Castanyola adobada i fregida.

 

p1130473

Estic al Mercat de la independència davant del mostrador de la peixateria, pensant que comprar, i al final i amb la recomanació de la Ruth, una magnifica dependenta sense dubte, em decanto per comprar una castanyola,  un peix una mica diferent; la veritat es que es la primera vegada que el cuinaré. La recepta que em dona la Ruth es “Castanyola adobada i fregida”, una recepta típicament andalusa i que segons ella queda fantàstica. Així que no m’ho penso i li demano una peça que pesa uns 800 grams, que me la prepara a filets i sense espines ni pell.

p1130458

La castanyola és un peix blau poc conegut amb un aspecte que em recorda una mica a la piranya. Té el cos ovalat, amb una boca gran i els ulls petits. El dors és gris blavós i el ventre platejat. Te una la carn saborosa i tendra. Medeix mes o menys entre 30 a 70 cm,

Es coneix per diferents noms depenent de la zona, Palometa, Japuta, Saputa, Besuc negre, Castañeta, Zapatero etc……..

La castanyola viu en aigües del Atlàntic, del Índic, al sud del Pacífic i també al Mediterrani, es un peix molt ric en proteïnes i conté en quantitats imports Vitamina B12.

p1130459

Ingredients.

  • 800 g de castanyola.
  • 2 cullerades de Pimentó dolç.
  • 4 grans d’alls.
  • Julivert.
  • una branca de romaní.
  • Un xic d’orenga.
  • 1 Tassa d’oli d’oliva verge extra.
  • 3 cullerades de vinagre de vi.
  • Sal.
  • Pebre.
  • 1 bossa de brots d’amanida.

p1130475

Temps d’elaboració.

2 hores de maceració i 20 minuts per la preparació del plat.

p1130457

Elaboració.

  1. Posem en un bol els ingredients per fer l’adob del peix: els alls tallats per la meitat, la branca de romaní, un pessic d’orenga, el julivert, una tassa d’oli, 3 cullerades de vinagre, un xic de sal, pebre i el pimentó.
  2. Ara salpebrem els filets de la castanyola i els submergim amb l’adob de manera que quedin ben coberts.
  3. Posem el bol a la nevera i deixem unes hores perquè es marini.
  4. A l’hora de cuinar la nostra recepta traiem el peix del bol i el posem a escórrer a sobre de paper de cuina. Quan està ben escorregut tallem els filets de peix a daus d’uns dos dits i els anem passant per farina, els espolsem una mica amb les palmes de les mans i els reservem en una safata.
  5. Ara posem una paella al foc amb força oli i ho posem a escalfar; quan està calent però sense fumejar anem posant els daus de peix i deixem fregir per totes les bandes.
  6. Una vegada ben ros, l’anem posant a sobre d’un plat cobert amb paper de cuina.
  7. Una vegada ben escorregut el servirem en una safata amb mitja llimona, ho acompanyarem amb una amanida i unes llesques de pa torrat sucat amb tomàquet i un bon raig d’oli. Ja tenim un sopar sa i boníssim.

p1130474

 

 

Quant a alcaliudelacuina

Tinc que confessar que m'agrada cuinar. I sobre tot fer-lo per la família i els amics. Es la manera que tinc per dir, us estimo.
Aquesta entrada ha esta publicada en Peix i Marisc. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s