Arriba la nit de Nadal, i com cada any farem el primer sopar que inaugurarà la resta dels àpats de les festes Nadalenques i que millor que fer-ho amb un aperitiu que m’entusiasma “Bombons de foie amb crocant d’ametlla”.
Es un aperitiu super fàcil de fer, ràpid, es podem deixar preparat a la nevera fins l’hora de servir. Es un aperitiu que podeu fer per fi d’any i veureu que encantarà tan als entusiastes del foie com a la resta de comensal, sense dubte.
Buscant informació sobre el foie, he pogut llegir que van ser el egipcis sobre el segle XXV a. de C, que es van adonar que les oques que provenien de llargs viatges migratoris i duien a terme un descans a la vora del riu Nil a l’hivern, emmagatzemaven reserves naturals de greix en el seu fetge. Aquest canviava la seva tonalitat cap al groc i presentava un sabor exquisit. A partir d’aquest descobriment van adonar-se que podien encebar a les oques mitjançant la sobrealimentació. Una prova que posa de manifest aquest tema és la tomba trobada d’un destacat oficial real, Mereruka, on en la necròpoli de Saqqara existeix un baix relleu amb una escena en la qual treballadors agarren pel coll a unes oques per introduir-los boles de menjar en les seves goles.
Des d’Egipte, aquesta pràctica de sobrealimentar les oques domestiques es va estendre pel Mediterrani.
El poeta grec Cratinos parla de aquest producte al segle 5 aC. Sota l’imperi roma, Plini parla de l’alimentació de les oques amb figues seques. Al segle IV, Apicius dona la primera recepta del Foie gras.
El fetge d’oca va tenir una decadència temporal en la cuina europea després de la caiguda de l’Imperi Romà d’Occident. Alguns grangers gal·loromans van mantenir la tradició de fabricar el foie gras al llarg de segles fins que va ser redescoberta.
En l’actualitat, per considerar-se foie gras s’han de donar algunes condicions, segons l’actual legislació europea. Una d’elles diu que el fetge dels ànecs ha de pesar un mínim de 250 grams i un mínim de 400 grams el de les oques, havent de ser alimentades mitjançant un procés d’encebament. En cap cas s’ha de confondre el foie gras amb el paté, el primer esta elaborat solament amb fetge d’ànec o oca i el segon s’elabora normalment amb fetge de porc, altres carns, farines, especies, llet i additius.
El 90% de la producció de foie gras en el mon es realitza a Europa, següent França el líder mundial.
Ingredients per 6 persones.
- 250 g bloc de foie gras.
- Crocant d’ametlles.
Temps d’elaboració.
15 minuts.
Elaboració.
- Traurem de la nevera el bloc de foie que te que estar ben fred.
- Amb una cullereta per fer boletes de fruita, anem trèiem boletes de foie que posarem a sobre de un plat cobert amb paper vegetal. Amb les mans, millor fer servir guants, anirem arrodint les boletes perquè ens quedin unes esferes ben maques.
- Una vegada arrodonides les anem posant en un plat a on tindrem posat el crocant, les arrebossem amb l’ajuda de les mans i les anem posant al plat que teníem amb el paper de forn. Les guardem a la nevera fins l’hora de servir. (si us agrada els contrasts de sabors, podem arrebossar primer les boletes amb una mica de mel i després passar-les per crocant). En aquesta ocasió jo he fet aquest bombos sense la mel, ja que per el meu gust queden un punt massa dolç.
- Per presentar-les podem anant posant cada boleta en una cullereta de servir i llestos.
- Veureu com es un èxit total.
Bona proposta la d’aquesta recepta. I fàcil de preparar sembla.
El dubte que em queda és com fer el crocant d’ametlles. Són ametlles picades, que podem trobar a algun comerç especialitzat, o les podem picar nosaltres al morter; en aquest cas cal seguir algun procediment?
Bones tardes Julia estic feliç de que hagi agradat la recepta, tal com dius es super fàcil de fer i queda realment bo i original. El crocant d’ametlles es pot fer a casa amb ametlla en granets caramel·litzats i perfumat amb vainilla, però jo ho he comprat ja fet al Carrefourt, de la casa Vahiné.
Ja hem diràs com t’ha quedat i si us ha agradat.
UN peto ben fort i que passeu un dies genials.
Hola,
només un incís i una reflexió.. Sabíeu que el foie està prohibit a molts països del món, com UK, Alemanya, Àustria, Itàlia, Finlàndia, Suècia, Califòrnia, perquè està considerat que es maltracten els animals en el procés de sobrealimentació (trencament de membranes, etc, etc.). Podeu buscar informació i reportatges al youtube, i us ho pensareu dos vegades abans de menjar més foie.
Pot estar boníssim però val la pensa sabent el que els hi fem als animals per obtenir aquest aliment?
Gracies per el teu comentari, no he tingut massa temps de buscar informació però ho faré. T’agraeixo la teva reflexió.
Un peto ben fort.