Amanida grega de pop.

Si hi ha un element cultural identificatiu d’un país sens dubte és el gastronòmic, que marca el caràcter distintiu pel gust de la cuina. Aquest gust serà donat per la seva història, la seva cultura i com no, la seva economia.

Si hi ha un país on aquests elements son molt visibles, es sense dubte Grècia. Es aquí on es va començar a refinar la cuina amb l’aparició de la figura del “cuiner”, que va començar a fer plats mes elaborats i a experimentar amb els productes. Ja l’any 330 abans de Crist s’escriu un llibre de receptes escrites per “Arquebrar” un poeta Grec, que era en realitat tot un gurmet de la cuina.

A l’àgora, que era la plaça publica, és on es desenvolupava tota la vida social de la població, és aquí on es reuneixen venedors de tot tipus amb els seus productes com, fruites, verdures, pans, pastissos amb mel, olives amb salmorra. És cuinava “escudella negra” una mena de sopa amb carn, sang, vinagre i espècies o uns rotlles de blat amb carn embolicats amb fulles de raïm i cuits.

Sense dubte la que avui coneixem com a “cuina mediterrània” va néixer a Grècia, al segle VII a. C. els grecs es van establir a les zones mediterrànies que avui coneixem com Espanya, Sicília, sud de França, Sud d’italià i Turquia, introduint el cultiu de oliveres, fruiters, blat i Raïm, que desenvolupa un comerç pròsper.

Avui dia Grècia segueix amb una cuina basada en productes frescos, que sap preparar d’una forma genial, fent servir oli d’oliva, fruites,  olives, formatges, verdures, peix i tot amb la màgia de les especies que saben utilitzar magistralment.

Avui farem una recepta grega molt senzilla, però que queda genial i és prototip de la cuina mediterrània. 

Temps d’elaboració.

40 minuts.

Ingredients.

  • 500 g de pop bullit.
  • 500 g de patates.
  • 1 alvocat.
  • 2 tomàquets cor de bou.
  • Una bossa de brots frescos o be una mica de rúcula.
  • oli d’oliva verge extra.
  • sal i pebre.

Per la vinagreta.

  • 2 cebes tendres.
  • 2 cullerades de julivert.
  • 1 cullerada de vinagre balsàmic.
  • 2 cullerades de vinagre de xeres,
  • 3 cullerades d’oli.
  • sal i pebre.

Per la marinada del pop:

  • 2 cullerades de oli d’oliva verge extra.
  • 4 cullerades de suc de llimona.
  • 1 bitxo vermell fresc.
  • 2 grans d’all.

Elaboració.

  1. Primer de tot comencem la recepta preparant la marinada pel pop, per això agafarem un bol i anem posant els ingredients, primer posem els alls i el bitxo que haurem tallat  a rodanxes petites, afegim el suc de llimona i l’oli, una mica de sal i un xic de pebre. Ho barregem perquè emulsioni tot.
  2. Ara posem dintre de la barreja les potes de pop, que ja  estaran bullides, be podeu bullir vosaltres el pop o comprar-lo ja bullit. Ho barregem be perquè el pop pugui agafar els sabors de la marinada i guardem el bol a la nevera unes 2 hores.
  3. Rentem les patates i les posem a bullir amb aigua i sal, deixem fer fins que estiguin tendres. Les escorreguem, pelem, tallem a rodanxes i reservem. A mi m’agrada bullir les patates amb pell ja que trobo que absorbeixen menys aigua.
  4. Preparem la vinagreta: en un bol posem una ceba tendra ben picada, 4 cullerades de julivert fresc picat, dos cullerades de vinagre de xeres, 1 cullerada de vinagre balsàmic i 3 cullerades d’oli, afegim una mica de sal i un xic de pebre. Ho barregem amb un batedor manual i reservem.
  5. Posem una planxa al foc a escalfar amb una mica d’oli, quan està ben calent posem el pop que haurem escorregut de la seva marinada,  ho deixem caramel·litzar per les dos cares, salpebrem i retirem.
  6. En una safata posem l’amanida ben neta i tallada a trossos, aboquem per sobre les rodanxes de patates, els tomàquets tallats a trossos  petits, l’alvocat tallat a daus i per sobre el pop. Ho banyem tot amb la vinagreta i ja podem servir.
  7. Una amanida fàcil de fer i que queda realment bona.

 

 

 

Quant a alcaliudelacuina

Tinc que confessar que m'agrada cuinar. I sobre tot fer-lo per la família i els amics. Es la manera que tinc per dir, us estimo.
Aquesta entrada ha esta publicada en Amanides, Peix i Marisc. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Amanida grega de pop.

  1. Retroenllaç: Amanida grega de pop. | Celler-Adocse

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.