Cansalada confitada al estil irlandès.

 

p1130263

Avui us vull presentar una recepta que vam provar amb el nostre viatge a Dublín “Cansalada confitada” un plat que ens van oferir al primer pub que vam aterrar quan vam arribar a Dublín.

La cansalada acompanyada amb col o naps es de lo es típic a la cuina Irlandesa, si vas al mercat en podem trobar de diferents tipus, encara que el mes consumit es el “home-cured bacon”, bacon curat  a casa.

Aquesta recepta es molt senzilla de fer i sense dubte ens remunta als pubs, amb el terra i les parets de fusta, estanteries plenes de cerveses, la musica i l’olor típic que barreja el perfum de la cervesa, el whisky i com no, del menjar.

p1130254

La cansalada històricament ha estat un menjar de pagès, ja que es salava i es podia  conservar durant tot l’any, després de la matança del porc. Hi ha cansalada grassa sense gens o molt poc de carn magra, que normalment es fa servir per posar a l’escudella o be com grassa per fregir verdures etc i cansalada virada (amb grasa i magre) que pot ser de la part del coll on te mes grassa que carn magra i la de la zona de la panxa que es mes magra i normalment es conserva en sal o be fumada.

Jo encara recordo al meu avi quan agafava una bona llesca de pa i l’acompanyava amb un tros de cansalada grassa que l’avia conservava amb sal; segons l’avi allò era el millor plat per agafar força per treballar la terra. Durant molts anys la cansalada era la carn que acompanyava un munt de plats, l’escudella, les llegums, les patates, les verdures etc……..

A mida que el nostre país ha anat evolucionant econòmicament, la cansalada ha estat demonitzada per la dietètica, que l’ha relegat a la cuina rural i ha anat desaparèixent dels restaurants com van desaparèixer les llegums i els menuts.

p1130255

Va ser molt després i gracies a cuines com  el desaparegut xef Santi Santamaria, que tenia debilitat per la cansalada, i la va introduir en molts plats, com després han fet la majoria de grans cuiners. Ferran Adrià va crear els seus raviolis de cansalada, un plat genial.

En l’actualitat la podem trobar a les cartes dels millors restaurants acompanyada de vieires, lacada, envasada al buit i feta a baixa temperatura o confitada com l’he fet avui jo.

Be amics cap a la cuina …………………

p1130257

Ingredients per 6 persones.

  • 1 peça de cansalada de coll de 1 quilo sense la pell.
  • Unes branques de romaní, farigola i sàlvia.
  • sal i pebre.
  • 1 litre mes o menys d’oli d’oliva.

p1130266

 

Per acompanyar.

  • 2 patates Kennebec.
  • 2 pastanagues.
  • 1 ceba.
  • 2 grans d’alls.
  • 1 branca de romaní i farigola.
  • Oli d’oliva.
  • 1 culleradeta de sucre morè.

p1130260

Temps d’elaboració.

15 minuts per preparar la cansalada i unes 3 hores 30 minuts per confitar-la.

p1130261

Elaboració.

  1. A l’hora de comprar la cansalada demanarem a la carnissera un tros d’1 quilo mes o menys  de la part del coll i ens farem treure la pell.
  2. Una vegada a casa estirem la cansalada a sobre de la fusta de cuina i la salpebrem generosament. Posem les herbes ben repartides per la part que hem tret la pell. Ara enrotllem la carn fent un rotlle i ho lliguem perquè no se’ns obri a l’hora de confitar-la.
  3. Posem una mica d’oli en una cassola de fons gruixut al foc, posem la cansalada, li donem unes voltes per que es dauri per tots els costats.
  4. Quan la veiem ben daurada, la cobrim amb oli, baixem el foc i deixem confitar a foc molt i molt lent unes 3 o 4 hores. Ha de bullir d’una forma quasi imperceptible. D’aquesta manera s’aconsegueix que les grasses es fonin amb l’oli i els sucs que no son liposolubles es quedin dintre de la cansalada deixant-la molt tendra i melosa.
  5. Mentre es va confitant la cansalada preparem la guarnició; farem unes patates Fondants(mireu la recepta aquí) .
  6. Després farem l’altra guarnició, pelem les pastanagues i les tallem a rodanxes, pelem les cebes i les tallem a quars i els alls els aixafem una mica sense pelar. Posem una cassola de ferro al foc, posem una mica d’oli i aboquem les cebes, els alls, les pastanagues, salpebrem i deixem fer a foc mig uns 10 minuts.
  7. Tirem una culleradeta de sucre morè per sobre de les verdures, afegim una copeta de brandi, la branca de romaní, tapem la cassola i deixem fer uns 10 minuts mes. Apaguem el foc i reservem.
  8. Quan punxem la cansalada i veiem que està ben tova, la traiem del foc i deixem temperar una mica. Després li  traiem la malla i la  tallem a talls no massa gruixuts.
  9. Al hora de servir posarem un parell de talls al plat i al costat unes patates, unes verdures i cap a taula.
  10. Si voleu es ideal acompanyar el plat amb una bona amanida, per compensar la cansalada……………..

p1130264

 

Quant a alcaliudelacuina

Tinc que confessar que m'agrada cuinar. I sobre tot fer-lo per la família i els amics. Es la manera que tinc per dir, us estimo.
Aquesta entrada ha esta publicada en Carns i Aus. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Cansalada confitada al estil irlandès.

  1. ricard ha dit:

    Un molt bon plat. ara feia moooolts dies que no feia cap comentari. salut Emi!

  2. gracies Ricard ets un “solete”……….

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s