Aquest es un plat que he fet moltes vegades, sobre tot per sopar quan els nens anàvem encara al col·legi, això si, els feia sense pebre i sense salmó fumat, a la meva filla no li agradava. Era una manera de combinar pasta i peix de una manera fàcil i rapida de fer.
També feia pasta amb rap, sèpia i calamars amb salsa de tomàquet que era un dels seus plats preferits. Ostres tinc un munt de records que aquells temps!!!!!!!! es curiós com quant torno la mirada enrere, sempre en venen sabors, textures i olors de la nostra cuina, els esmorzars dels caps de setmana, ous ferrats, tomàquet fresc passat per la paella i una mica de bacó, els dinars a casa dels avis, els sopars a casa amb els amics, amb unes enormes truites de patates, les partides de parxís interminables i els nens sense parar de jugar………..
La paraula espaguetis es fa fer servir per primera vegada al poema Li maccheroni di Napoli (Antonio Viviani, 1824) i es el diminutiu de “spago” que vol dir “cordo”. Els espaguetis es consumien en un principi acompanyats amb una mica d’oli, formatge i pebre negra, va ser a partir del segle XVIII, quan es va començar a fer servir tomàquet.
De pasta, avui dia trobem als nostres mercats una gran varietat de marques, jo sempre que puc compro la marca Sanmartí, una empresa petita de Caldes de Montbui que fan pasta des de el segle XVIII, proveu la seva pasta per canelons es genial. Els espaguetis de la marca Garofalo, una pasta italiana que trobem als supermercats també els trobo bons i com no tenim la pasta fresca, que cada vegada mes trobem amb facilitat als nostres mercats.
Ara mentre escric aquesta recepta em ve al cap el dia que li vaig dir a un antic company de feina italià, que posava crema als espaguetis per fer-los a la carbonarà, ostres la seva cara va ser tot un poema, segons en va explicar a Roma no es posava mai crema de llet, per ell era un sacrilegi, jo em vaig quedar a quadros, ja que fins a les hores pensava que era la recepta típica……………………..
Ingredients per 4 persones.
- 400 g d’espaguetis.
- 1 tall de salmó fresc de 350 g tallat a daus, sense espina.
- 200 g de salmó fumat.
- 1 ceba de figueres grossa o 2 mitjanes.
- 2 dents d’alls.
- 130 ml de crema de llet.
- 1 iogurt natural.
- 2 rovells d’ou.
- 1 raig de brandi.
- 25 g de mantega.
- oli verge extra.
- sal i pebre.
Temps d’elaboració.
20 minuts.
Elaboració.
- Posem una olla al foc amb aigua i sal fins al punt d’ebullició, a les hores aboquem els espaguetis i deixem fer uns 10 minuts, si us agrada al “dente” o be un parell de minuts mes si us agrada una mica mes feta (sempre es convenient seguir les instruccions del envàs)
- Netegem els filet de salmó, li trèiem les espines, la pell i el tallem a daus. Els salpebrem i reservem.
- Mentre tant comencem a fer la salsa, que es fa realment rapit. Posem en una paella de ferro, una culleradeta de mantega amb l’oli, quan esta calent aboquem la ceba ratllada. Salpebrem i deixem fer a foc mig, fins que la veiem transparent.
- Ara afegim el raig de brandi, remenem una mica deixant evaporar.
- Afegim la crema de llet, els daus de salmó i deixem evaporar la crema uns 5 minuts.
- Retirem la cassola del foc i afegim els dos rovells d’ou, el iogurt i el salmó fumat. Ho barregem i reservem.
- Escorreguem els espaguetis, els aboquem a la cassola amb la salsa. Ara es el moment de provar i rectificar de sal si es necessari. La pasta ha de quedar impregnada amb la salsa però mai inundada en ella, ja que seria una manera d’arruïnar el plat. No suporto quan demano pasta i la porten flotant amb salsa.
- Per últim repartim per sobre el cibulet si us be de gust i a taula.
Jo ja els oloro, què bons…….
Jo ja els oloro, què bons…….
GRACIES MACO…………..
Mare meva! Un plat de pasta de festa! Que bo!
Petons,
Olga
Gracies Olga, tens tota la rao es un plat de festa. Si el fas ja em diràs que tal.
Un peto
Retroenllaç: Espaguetis amb salmó i crema. | Celler-Adocse
I els dents all?