Com ja he comentat en alguna altra entrada aquest estiu hem estat d’obres a casa, així que el meu marit no ha tingut temps de dedicar-se al nostre hort. I el resultat ha estat que aquest hivern nomes tindrem bledes, això si, unes bledes genials. Així que avui, repassant el meu històric de receptes he buscat aquelles que portin bledes, i he trobat el “Pastis de patates i bledes amb salsa de tomàquet”.
Aquest es un plat que feia molt sovint quant els nens eren petits i els encantava, sobre tot a la meva filla que no havia manera de que menges bledes o espinacs, així que ho feia en forma de pastis amb la patata i la salsa de tomàquet i s’ho menjava la mar de contenta; el que fem les mares perquè els fills s’acabin el plat………….
La bleda és una verdura amb un baix contingut calòric. Per contra, és molt rica en sals minerals. Destaca respecte la resta de verdures pel seu major contingut en magnesi, sodi i iode. La bleda és també una de les verdures amb major contingut d’àcid fòlic, que intervenen en la producció de glòbuls vermells i blancs, en la síntesi del material genètic i en la formació d’anticossos del sistema immunològic.
També es rica en contingut important de betacarotè (provitamina A), pigment natural que confereix el color groc ataronjat o vermellós als vegetals i que l’organisme va transformant en vitamina A a mesura que ho necessita. La bleda té també propietats laxants i digestives a causa de l’elevat contingut en fibra.
Avui he fet el pastis amb bledes, però també es pot fer amb espinacs o amb col, a l’hora de sofregir les verdures juntament amb l’all es pot posar un grapadet de cansalada viada talladeta a trossos, això va al gust de cadascú. Espero que ho proveu i ja em direu que tal……
Ingredients.
- 1 quilo de patates Kennebec.
- 400 g de fulles de bledes.
- 3 dents d’alls.
- 4 culleres d’oli d’oliva arbequina.
- sal i pebre.
Per la salsa de tomàquet:
- 1/2 quilo de tomàquets ben madurs.
- 1 ceba Figueres.
- 2 dents d’alls.
- Oli d’oliva arbequina.
- sal i prebre.
- 1 fulla de llorer.
Elaboració.
- Pelem i tallem les patates a trossos i les posarem a bullir en una cassola amb aigua i sal.
- Mentre bullim les patates comencem a fer la salsa de tomàquet, en una paella posarem l’oli i quan està calent aboquem la ceba ben trinxada, els dents d’all tallats a rodanxes i la fulla de llorer, deixem fer a foc mig, fins que la ceba estigui ben transparent.
- Salpebrem i afegim a la paella el tomàquet que tindrem ratllat, afegim una culleradeta de sucre un raig de brandi i baixem el foc perquè es vagi fent poc a poc. Deixem fer uns 20 minuts, amb la paella tapada, remenant de tant en tant. Salpebrem a gust i ja estarà a punt.
- Quan eles patates estan ben tendres les colem i les posem en un plat i les passem per un passapurés i reservem.
- Ara posem també les bledes en aigua bullint amb sal, deixem bullir uns 5 minuts, les escorrem i reservem també.
- En una paella d’uns 20 cm mes o menys, posem d’oli i fregim els alls tallats a rodanxes a foc mitjà, un cop comencen a daurar, vigilant que no es cremin, afegim les bledes i sofregim durant uns minuts, corregim de sal a gust i reservem.
- Anem ara amb el muntatge del plat, untem una safata o bol una mica fonda, amb una mica d’oli perquè ens sigui després més fàcil desemmotllar nostre pastís.
- Posem la meitat del puré de patates i amb les mans una mica humitejades perquè no se’ns enganxi, l’anem col·locant i aixafant suaument, folrant tot el fons amb un gruix d’aproximadament dos centímetres i les parets amb un centímetre de puré.
- A continuació aboquem les bledes ben escampades i seguim passant la resta del puré per sobre. Ja tenim el pastís llest.
- Desemmotllem el pastís en una safata, posarem la salsa en una salsera i servim.
Retroenllaç: Pastís de patates i bledes amb salsa de tomàquet. | Celler-Adocse