Avui farem una recepta amb un producte que va ser l’aliment principal de les cultures precolombines, l’anomenaven el ‘gra mare’. És capaç de créixer en condicions molt adverses i a molta altitud i és possible que això expliqui les seves excepcionals propietats, parlem de la Quinoa. Farem una amanida amb tomàquet, pebrot, ceba, panses i formatge feta, tot acompanyat amb una vinagreta sua de llimona i oli. Un plat senzill, molt fàcil de fer que pot ser un entrant o un complert sopar. Jo la veritat es que faig moltes amanides amb quinoa afegint tot allò que en ve de gust, es pot fer amb verduretes, amb fruites o amb gambes i alvocat.
La quinoa es un gra que es pot consumir com un cereal, durant segles ha estat la base d’alimentació de la població pobre boliviana i peruana, que cultivàvem als altiplans quasi a ma, sense fer servir cap producte químic. En l’actualitat degut a la demanda que arriba dels països occidentals s’ha convertit en un cultiu massiu tant a Perú com altres països, que fan servir productes químics i plantes processadores d’ultima tecnologia. A Bolívia la varietat es la de Quinoa Real, de gra gran i molt saborós. Es una planta molt resistent que aguanta la sal, la terra volcànica, l’altitud, el vent i el fred intens.
Per els inques era un aliment sagrat ric en aminoàcids essencials, en especial la lisina. També es rica en àcid grassos essencials i minerals, com el calci, el ferro, magnesi, fòsfor, potassi, manganès, coure, zinc i molt ric en fibra.
Ingredients per 4 persones.
- 250 g de quinoa real de cultiu ecologic.
- 500 ml d’aigua.
- 2 tomàquets cor de bou.
- 2 ceba tendres.
- 1/2 pebrot vermell.
- 30 g de panses.
- 1 tros de formatge feta.
- un xic de sal i pebre.
Per la vinagreta de llimona.
- El suc d’una llimona.
- oli d’oliva verge extra de la varietat Arbequina.
- Sal i pebre.
- Un parell de fulles de menta o un grapadet de julivert.
Temps d’elaboració.
25 minuts.
Elaboració.
- Primer de tot netegem la quinoa en un colador sota l’aixeta d’aigua, una vegada escorreguda la posem en un cassó amb l’aigua. Deixem bullir uns 15 minuts.
- Mentre bull la quinoa anem preparant les verdures. Tallem a daus el pebrot vermell, la ceba tendra, els tomàquets i el formatge feta. Reservem.
- Preparem la vinagreta, barrejant en un bol el suc de llimona amb l’oli, la sal i pebre. Ho batem perquè quedi ben emulsionada i reservem.
- Una vegada veiem que la quinoa està ben tendra, l’escorrem i la posem en un bol.
- Barregem la quinoa amb les verdures que teníem reservades i les panses. Ho amanim amb la vinagreta i barregem.
- Ho guarnim per sobre amb una mica de menta tallada o amb el julivert, això al vostre gust.
El dia 3 set. 2017 13.42, Al caliu de la cuina <comment-reply@wordpress.com> va escriure:
alcaliudelacuina posted: ”
Avui farem una recepta amb un producte que va ser lâaliment principal de les cultures precolombines, lâanomenaven el âgra mareâ. Ãs capaç de créixer en condicions molt adverses i a molta altitud i és possible que això expliqui les seves excepcionals p”
Retroenllaç: Amanida de quinoa. | Celler-Adocse