Amanida de quinoa.

Avui farem una recepta amb un producte que va ser l’aliment principal de les cultures precolombines, l’anomenaven el ‘gra mare’. És capaç de créixer en condicions molt adverses i a molta altitud i és possible que això expliqui les seves excepcionals propietats, parlem de la Quinoa. Farem una amanida amb tomàquet, pebrot, ceba, panses i formatge feta, tot acompanyat amb una vinagreta sua de llimona i oli. Un plat senzill, molt fàcil de fer que pot ser un entrant o un complert sopar. Jo la veritat es que faig moltes amanides amb quinoa afegint tot allò que en ve de gust, es pot fer amb verduretes, amb fruites o amb gambes i alvocat.

La quinoa es un gra que es pot consumir com un cereal, durant segles ha estat la base d’alimentació de la població pobre boliviana i peruana, que cultivàvem als altiplans quasi a ma, sense fer servir cap producte químic.  En l’actualitat degut a la demanda que arriba dels països occidentals s’ha convertit en un cultiu massiu tant a Perú com altres països, que fan servir productes químics i plantes processadores d’ultima tecnologia. A Bolívia la varietat es la de Quinoa Real, de gra gran i molt saborós. Es una planta molt resistent que aguanta la sal, la terra volcànica, l’altitud, el vent i el fred intens.

Per els inques era un aliment sagrat ric en aminoàcids essencials, en especial la lisina. També es rica en àcid grassos essencials i minerals, com el calci, el ferro, magnesi, fòsfor, potassi, manganès, coure, zinc i molt ric en fibra.

Ingredients per 4 persones.

  • 250 g de quinoa real de cultiu ecologic.
  • 500 ml d’aigua.
  • 2 tomàquets cor de bou.
  • 2 ceba tendres.
  • 1/2 pebrot vermell.
  • 30 g de panses.
  • 1 tros de formatge feta.
  • un xic de sal i pebre.

Per la vinagreta de llimona.

  • El suc d’una llimona.
  • oli d’oliva verge extra de la varietat Arbequina.
  • Sal i pebre.
  • Un parell de fulles de menta o un grapadet de julivert.

Temps d’elaboració.

25 minuts.

Elaboració.

  1. Primer de tot netegem la quinoa en un colador sota l’aixeta d’aigua, una vegada escorreguda la posem en un cassó amb l’aigua. Deixem bullir uns 15 minuts.
  2. Mentre bull la quinoa anem preparant les verdures. Tallem a daus el pebrot vermell, la ceba tendra, els tomàquets i el formatge feta. Reservem.
  3. Preparem la vinagreta, barrejant en un bol el suc de llimona amb l’oli, la sal i pebre. Ho batem perquè quedi ben emulsionada i reservem.
  4. Una vegada veiem que la quinoa està ben tendra, l’escorrem i la posem en un bol.
  5. Barregem la quinoa amb les verdures que teníem reservades i les panses. Ho amanim amb la vinagreta i barregem.
  6. Ho  guarnim per sobre amb una mica de menta tallada o amb el julivert, això al vostre gust.

 

 

 

Quant a alcaliudelacuina

Tinc que confessar que m'agrada cuinar. I sobre tot fer-lo per la família i els amics. Es la manera que tinc per dir, us estimo.
Aquesta entrada ha esta publicada en Amanides, Cuina vegetaria. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Amanida de quinoa.

  1. Pilar ha dit:

    El dia 3 set. 2017 13.42, Al caliu de la cuina <comment-reply@wordpress.com> va escriure:

    alcaliudelacuina posted: ”

    Avui farem una recepta amb un producte que va ser l’aliment principal de les cultures precolombines, l’anomenaven el ‘gra mare’. És capaç de créixer en condicions molt adverses i a molta altitud i és possible que això expliqui les seves excepcionals p”

  2. Retroenllaç: Amanida de quinoa. | Celler-Adocse

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.