Cottage pie o Pastís de carn.

DSCN9645

COTTAGE PIE  O  PASTIS DE CARN

Si ha algun plat que te un segell totalment “British” es sense dubte el Cottage Pie, un pastis de carn amb una bona capa de puré de patates. En els seus orígens era un plat d’aprofitament que es feia per aprofitar la carn del rostit del diumenge. Es pot fer amb carn de be, que rep el nom de shepherd’s pie , amb vedella que es el cottage pie o de peix que s’anomena fisherman’s pie.

Es al 1791 que es fa servir per primera vegada el nom de cottage pie, per la població mes pobre de Gran Bretanya que vivien en “cottages”, que eren unes cases molt petites sobre tot a les zones rurals, on es feia servir la patata com aliment diàri.

DSCN9642

La primera vegada que vaig provar aquest plat va ser en una mena de pub, a prop de Londres en el primer viatge que vaig fer quan encara eren nuvis amb el meu marit, i un altra parella, el meu cosí Emilio i la seva novia d’aquell temps. Corria l’any 1973,  la dictadura franquista començava a estar caduca amb Franco que ja passava dels 80 anys. Lluis Llach, va actuar a l’Olympia de Paris, on era exiliat, i va presentar la cançó L’estaca com a símbol de la lluita contra la dictadura, detenció de Salvador Puig Antich després d’un tiroteig en el qual va resultar mort un policia. Va ser executat el 2 de març de l’any següent, eren temps convulsos però que nosaltres amb els nostres 19 anys, el mon era de color de rosa.

El nostre històric en viatges fora d’Espanya fins a les hores, es podia resumir en unes sortides a Perpinyà, i una vegada que vam arribar fins a Canes!!!! tot una aventura, així que anar durant un mes a Gran Bretanya, sols  va ser tota una experiència. A casa els meus pares no estàvem massa convençuts de deixar-m’hi anar però per fi van acceptar i la veritat es que vist amb perspectiva i pensant en aquells temps, penso que vaig tenir molta sort.

Vam anar amb el cotxe del Emili un Seat 124, de segona, tercera o quarta ma. Carregat fins a dalt amb un munt de menjar, llaunes, fuets, pernil, pastes, patates, ous, llet, uns estris per menjar, el fogonet, els sacs de dormir i una tenda de campanya llogada, que al 7º dia de sortir de casa, es va obrir de dalt a baix, el que ens va obligar a dormir la resta del viatge al cotxe, si tal com sona, el 22 dies restants dormin dintre del cotxe, bàsicament perquè no ens arribava per comprar un altra tenda i menys mal que vam ser previsors amb les nostres finances, ja que tornant a l’alçada de Mònaco,  vam tenir que pagar la reparació del palier del cotxe, per nosaltres tota una fortuna. Així que vam tornar a casa sense un cèntim, carregats de roba bruta i suposo que no massa nets, això si feliços.

Va estar tota una experiència, un viatge genial que després de tants anys seguim recordant amb molt carinyo i es la típica “batalleta” que hem explicat als nostres fills mes d’una vegada. Es curiós com a l’hora de parlar d’una recepta ens desperta una sèrie de records que immediatament associem amb el plat.

Be anem al plat, a l’hora de comprar la carn demanarem a la nostra carnissera, que ens recomani una bona peça de vedella que sigui melosa amb una mica de grassa, per evitar que a l’hora de cuinar-la ens quedi massa eixuta. Al trinxar-la es millor que ens quedi una mica gruixuda, de manera que quan la mengem la notem en boca. Pel puré les millors patates, son aquelles que son farinoses com les Kennebec, Desiree, Spunta i la Monalisa. Com ja sabeu soc partidària de fer servir bons productes de bona qualitat i de proximitat, la mantega jo faig servir la de marca “Cadi”, la llet normalment “Ato” o la de “casa nostra”, patates sempre que puc de Catalunya. A vegades el preu es una mica mes card, però si podem de veritat que val la pena, tant per donar feina a casa nostra, així com fer un regal a la nostre salut.

Be amics,  ja nomes ens queda tenir un bon brou, molt amor i èxit segur.

DSCN9634

Ingredients.

  • 700 g de carn picada de vedella de una peça melosa.
  • 2 cebes de figueres d’una mida grossa.
  • 2 pastanagues maques si son petites posar 3 unt.
  • 2 grans d’alls.
  • 2 cullerades de concentrat de tomàquet.
  • 300 ml de vi negre.
  • 300 ml de brou de pollastre.
  • 1 culleradeta de concentrat de carn (Bovril)
  • 2 culleretes de farina de blat de moro (Maizena)
  • 3 cullerades d’oli d’oliva verge extra.
  • 2 cullerades de salsa Worcestershire.
  • 2 branques de romaní, aprofitarem nomes les fulles.
  • sal i pebre.

DSCN9621

Per el puré de patates.

  • 2  quilos de patates kennebec.
  • 2 rovells d’ous.
  • 130 ml de llet Ato sencera.
  • 100 g de mantega.
  • 100 g de formatge parmesà ratllat.
  • 50 g de formatge parmesà ratllat per gratinar.
  • 1 xic de nou moscada.
  • sal i pebre.

DSCN9627

Temps d’elaboració.

90 minuts.

DSCN9638

Elaboració.

  1. Començarem el plat posant una cassola de ferro de base gruixuda al foc amb 3 cullerades d’oli, quan està ben calent aboquem la carn de vedella que ja tindrem picada, salpebrem i deixem fer uns 5 minuts (el fet de posar la carn a la cassola quan l’oli està calent es per evitar que la carn amb l’oli fred deixi anar els seus sucs i ens quedi com bullit).
  2. Quan la carn està una mica daurada aboquem la ceba que tindrem trinxada, els alls tallats a rodanxes petites i les pastanagues ratllades. Deixem fer uns 15 minuts a foc suau.
  3. Passats els 15 minuts afegim a la cassola les dos cullerades de tomàquet concentrat, donem unes voltes uns minuts i afegim el got de vi. Deixem que s’evapori l’alcohol.
  4. Ara afegim a la cassola el brou de carn, la cullereta de Bovril, la salsa Worcestershire, la cullereta de farina de blat de moro i les fulles de romaní tallades ben petites.
  5. Rectifiquem de sal i deixem fer a foc lent uns 40 minuts mes o menys, amb la cassola destapada, fins que s’evapori el líquid. Si veiem que passat aquest temps encara queda líquid deixarem al foc una mica mes fins que ens quedi ben melosa però sense líquid.
  6. Deixem refredar perquè la carn agafi cos i aguanti el puré de patata a sobre, sense enfonsar-se.
  7. Mentre es refreda la carn anem preparant el puré de patates. Posem les patates pelades i tallades a trossos en una cassola amb aigua en sal, al foc i deixem fer fins que les patates estan ben tendres. Les escorrem i mentre estan calentes les passem per el passapurés o les aixafem amb una forquilla
  8. .
  9. Ho posem en un bol i afegim la llet tèbia, la mantega, els rovells d’ou i el formatge. Barregem be fins aconseguir una textura fina i sua, corregim de sal, afegim la pebre negra molta i el pessic de nou moscada.
  10. Ara posarem la carn que teníem refredant en una safata o podeu fer servir la mateixa cassola de ferro com he fet jo, amb la ajuda d’una espàtula anivellem una mica la carn i anem posant a sobre el puré de patates, fins cobrir tota la capa de carn. Posem per sobre del puré el formatge ratllat que teníem reservat i amb la ajuda d’una forquilla fem uns solcs o cercles.
  11. Ara posarem la safata al forn a 180º i deixem uns 10 minuts mes o menys, fins que veiem que la carn fa bombolles i el puré de patates comença a gratinar-se, agafant un bonic color daurat.
  12. Una vegada fet el nostre “cottage pie”, el trèiem del forn, deixem temperar uns minuts i ja podem servir, acompanyat amb una bona amanida o amb unes verdures al vapor. Es un plat complert que ens resolt tant un dinar com un sopar i que a demes segur que agrada a tothom.

DSCN9643

 

Anuncis

Quant a alcaliudelacuina

Tinc que confessar que m'agrada cuinar. I sobre tot fer-lo per la família i els amics. Es la manera que tinc per dir, us estimo.
Aquesta entrada ha esta publicada en Carns i Aus. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Cottage pie o Pastís de carn.

  1. Retroenllaç: Cottage pie o Pastís de carn. | Celler-Adocse

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s