Cebetes caramel·litzades.
Si ha alguna recepta senzilla de fer i deliciosa, sense dubte aquesta es les “Xalotes o cebetes caramel·litzades”, les podem fer amb cebetes tipus “platillo” o amb xalotes, com he fet avui. A mi personalment m’agraden mes les xalotes les trobo mes suaus de gust, però son bones les dos sense dubte. La caramel·lització consisteix en cuinar les cebes amb sucre, mantega i una copeta de porto. Tot a foc ben baix i llestos. Una delícia.
Les xalotes o escalunya tenen el seu origen a Àsia Central, encara que segons he llegit hi han historiadors que no ho tenen massa clar, es pensa que el seu nom te el seu origen la ciutat d’Israel, Ascaló a on es cultivava. La ceba es una de les hortalissa de consum mes antiga, ja hi ha referencies que es remunten cap a el 3200 a.C. i ja va ser cultivada pels egipcis, grecs i romans.
Les xalotes son molt apreciades a la cuina tradicional i a l’alta cuina, son unes cebes amb un gust suau, delicat, dolç, molt aromàtica i amb un sabor entre la ceba i l’all. Ideal per a afegir als rostits, per confitar o be com hem fet avui caramel·litzada.
Valor nutricional.
Les cebes aporten poques calories ja que contenen el 90% d’aigua. Contenen força potassi, calci, ferro, magnesi i fosforo. Son riques amb vitamines del grup B, amb folats i vitamines B3 i B6. Te quantitats petites de vitamina C i E. Es rica en antioxidants com els flavonois i els compostos sofrats, que es la substancia que l’aporta el sabor i olor tant característic.
Ingredients.
- 0,500 g de xalotes.
- 50 grams de mantega.
- 100 grams de sucre morè.
- un pessic de sal.
- un pessic de pebre.
- 1 copeta de Porto.
Temps d’elaboració.
40 minuts a foc lent.
Elaboració.
- Posem una cassola de fons gruixut al foc, posem la mantega i les cebes que tindrem senceres i pelades. Donem unes voltes i afegim el sucre i la copeta de Porto.
- Ho deixem a foc baix i ho anem remenant tot sovint per evitar que el sucre s’aferri a la cassola. Es important que el foc vagi a poc a poc perquè les cebetes es vagin caramel·litzan i no es cremin.
- Ho deixem fer fins que veiem que les cebetes estan caramel·litzades, ben tendres i amb un bonic color daurat.
- Les podem fer servir immediatament o guardar-les en un pot a la nevera. En aquesta ocasió les he fet servir com acompanyant d’una carn, però es podem menjar en una amanida, acompanyant una verdura, un peix o simplement soles.
Ideals també per acompanyar una carn al forn.
Retroenllaç: Xalotes o Cebetes senceres caramel·litzades. | Celler-Adocse