Truita de riu Ainhoarra.

 

A l’octubre aprofitant que anàvem a visitar al meu cunyat a Aratxabaleta, vam fer un petit recorregut per el Pirineu basc-francès, la zona de Iparralde o país basc del Nord, es la zona de territoris històricament del país basc però sota l’administració francesa. Esta constituïda per les tres províncies històriques de la Baixa Navarra ( Nafarroa Beherea, Lapurdi i Zuberoa).

Hem estat varies vegades i es una zona que ens encanta, pobles com Espelette o Ainhoa son preciosos, la zona es coneguda per el seu cultiu de pebrots amb denominació de origen “Pebrots d’espelette”. Es un poble totalment típic basc, amb les seves cases tradicionals de fusta o de obre, pintades de blanc i vermell, amb rests de pebrots penjats a les façanes.

 

Amb el record dels paisatges, les olors i els sabors avui he fet una recepta molt antiga que es feia al restaurant Oppoca, a la població d’Ainhoa, quan el seu cuiner era Enri Sentenac, parlem de fa molts anys. “Truita Ainhoarra”, es una recepta genial que barreja d’una forma magistral un producte molt assequible, com es la modesta truita de riu, amb un magnífic i senyorial fetge gras fresc, un mar i muntanya molt de casa nostre.

Jo no soc massa fanàtica de la truita de riu, però molt de tant en tant faig, sobre tot perquè a la meva mare l’encanta, i tinc que reconèixer que feta així queda realment bona.

Ingredients.

  • 4 truites de riu fresques.
  • 4 rodanxes de pernil ibèric.
  • 4 talls de fetge gras fresc.
  • 1 rodanxa de llimona.
  • Llet.
  • Farina.
  • una rodanxa de llimona.
  • sal i pebre.

Temps d’elaboració.

40 minuts.

Elaboració.

  1. Demanarem al nostre peixater que ens netegi de budells i d’espina central les truites, sense arribar a trencar-les del tot han de quedar unides per el cap i la cua, com un llibre. A la recepta original, la truita es fa amb l’espina, però a mi m’agrada mes sense.
  2. Una vegada a casa les rentem sota l’aixeta del aigua i posarem en remull amb una bol amb llet. Deixem uns 10 minuts, escorreguem i assequem amb paper de cuina.
  3. Ara les salpebrem i les passem per una mica de farina. Posem unes 2 cullerades d’oli en una paella i quan esta calent posem a fregir les truites.
  4. Les deixem daura i quan veiem que ja estan fetes les retirem de la paella i emboliquem cada truita amb el tall de pernil i les anem posant amb els plats.
  5. Col·loquem el tall de foie a sobre de cada truita i les donem un toc de forn. Nomes uns tres segons, ja que si ho deixem mes el foie es fondrà, simplement s’ha escalfar una mica.
  6. Ho trèiem del forn amb compte de no cremar-nos amb el plat, posem una rodanxa de llimona sobre de la truita, un xic de sal maldon per sobre del foie i ja podem servir.

 

 

 

 

 

 

Quant a alcaliudelacuina

Tinc que confessar que m'agrada cuinar. I sobre tot fer-lo per la família i els amics. Es la manera que tinc per dir, us estimo.
Aquesta entrada ha esta publicada en Peix i Marisc. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Truita de riu Ainhoarra.

  1. Retroenllaç: Truita de riu Ainhoarra. | Celler-Adocse

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.