Ostres, fa mes d’un mes que no he tingut temps de fer cap entrada al bloc, i vosaltres us direu: be potser ha estat de vacances o s’ha tornat una mica mandrosa……….. pues res d’això, la veritat es que portem des de finals de Maig uns mesos molt i molt moguts. Així que he anat cuinant però no he tingut temps de posar-me a escriure, !!!qui diria que estic jubilada!!!
També he estat ocupada preparant la festa d’aniversari del meu marit, 65 anys, així que li hem muntat una festa sorpresa amb els amics, 62 persones en total, ha estat magnífic, hem reunit família, amics de quan era petit i vivia al carrer Cartagena, amics d’estudi de Batxillerat, d’excursions i sortides, d’universitat, de feina, de viatges, etc…………….De veritat que va estar una festa molt i molt maca, val la pena l’esforç sense dubte, per estar rodejats d’uns amics únics.
Així que ja veié-ho que he estat molt i molt enfeinada, i no es cap excusa……………
Be, entrant de ple a la recepta d’avui, he volgut compartir una super fàcil de fer, molt lleugera, estiuenca i boníssima, ideal per aquest dies d’estiu ” Coca amb sardines marinades”. Jo aquesta vegada l’he fet amb pasta de full, però es pot fer amb pa ullat una mica torrat o amb una massa feta amb farina, aigua, sal i oli.
Estem en plena temporada del peix petit blau, seitons i sardines, així que val la pena aprofitar el moment. La sardina es un aliment molt interesant, compte un 10 % del seu pes en greix insaturat, amb nombrosos efectes beneficiosos sobre l’organisme. Per altra banda, té un 17% de proteïna, tota d’alt valor biològic, perquè conté tots els aminoàcids essencials i és molt digerible.
Compte gran quantitat de vitamines del grup B, entre les quals destaquen la B12 i la B1, Vitamines liposolubles com la A, D i E, Iode, Magnesi, Ferro i Calci. Els greixos de la sardina contenen una proporció elevada d’àcids grassos essencials omega-3, essencials per controlar el nostre colesterol i molt saludable per la nostra salut cardiovascular.
Ingredients per 4 persones.
- 1 placa de pasta de full.
- 1/2 quilo de sardines ben fresques.
- 4 tomàquets madurs
- 1 cullerada de ceba trinxada ben menuda.
- vinagre balsàmic
- oli d’oliva verge.
- Cibulet.
- sal.
Temps d’elaboració.
Uns 60 minuts per netejar i marinar les sardines. 15 minuts per acabar el plat.
Elaboració.
- El primer pas d’aquesta recepta serà la preparació de les sardines marinades, ja que necessita una mica mes de temps. Si voleu les podeu preparar el dia abans i guardar-les a la nevera. Com us he comentat altres vegades jo les congelo, per evitar qualsevol problema amb el anisakis famós.
- Comencem a neteja les sardines; les tallem el cap, les netegem de espines i d’escates, les fem a filets, les posem en un recipient amb aigua ben freda i sal durant uns 30 minuts, a la nevera.
- Després les colem i es posem al mateix bol amb vinagre de vi blanc. Deixem a la nevera 25 minuts mes.
- Quan han passat els 25 minuts colem els filets de sardines i els eixuguem amb paper de cuina. Els posem en un bol i els cobrim amb oli d’oliva verge extra i reservem fins l’hora de servir.
- Ara posarem la placa de pasta de full en una safata al forn, uns 5 minuts mes o menys. Una vegada feta la retirem i deixem refredar.
- Per fer el tàrtar de tomàquet, tallem els tomàquets per la meitat, els buidem una mica de llavors, per eliminar una mica de líquid i els ratllem amb un ratllador manual. Ho posem en un bol i ho barregem amb la ceba tendra tallada ben petita, juntament amb un xic de sal i un bon raig d’oli. Ho reservem a la nevera una estoneta, perquè agafi una mica de cos.
- A l’hora de servir muntem el plat, tallem la pasta de full, en 5 tires, les col·loquem en una safata de pissarra. Les cobrim amb el tàrtar de tomàquet, a sobre posem els filets de sardines escorreguts del oli. Per últim cobrim els filets amb tàrtar i guarnim amb el cibulet tallat petit.
- Es ideal com entrant o com un sopar original i molt fresc.
Retroenllaç: Coca amb sardines marinades. | Celler-Adocse