Ostres, si hi havia algú a qui li agradava el pa amb all aquest era el meu pare. Quan el feia era tot un ritual, primer tallava el pa, amb el ganivet de serra, segons ell no tenia que ser ni massa fi ni massa gruixut, la seva mida havia de ser la del seu dit, clar que el meu pare tenia unes mans de jugador de pilota a ma així que la mida no era massa exacta; després torrava el pa amb paciència sense preses, agafava un bon gra d’all li tallava la part de dalt, però sempre sense treure la pell, i anava fregant l’all per el pa, sempre començava per l’escorça i poc a poc sucava tota la llesca.
Desprès posava la sal, si era en escates millor, i per últim cobria el pa amb l’oli. Quan acabava sempre feia el mateix ritual, olorava el pa i portava el plat a taula com si d’una obra d’art es tractes. Després s’assentava a taula i començava a mossegar el pa amb parsimònia com si es tractés d’un plat únic i molt especial.
La veritat es que jo no ho entenia massa, segurament perquè era jove, i sempre li deia “ostres papa, deixes tot amb olor a all!!!”, no us ha passat que hi han coses que de jove no us agradava o us molestava i de mes grans sense saber perquè o com ha passat, ara us encanta menjar?…….. be això es el que m’ha passat concretament amb el pa amb all.
Avui vull fer una recepta de pa amb all una mica diferent, a demés d’oli faré servir mantega i en lloc de torrar el pa a la torradora o la brasa del foc ho faré al forn. Es una recepta molt fàcil de fer i que ens solventa un aperitiu o un sopar ja sigui l’estiu amb una copeta de vi blanc ben fresquet o l’hivern al costat d’un bon foc.
Ingredients.
- 1 barra de pa tipus baguet o el que mes us agradi.
- 65 g de mantega.
- 2 cullerades d’oli d’oliva verge extra.
- la ratlladura de mitja llimona.
- 3 dents d’alls grossos.
- una mica de pebre negre.
- sal en escates.
opcional.
- una cullerada de formatge parmesà.
Temps d’elaboració.
20 minuts.
Elaboració.
- Per aquesta recepta podeu fer servir el pa que mes us agradi, avui he fet servir una baguet però altres vegades ho he fet amb pa ullat i queda genial.
- Primer de tot preescalfem el forn a 180º. Tallem una barra de pa a llesques d’un dit mes o menys i les reservem.
- Posem els tres grans d’alls en un morter amb una mica de sal i ho triturem deixant-los com una pasta.
- Posem la mantega en un bol i ho deixem a punt de pomada. Posem els alls que teníem reservats en el bol de la mantega, afegim l’oli, la pell ratllada de la llimona, la cullerada de formatge parmesà ratllat, la sal i la pebre. Ho barregem fins que tingui una textura cremosa.
- Cobrim una safata de forn amb paper sulfuritzat, suquem les llesques de pa amb la barreja que tenim reservada (han de quedar ben sucades, ja que al posar al forn el pa absorbirà la mantega) i posem la safata al forn uns 12 minuts, el pa ha de quedar daurat i cruixent.
- Posem les llesques amb una safata i a menjar, son una delícia!!!!!!!! Es un aperitiu boníssim, que agradara a tothom, i el sabor a all queda molt suau.
Bona tarda.
Ho faré a casa perquè em sembla que ha d’estar deliciós.
Segueixo el teu blog i m’encanten totes les teves receptes.
Una abraçada.
M’ha agradat molt la introducció, tot el ritual del teu Pare, que en tinc un bon record d’Ell, llàstima que ens va deixar encara una mica jove. A més ho has explicat tant bé que m’ha fet venir ganes de menjar-ne.
Petons
Retroenllaç: Pa amb all. | Celler-Adocse