Creps amb pernil o Ficelle picarde.

DSCN9847

Creps amb pernil o Ficelle picarde.

Ahir van venir a sopar uns amic de la meva filla per sorpresa, la meva idea inicial va ser fer el “sopar d’urgència” pa amb tomàquet, pernil i una truita de patates i quan ja estava amb el ganivet i les patates preparades, ve la meva filla amb una petició de menú, i en va demanar si podíem fer creps amb pernil que l’encanten i com no, revisió de com està la intendència i ens vam posar mans a l’obra.

Aquests creps salats, en realitat tenen els seu origen a la cuina francesa, son els “Ficelle Picarde”, una recepta de la regió de la Picardìa situada al nord de França. Les creps son un plat molt senzill de fer i una base genial per preparar multitud de plats, ja siguin salats o dolços.

DSCN9842

Segons he llegit el seu origen ve de lluny, de la època romana, a França a l’edat medieval concretament a la Bretanya, era tradició que els pagesos feien una festa  que l’associaven amb la purificació i amb la llum (de fet els creps tenen forma circular amb record del sol), per assegurar-se la fertilitat dels seus camps. Feien unes tortes cruixents amb farina de blat sarraí o fajol, que l’anomenaven “galette”, que es feia posant la massa a sobre de unes pedres que s’escalfaven al foc.

DSCN9828

Be després de una mica d’història tornem a la recepta d’avui, i perque aquest plat ens quedi realment sublim hem de tenir en compte el següent:

  • Per batre la massa ho podem fer amb una batedora elèctrica amb barnilles o amb una manual.
  • La massa ens ha de quedar líquida però amb certa textura i sobre tot sense grums.
  • Les creps ens han de quedar ben fines, si no al enrotllar-les ens quedaria massa pasta.
  • Quan posem la massa a la paella es important moure una mica la paella per aconseguir que la massa s’estengui de forma regular amb tota la base de la paella.
  • Per girar la crep ho podem fer ajudant-nos d’una espàtula o d’un plat.
  • La ceba la confitarem a foc fluix i els xampinyons han de estar tallats ben fins perquè s’impregnin de la melositat de la ceba.

DSCN9803

Temps d’elaboració.

60 minuts.

Ingredients per 4 persones.

Per les creps.

  • 150 g de farina.
  • 250 ml de llet sencera.
  • 2 ous.
  • 25 g de mantega.
  • sal.

DSCN9816

Per el farcit.

  • 250 g de xampinyons.
  • 1 ceba de Figueres.
  • 20 g de mantega.
  • 8 talls fines de pernil dolç.
  • 75 g de formatge Emmental rallat.
  • 25 cl de crema de llet. 
  • un xic de nou moscada.
  • Sal i pebre.

DSCN9827

Elaboració.

  1. Primer de tot comencem a preparar les creps: Posem la farina i un xic de sal, en un bol, afegim els ous, la mantega amb la textura de pomada i uns 100 cl de llet. Barregem poc a poc amb un batedor de barnilles. A continuació afegim al bol la resta de llet, de manera que es vagi incorporant a la massa, ha de quedar una pasta homogènia.
  2. Tapem amb paper film el bol i deixem reposar una mig hora a la nevera.
  3. Mentre reposa la massa de creps, aprofitem per preparar el farcit, tallem els xampinyons a làmines finetes i trinxem la ceba.
  4. Posem la mantega en una cassola o paella i posem la ceba a confitar a foc fluix uns 30 minuts mes o menys, vigilant que no es cremi, si veieu que es pot cremar cal posar una mica d’aigua.
  5. Passats el 30 minuts afegim els xampinyons, salpebrem i deixem fer uns 10 minuts, a foc suau. Apaguem el foc, afegim a la paella la crema de llet, el xic de nou moscada i reservem.
  6. Ara posarem una paella d’uns 15 0 16 cm, amb el fons gruixut, al foc i comencem a fer les creps, untem la paella amb una mica de mantega i immediatament, abans de que es cremi la mantega,  posem una mica de la massa que teníem reservada a la nevera, la escampem bé per la paella en una capa prima. Quan veiem que comença a fer bombolletes al centre del crep, li donem la volta, deixem que es daurin per l’altre banda i les anem reservant en una safata. Ens quedarà como una truita ben fina.
  7. Quan ja les tenim totes les anem farcint, posem primer una làmina de pernil i a sobre posem una mica de la salsa de xampinyons.  Enrotllem les creps com si fossin una truita i els anem posant en una safata del forn, que tindrem coberta amb paper sulfuritzat.
  8. Posem per sobre una mica de crema de llet, el formatge ratllat i els gratinem al forn.
  9. Quan estan daurats els traiem del forn i ja els podem servir.
  10. Hem de menjar les creps quan encara entén calentes.

DSCN9845

Quant a alcaliudelacuina

Tinc que confessar que m'agrada cuinar. I sobre tot fer-lo per la família i els amics. Es la manera que tinc per dir, us estimo.
Aquesta entrada ha esta publicada en Aperitius i entrants. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

3 respostes a Creps amb pernil o Ficelle picarde.

  1. dolaglria ha dit:

    Mare meva…ja me’les imagino a taula per sopar…que bones aquestes crepes
    Ptnts
    Glòria

  2. Retroenllaç: Creps amb pernil o Ficelle picarde. | Celler-Adocse

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s