Tosta danesa amb arenque marinat i de salmó amb ou dur o smorrebrod.

 

 

Avui farem un smørrebrød, us preguntarem que es això???? per als que no ho coneixeu us diré que potser es el menjar mes famós de Dinamarca, sobre tot a la capital Copenhage, a on ho trobes a la majoria de restaurants. Consisteix en unes llesques de pa de sègol, sucades amb  mantega, acompanyades de ceba, cogombrets, ou dur, formatge o amanida i com ingredient principal pot porta arenque, gambes, porc rostit amb col llombarda i pomes, paté, carn freda, salmó o anguila.

Sense dubte es el plat nacional que trobaràs en multitud de versions, des de el mes senzill al mes sofisticat. Nosaltres el vam provar en diferents restaurant així com en alguna caseta ambulat, ara be el que mes ens va agradar va ser el del restaurant Stotskalderen hos Gitte Kik.    Situat a prop del parlament es un local que va néixer fa dos segles i a on preparen els smørrebrød de multitud de formes diferents, es un local clàssic amb un ambient molt interesant.

Nosaltres hem anant varies vegades a Dinamarca, i des de la primera vegada que el vam visitar, fa 25 anys i l’ultima fa dos anys, he notat un canvi important a la cuina danesa, augmentant notablement el consum de peix respecta al consum de carn. La primera vegada que vam anar hem va sobtar trobar als restaurants mes plats de carn que de peix, pensant que Dinamarca te 7500 quilometres de costa En canvi en l’últim viatge ja vam trobar a tots els restaurants els famosos smorrebrod  així com una carta amplia amb plats de peix. Els mes consumits son el arenque, el salmó, la caballa i bacallà.

Els plats mes típics de la cuina Danesa son el gravlax, un aperitiu a on sobre una llesca de una mena de galeta salada posen una llesca de salmó (curat amb sal i sucre) anet i guarnit amb pebre negra i una rodanxa de llimona. Les famoses Frikadeller unes mandonguilles de carn similars a les nostres però que posen en lloc de pa ratllat, farina i afegeixen ceba tallada petiteta, la Kartoffelsuppe una sopa de patates, pastanagues i porros molt similar a la “porrusalda basca, les Hakkeboffer unes hamburgueses típiques que trobes a tota reu o el Sild, que es l’arenque que es pot menjar marinat, guisat, fumat etc.

Be anem a la recepta que es realment senzilla de fer, avui jo he fet dos tipus de smorrebrot un amb arenque marinat i un altre amb salmó i ou dur, podeu fer aquests o be amb els ingredients que mes us agradin.

El l’arenque que es consumeix sobre tot al nord d’Europa, no es l’arengada que nosaltres coneixem, ja que aquesta es fa amb sardina i no amb arenques, que son peixos diferents. A

Ingredients.

  • 8 llesques de pa de llavors torrat.
  • 8 llesques de pa integral torrat.
  • arenque en conserva marinat.
  • salmó marinat o fumat amb anet.
  • 2 cebes tendres.
  • una cullerada de tapares.
  • uns quants cogombres en vinagre.
  • mantega.
  • formatge que mes us agradi.
  • 2 ou dur.

Temps d’elaboració.

15 minuts.

Elaboració.

  1. Jo he fet servir arenque marinat que vaig comprar a la botiga d’Ikea i unes rodanxes de salmó fumat amb anet salvatge.
  2. En un bol barregem la ceba tendra, les taperes i els cogombres, tallats a trossets petits.
  3. En un platet tallem l’ou dur a trossets petits.
  4. Torrem les llesques de pa i les suquem amb la mantega.
  5. Repartim en dos les llesques de pa unes les farem servir per l’arenque i les altres per el salmó.
  6. Repartim per sobre de les llesques de pa que vulguem posar l’arenque la barreja de la ceba, taperes i els cogombres.
  7. A sobre posem els files d’arenques marinats i finalment cobrim amb una mica mes de la ceba, taperes i cogombres i ho col·loquem en una safata.
  8. En l’altre meitat de les llesques de pa que tindrem sucades amb mantega, posem una mica de formatge, el que mes us agradi, jo he posat un tipus Filadèlfia d’herbes a sobre posem una mica de la barreja de ceba i cogombre, el ou dur que teníem tallat i sobre el salmó fumat.
  9. Ho col·loquem en una safata i a taula.

 

 

Anuncis

Quant a alcaliudelacuina

Tinc que confessar que m'agrada cuinar. I sobre tot fer-lo per la família i els amics. Es la manera que tinc per dir, us estimo.
Aquesta entrada ha esta publicada en Aperitius i entrants. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Tosta danesa amb arenque marinat i de salmó amb ou dur o smorrebrod.

  1. Ricard ha dit:

    Recordo molt bé aquestes torrades amb peix fumat. Va ser el meu únicmenjar sibarita. Quan hi vaig ser.
    Smorgasbrod

  2. Si es una recepta molt senzilla de fer pero que queda realment bona.
    Un peto

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.