truita i deixem fer per l’altre banda. La truita ha de quedar melosa, si la fem massa ens quedarà seca.
  9. Ho servim en una safata i posarem per sobre al nostre gust les carxofes que teniem reservades. Tirem per sobre una mica de sal en escates, una mica de pebre negra i a taula.
  10. Jo avui la he fet rodona, però us he afegit una foto de una truita caragolada que tenia d’un altre dia, per sobre a mes de les carxofes confitades també vaig posar unes xips de carxofes fregides, la he afegit com idea.

 

 

Anuncis

Quant a alcaliudelacuina

Tinc que confessar que m'agrada cuinar. I sobre tot fer-lo per la família i els amics. Es la manera que tinc per dir, us estimo.
Aquesta entrada ha esta publicada en Verdures i Llegums. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

4 respostes a Truita cremosa de carxofes i alls tendres.

  1. Ricard ha dit:

    Com sempre una bona recepta i una explicació interessant sobre les carxofes del Prat.
    Salut
    Ricard

  2. Laura ha dit:

    Ha d’estar bonisim !! 👏🏻👏🏻

  3. Laura ha dit:

    tinc un dubte de com s’han de tallar les carxofes per confitar-les.
    gràcies!

Respon a Laura Cancel·la la resposta

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.