Be han passat dos setmanes, exactament 12 dies laborables i seguim amb obres a casa, hi ha pols per tot a arreu, sacs, rajoles, ciment i pintura. El paleta donant cops, fent regates, baixant runa, etc………………Això si ho estem portant amb alegria, quin remei.
Davant de les circumstancies, els nostres dinars no son massa elaborats, així que avui he fet uns filets de secret ibèric amb verdures a la planxa i de primer aquests rotllets, que han quedat genials la veritat i molt espectaculars en la seva presentació. Ara que ha començat la calor be de gust un entrant fresquet i aquet val la pena, de veritat.
L’enciam ja el cultivaven els egipcis, juntament amb la ceba, l’all, les llegums, la col, el cogombre, el loto i els papirs.
Actualment és un cultiu molt estès arreu del món amb les seves diferents varietats: l’enciam romà, de fulla llarga, l’enciam frances o trocadero, amb fulles llises i molt mantegoses, el meravella, amb forma arrodonida i puntes fosques o els de fulla de roure, amb un color vermellós molt vistos per les amanides.
Els cabdells, van néixer a Tudela (Navarra), són uns enciams romanana nanes. Es tracta d’uns enciams petits, que no requereixen molt espai per al seu cultiu i tenen una forma similar a una col al seu interior. Tot just arriben als 10 centímetres d’altura, són tendres, molt blancs i atapeïts, es caracteritzen per tenir fulles fortes, gruixudes i molt rugoses.
Ingredients.
- 4 talls de pernil ibèric, però han de estar sencers, ja que si no, no podríem envolicar l’enciam.
- 4 cadells d’enciam.
- 1 alvocat.
Per la vinagreta.
- 3 cullerades d’oli d’oliva verga extra.
- 1 cullerada de vinagre de modena.
- sal i pebre.
Elaboració.
- Començarem rentant els cadells els escorrem i els tallem per la meitat i cada meitat en quatre trossos.
- Fem la vinagreta, posem en un bol l’oli, el vinagre, la sal i el vinagre. Ho barregem amb un batedor petit i reservem.
- Ara tallem els alvocats a làmines
- Estirem els talls de pernil sobre una fusta de treball i posem en un costat unes els trossos d’enciam, a sobre unes làmines d’alvocat. Posem per sobre una culleradeta de la vinagreta i enrotllem amb el pernil estrenyent una mica perquè quedi un rotllo compacte.
- Els servirem posant els rotllos de peu amb una bonica safata i la vinagreta amb un bol al costat, perquè cada comensal se’n pugui posar mes si així ho desitja.
Retroenllaç: Rotlles d’amanida amb pernil. | Celler-Adocse