Avui viatjarem amb el nostre paladar, sense moure’ns de la nostra cuina a un país ple de sabors, sensacions, colors i olors: la “Índia”. La recepta que he escollit es un plat de peix “Gambes amb salsa de coco picant”. Aquesta recepta l’he tret d’un llibre que em vaig comprar al aeroport de Delhi, amb al viatge que vàrem fer a aquest magnífic país. De fet ens vam centrar amb el Rajasthan i va ser un viatge genial, entre amics, despreocupats i amb molta il·lusió.
Vàrem descobrir un país amb molt contrastos, contrastos que per mi es plasmen de forma brutal quan arribes a Varanasi (Benares) on aquest contrastos son tan grans que per mi quasi van ser insuperables. Es com estar en un gran escenari teatral, ple de gent, de soroll, d’olors, de colors que es confonen amb el color de la terra, del cel i del aigua del Ganges. Es una ciutat on juntament amb els olors típics del país s’afegeixen els de les pires funeràries, el foc, la pobresa i la mort, de cop com si d’un somni es tractes vaig palpar tota la gloria i a la vegada tot l’horror d’un país que viu aquesta vida resignat amb l’esperança de millorar-la en la seva propera reencarnació.
Així que no es d’estranyar que a tots ens impactarà la ciutat habitada mes antiga del mon i que a pesar dels anys encara estigui gravat a las meves pupil·les aquella pobra dona, petita, amb ossos i pell que ens demanava diners per poder comprar-se la seva llenya per la pira funerària, ja que d’aquesta manera podria reencarnar-se per poder gaudir d’una vida millor………be potser el tenir aquesta esperança fa mes fàcil fer el camí en aquesta vida………………
La Índia te una gastronomia molt rica, gracies a les diferents colonitzacions que han passat pel país, amb un gust clar a la utilització de les especies com la cúrcuma, safrà, cardamom, gingebre, coriandre, comí, aigua-ros o aigua de roses, menta, Chile o la semilla de mostaza negra denominada rai.
No ens podem oblidar del seus famosos curris com el Vindaloo al que denominen el rey dels curris, que és el mes picant. Altres curris famosos son el Saag i el Madrás. El curri és una barreja d’espècies i la podem trobar en forma de pols o de pasta. Típicament porta cúrcuma, coriandre, mostassa i llet de coco, entre altres ingredients, pot ser dolç o molt picant. De fet al nostre viatge dinàvem en bars o restaurant de cada ciutat i puc confirmar que als indis els agrada el picant, molt picant!!!! per mi va ser apoteòsic, vaig estar 20 dies visitant tots els banys del Rajasthan i quins banys!!!!!……… i a demés de forma urgent.
Encara i així tinc que dir que fer un viatge a l’Índia es una experiència que de veritat val la pena fer, encara que sigui una vegada a la vida.
Un plat molt i molt típic es el pollastre a la tandoori, un pollastre deliciós que es pot acompanyar amb pa naan, que es cuina en el seu forn típic el Tandoor, un forn cilíndric fet d’argila, que utilitzen per coure aliments, com per exemple diversos tipus de pans plans, que els posen verticalment enganxats literalment a les parets de forn.
Ingredients.
- 24 gambes .
- 4 cullerades d’oli suau.
Per la marinada:
- 2 grans d’all.
- 1 culleradeta de “polpa de tamarinde”
- Uns 10 g de gingebre fresc ratllat.
- 2 xilis vermells.
- 1/2 culleradeta de cúrcuma en pols.
- 80 ml d’aigua.
- Sal.
Per la salsa de coco:
- 2 grans d’alls.
- 2 xilis verds.
- 1/8 l de llet de coco.
- 1 culleradeta de julivert.
Temps d’elaboració.
40 minuts.
Elaboració.
- Pelem les gambes deixant només la cua. Amb els dits i amb compte li traiem els budells que te a la part alta del llom, veureu que tenen com un tubet fosc, nomes teniu que estirar i sortirà netament. Reservem.
- Per preparar la marinada, anem posant el gingebre ratllat en un bol i afegim els alls que haurem aixafat al morter. Barregem la polpa de tamarinde amb els 80 ml d’aigua, ho colem i es posa al bol.
- Afegim els xilis tallats a rodanxes petites i sense les llavors (les llavors son la part mes coent del bitxo). Ara posarem al bol la cúrcuma i la sal, afegim les gambes al bol i deixem macerar uns 15 minuts a la nevera.
- Mentre preparem els ingredients per fer la salsa de coco: Tallem els xilis per la meitat, traiem les llavors, els tallem a trossets, aixafem deixant-los com una pasta els alls i reservem.
- Passats els 15 minuts, traiem les gambes de la marinada, les escorrem a sobre d’un paper de cuina i les posem a fregir en una paella amb una mica d’oli, deixem un minut i afegim els alls, la llet de coco, i els trossets de xili. Deixem uns 5 minuts, afegim el julivert (la recepta fa servir coriandre, el problema es que a mi no m’agrada) rectifiquem de sal i retirem del foc.
- A l’hora de servir posarem les gambes en un plat i tirem una mica de salsa per sobre.
Retroenllaç: Gambes en salsa de coco picant. | Celler-Adocse