Coca amb all i oli carxofes i ceps.

p1140179

Com he dit altres vegades m’encanten les carxofes, fetes en totes les formes possibles, ja siguin fregides, arrebossades, al forn, a la brasa, bullides, farcides, en truita o confitades, encara que si tinc que escollir una forma de cuinar-les en quedaria amb les carxofes a la brasa, per mi es a on es troba el sabor de les carxofes en estat mes pur. De fet des de petita he menjat un munt de carxofes a la brasa, que feia el meu pare al terrat de casa nostre, així que es qüestió de un tema genètic………

p1140168

A l’hora de comprar les carxofes hem de triar els exemplars grossos que tinguin les fulles ben apinyades i aquelles que pesin mes.  A casa nostre son molt apreciades les carxofes del prat que podem trobar als nostres mercats des de Novembre a Abril.

La carxofa es magnifica per regular el colesterol, el transit intestinal i es un diürètic natural, així que hem de aprofitar-nos d’aquest producte quan esta en temporada.

Avui he volgut fer una recepta que vaig provar fa un temps, es una coca feta amb productes de temporada, bolets, carxofes i pomes. Aquesta vegada he fet una base amb pasta fullada però es pot fer amb una base de coca de pa ben primeta.

Es una recepta que barreja sabors dolços i salats així com textures, si la proveu us agrada segur…..

p1140172

Ingredients per 4 persones.

  • 4  tires de pasta fullada o 4 coques de pa ben primes.
  • 2 pomes reinetes.
  • 6 carxofes per confitar.
  • 4 carxofes per les xips.
  • 200 g de ceps.
  • sal Maldon.
  • oli verge extra.
  • sal.

p1140174

Ingredients per l’all i oli de poma.

  • 2 codonys i dos pomes que farem bullides o al forn.
  • dos grans d’alls.
  • oli d’oliva verge extra arbequina.
  • sal.

p1140178

Temps d’elaboració.

40 minuts.

p1140176

Elaboració.

  1. Aquesta es una recepta molt i molt senzilla de fer, però que te diferents processos.
  2. Primer de tot posarem a confitar les carxofes, en un casso amb oli,  que tindrem netes, salades i tallades en quatre trossos cada mitja. El oli ha de cobrir les carxofes, deixarem fer a foc molt suau, ha de bullir de forma molt, molt lenta, casi imperceptible.
  3. Pelem una poma i la tallem a lamines fines, posem mantega en una paella i posem la poma tallada, tirem per sobre uns parell de culleradetes de sucre morè i deixem caramel·litzar a foc lent. Una vegada feta retirem i deixem reservada.
  4. Mentre tant farem el l’all i oli,  tallem per la meitat els dos codonys i els posem a bullir en una cassola amb aigua, una mitja hora mes o menys. Passada la mitja hora, afegim les dos pomes tallades també per la meitat. Deixem fer fins que veiem que tant els codonys com les pomes estan fetes.
  5. Colem les fruites i deixem refredar. Una vegada fredes les pelem, trèiem el cor i les llavors i ho posem en el got del turmix. Afegim els dos grans d’all, una mica d’oli ho triturem i anem afegim oli poc a poc  fins aconseguir la quantitat i consistència de un all i oli. Ho reservem.
  6. Estirem la planxa de pasta de full i tallem 4 tires les posem en una safata de forn que tindrem coberta amb paper sulfuritzat i les punxem amb una forquilla perquè no es bufin les coques. Posem la safata al forn a 180º uns 5 minuts, quan veiem que estan daurades retirem i deixem atemperar.
  7. Ara posem oli en una paella i farem els xips de carxofa. Quan l’oli esta calent posarem les carxofes tallades a lamines molt primes, salem i deixem fer fins que ens quedin ben torradetes.
  8. Una vegada les carxofes estan confitades les colem i reservem.
  9. El bolets els netegem i posarem a confitar en una mica d’oli en una paella. Deixem uns 10 minuts salpebrem i reservem.
  10. Be ara a arribat el moment de muntar les nostres coques, posem cada coca en una safata de pissarra, les cobrim amb el all i oli de codony, a sobre del all i oli repartim la carxofa confitada, a sobre una capa de la poma que tenim caramel·litzada, posem un altre capa de ceps i cobrim les coques amb xips de carxofa. Per últim tirem una mica de sal maldon, un raig d’oli i llestos.

p1140180

 

Anuncis

Quant a alcaliudelacuina

Tinc que confessar que m'agrada cuinar. I sobre tot fer-lo per la família i els amics. Es la manera que tinc per dir, us estimo.
Aquesta entrada ha esta publicada en Amanides, Aperitius i entrants. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s