Avui us vull fer un “pastis de peix” d’un gran xef, Juan Mari Arzak, encara que es la primera vegada que el faig, en realitat jo he menjat pastis de peix tota la vida, amb unes variants. El feia la meva mare i vaig seguir fent-lo sobre tot perquè era una manera fàcil de que la meva filla menjes peix sense protestar. El pastis de peix de la mama, es feia normalment amb lluç, no posava gambes (suposo que eren cares), no posava tomàquet i en lloc de nata posava una mica de beixamel.
De fet Arzak explica que a l’any 1971, va crear aquesta recepta inspirant-se amb el típic “Pastel de pescado” o “Pastela de merluza”, que es preparava al Rt. Astelena com pinxo, ell va afegir un peix mes gustós que el lluç, va afegir tomàquet per donar-li una mica de color i crema de llet.
L’escorpora es un peix de roca, amb la pell d’un to vermell brillant i cobert d’espines. Es pesquen prop de la platja, en fons rocosos, que es on viuen durant el dia mig adormissats i a la nit surten a menjar, petits crustacis i mol·lusc. També es coneix con “cabracho” “Krabarroka” “Tiñosu” o “caproig. Es pesca a les aigües del Atlàntic nor-oriental i també a les costes de les Isles Canàries, Madeira i Açores. També al mar mediterrani.
Fa uns anys era un peix devaluat que es feia servir bàsicament per fer brou, de fet la primera vegada que el vaig menjar com plat principal va ser a Llançà, no recordo el nom del restaurant però en va sembla un suquet genial. En l’actualitat ja es un peix valorat, gracies a xefs com Arzak i molts altres, que li han donat un paper principal a les seves cartes, ja sigui com el pastís que fem avui, en suquet, al forn o a la brasa com es fa a Mallorca.
Ingredients per 4 persones.
- 1 quilo d’escórpora.
- 8 ous.
- 1 pastanaga.
- 1 ceba de Figueres.
- 1 porro.
- 1/4 l de crema de llet.
- 1/4 de tomàquet que ja tindrem fregit.
- Una mica de mantega.
- sal i pebre.
- un xic de pa ratllat.
Temps d’elaboració.
Elaboració.
- Comencem la recepta bullint l’escorpora en una cassola amb aigua, el porro, la pastanaga, la ceba i una mica de sal. L’escorpora l’he posat a la cassola neta però sencera, ja que si la posem en filets es desfà ràpidament.
- Quan veien que està bullida, la retirem i deixem temperar.
- Encenem el forn i preescalfem.
- Mentrestant batem els ous en un bol, juntament amb la nata i la salsa de tomàquet fregit.
- Quan el peix ja no crema, el netegem amb compte. Li traiem la pell i les espines i l’esmicolem amb les mans. Aquest procés ha de ser molt acurat, per no deixar cap espina.
- Ara afegim el peix a la barreja d’ous, salpebrem i tirem la barreja dins d’un motllo rectangular que abans haurem sucat amb mantega i una mica de pa ratllat.
- Ara posem una safata al forn amb aigua, i a dins el motllo amb el pastis de peix i ho posarem al forn al bany maria a 180º durant 1 hora i quart.
- Una vegada fet el pastis el retirem del forn i deixem refredar. Una vegada fred el desemmotllem i el tallem a trossos. Ja el podem servir.
Fa pinta de ser molt bo;l’escorpora malgrat el seu aspecte feréstec, és un peix molt gustós.
Naltros, a casa, en fem un de semblant, i li diem pudding de tonyina, també boníssim. Salut i
Petons.
Retroenllaç: Pastís d’escórpora. | Celler-Adocse